Last news in Fakti

9 Октомври, 2014 14:36 2 654 12

Рогозин пак ни иронизира в Туитър

  • даниел митов-
  • велизар шаламанов-
  • самолети-
  • русия-
  • нато-
  • дмитрий рогозин

НАТО - това наистина е безотпадно производство, написа руският вицепремиер по повод намеренията на България да закупува от алианса стари самолетиKDJF

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин отново засегна в Туитър темата за отказа на България от руските самолети и намерението да бъде закупувана авиационна техника само от страни от НАТО, както и позицията на българския външен министър Даниел Митов, който видя в коментарите на Рогозин неуважение към министъра на отбраната Велизар Шаламанов и българските институции.

„НАТО – това наистина е безотпадно производство“, написа той в профила си, иронизирайки, че страната ни ще закупува самолети втора употреба от евроатлантическите си съюзници.

Към туита си руският вицепремиер е прикачил линк към статия от сайта evrazia.org, в която се разказва хронологията на косвения диалог. Тя е озаглавена „България страховито се обиди на Рогозин“.
„Министърът на външните работи на България Даниел Митов обвини руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в неуважение към българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и към страната като цяло“, казва се в нея.

Както предава информационната агенция „Росбалт”, причина за недоволството на българските власти е коментарът на Рогозин в Туитър по повод отказа на София от руската военна техника и в частност фразата, че някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на самолети „Ийгъл“ втора употреба (всъщност България няма да закупува самолети „Ийгъл“, а F-16 – б.ред.).

В отговор министърът на външните работи на България разпространи изявление, характеризиращо коментара на Рогозин като „крайно недостоен“ и противоречащ на правилата на добрия тон.

“България е независима държава, която приема собствени решения, засягащи сигурността на страната. Те не подлежат на контрол от високопоставени представители на други държави“, цитира „Евразия“ Даниел Митов, както и подчертаването му, че „България ще продължи сътрудничеството си с Русия, но изявленията на Рогозин не спомагат за по-нататъшната съвместна работа“.

Велизар Шаламанов е обяснил, че в близката половин година страната трябва да обнови военно-авиационния си парк и в момента разглежда 3 варианта: закупуването на нови шведски изтребители Gripen, използвани Eurofighter от Италия или стари F-16 от Португалия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    И с какво Ф16 е по-добър от МиГ29? Ми вижте им техническите характеристики, американеца дори е по-дърт, по-скъп и гръцките техници сигурно ще ни ги поддържат без пари...
  • 2 любител

    0 0 Отговор
    Ей това е пример за смешна държава!
    Министърът да говори врели-некипели наляво надясно.
    В една модерна държава никой не би толерирал такъв.
  • 3 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    България е независима държава, която приема собствени решения


    И от кога,господин Митов???
  • 4 Смях

    1 0 Отговор
    Значи....да не купуват руски самолети за да не сме зависими чак толкова от Русия....а да купуваме американски използвани талиги и да не сме зависими от хамериканците..........ах тази пропаганда мръсна!!!
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    Аз продължавам да не разбирам как министър, който практически няма правомощия, продължава да се занимава с въпроси, които изискват решение на легитимно назначено правителство и парламент!
    Подозирам, че пак става въпрос за поредната кражба на пари от бюджета.
    Като се сетя какво стана с купената техника на старо, направо побеснявам! Фрегата от белгия е вързаха от първия ден на пирса защото няма пари за батерии, спартаните влязоха в бокса малко след пристигането - чудя се какъв ли боклук се канят да купят тези идиоти!
    Както винаги ще скрият информацията за остатъка от ресурса на тея талиги дето искат да вземат.
    Дори неспециалист вече може да се ориентира от пространната информация изложена в интернет!
    Ясно, е че трудно ще купим най-модерните бойни самолети от пето поколение, но има достатъчно вариянти за избор на машини подходящи за нашата територия и отбранителната система.
    А този "цървул" ....... добре, че скоро ще освободи поста. Надявам се да не направи някоя тежка глупост, която да доведе до трайни последствия за България
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    дори да са верни всички русофилски коментари по-долу ,че става въпрос за корупция или че става въпрос за стари и некачествени самолети и т.н. и т.н. ,каква работа има руски министър да взема отношение в това?все едно сега близнашки да пише на руснаците че не трябва да си купуват френски кораби щото в русия имало корупция?и защо драги путиновисти реагирате като руски васали ,вече не сме такива!
  • 7 Ветеран

    0 0 Отговор
    Рогозин да пита Аерофлот, защо се напълниха с Еърбъси, а не залагат на руски самолети.
    Да пита и съгражданите си, защо карат стари западни коли, вместо да си купуват нови руски Лади и Запорожци.
    Тогава ще си изясни кой предава Русия.
  • 8 theodor cole

    0 0 Отговор
    BG NE E nezavisima darzhava. Minister Gospodin Nikoi NIAMA pravomoshtia da govori ot imeto na drugi hora. Recyclirani portugalski F-16 ni prshtat direktno v Turcia koiato si proizvezhda chisto novi, kakto i chasti za nas.
  • 9 бургазлията

    0 0 Отговор
    Хайде стига сте ревали проруски !!! България е страна приета в НАТО и е нормално да си закупи самолети от НАТО, Варшавският договор вече не съществура ! Разберете го веднъж за винаги ! Ако толкова ви е мила руската техника и страна - изход 2 на летището .Може да си избирате София,Бургас или Варна. Всички имат полети до Русия,приятен полет,товарищи,
  • 10 Монго

    0 0 Отговор
    Това няма нищо общо с русофилството. Щом сме в НАТО да закупим западен самолет, нищо против. Но много страни са запазили МиГ 29-Полша,Словакия, Унгария /още не ги е разпродала/ и Малайзия има МиГ29. Ето сравнителна характеристика на качествата на МиГ29 и Ф16-http://web.hit.bg/aviation/aircraft/mig29vf16/index.html, е с какво 16-ката е по-добър от 29-ката? Трябва ли човек да е русофоб за да не разбере,че се опитват да ни пробутат "стари тенекии"...
  • 11 Монго

    0 0 Отговор
    Славненинето между Ф16 и МиГ29 дадено в долния пост е направено от немски летец-Михаел Норман, не е от руснак, нито от американец . Пък който иска да си мрази руснаците или, съответно да ги обича...
  • 12 за новите авто

    0 0 Отговор
    Руснаците не карат стари западни коли, приятельо . Много зле си информиран за руският автопарк , а колите които се внасят са не по-стари от 5-6 години и то ако могат да им платят митото,което е до 1600 см3 2,5 евро за см3. Коли с по-голяма кубатура отиват на 3,5 за см3.Така че е по изгодно да сикупиш нова кола от колкото да вкарва кофа с болтове.