Отидете към основна версия

2 659 12

Рогозин пак ни иронизира в Туитър

  • даниел митов-
  • велизар шаламанов-
  • самолети-
  • русия-
  • нато-
  • дмитрий рогозин

НАТО - това наистина е безотпадно производство, написа руският вицепремиер по повод намеренията на България да закупува от алианса стари самолетиKDJF

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин отново засегна в Туитър темата за отказа на България от руските самолети и намерението да бъде закупувана авиационна техника само от страни от НАТО, както и позицията на българския външен министър Даниел Митов, който видя в коментарите на Рогозин неуважение към министъра на отбраната Велизар Шаламанов и българските институции.

„НАТО – това наистина е безотпадно производство“, написа той в профила си, иронизирайки, че страната ни ще закупува самолети втора употреба от евроатлантическите си съюзници.

Към туита си руският вицепремиер е прикачил линк към статия от сайта evrazia.org, в която се разказва хронологията на косвения диалог. Тя е озаглавена „България страховито се обиди на Рогозин“.
„Министърът на външните работи на България Даниел Митов обвини руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в неуважение към българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и към страната като цяло“, казва се в нея.

Както предава информационната агенция „Росбалт”, причина за недоволството на българските власти е коментарът на Рогозин в Туитър по повод отказа на София от руската военна техника и в частност фразата, че някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на самолети „Ийгъл“ втора употреба (всъщност България няма да закупува самолети „Ийгъл“, а F-16 – б.ред.).

В отговор министърът на външните работи на България разпространи изявление, характеризиращо коментара на Рогозин като „крайно недостоен“ и противоречащ на правилата на добрия тон.

“България е независима държава, която приема собствени решения, засягащи сигурността на страната. Те не подлежат на контрол от високопоставени представители на други държави“, цитира „Евразия“ Даниел Митов, както и подчертаването му, че „България ще продължи сътрудничеството си с Русия, но изявленията на Рогозин не спомагат за по-нататъшната съвместна работа“.

Велизар Шаламанов е обяснил, че в близката половин година страната трябва да обнови военно-авиационния си парк и в момента разглежда 3 варианта: закупуването на нови шведски изтребители Gripen, използвани Eurofighter от Италия или стари F-16 от Португалия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини