Отидете към основна версия

2 663 13

Меркел: Великобритания може да излезе от ЕС

  • великобритания-
  • дейвид камерън-
  • ангела меркел-
  • ес-
  • свободно придвижване на хора-
  • мигранти-
  • румъния-
  • българия

Германският канцлер не иска компромиси с основополагащия принцип за свободата на движение на хора в рамките на Съюза, докато Камерън смята да го ограничи на територията на Обединеното кралство

Снимка: АП/БТА

Германският канцлер Ангела Меркел за пръв път призна, че излизането на Великобритания от Евросъюза е възможно, пише немското издание „Шпигел“, позовавайки се на източник в германското правителство.

Според нея, отношенията между ЕС и Великобритания се доближават към точката, от която няма връщане назад. Изданието отбелязва, че британският премиер Дейвид Камерън се готви да преразгледа условията за пребиваване на страната му в Евросъюза преди да проведе референдум за членството в ЕС.

Лондон не е доволен от сегашната ситуация, при която мигрантите от други европейски страни на острова се увеличават. Освен това Великобритания не иска да плаща в общата хазна на ЕС допълнителни 2 милиарда евро. Европейската комисия смята, че британците трябва да увеличат своите вноски, тъй като икономиката на Обединеното кралство се развива по-бързо.

Според „Шпигел“, Меркер предпочита Англия да излезе от ЕС, отколкотода се прави компромис с правилата за свободното придвижване на хора в рамките на Съюза. В края на октомври тя публично осъди плановете на Камерън да уреже на територията на острова правата на мигрантите от Евросъюза. „Германия няма да се намесва в основополагащия принцип за свободно придвижване в ЕС“, заяви тя.

През октомври 2014 г. Лондон бе обявен за най-привлекателния град за емигранти, които търсят работа. Според проучването, британската столица значително изпреварва в това отношение Ню Йорк, Париж, Сидни и Мадрид: 16% от анкетираните искат да заминат за Лондон. В същото време, 44% от жителите на самата Великобритания мечтаят да емигрират...

В края на септември Камерън даде да се разбере, че е готов да започне обществена кампания за това Обединеното кралство да напусне ЕС, ако на неговот парвителство не се удаде да преразгледа отношенията с Брюксел. Той се обявява против свободното движение в ЕС и при победа на изборите през 2015 г. обещава да се справи с миграцията. Камерън предлага да се съкратят плащанията към безработни мигранти, дошли в страната наскоро, както и да им се откажат редица ползи, които се полагат на гражданите във Великобритания. Става дума най-вече за приходящи от най-бедните страни на ЕС като Румъния и България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: