Отидете към основна версия

18 Ноември, 2014 09:36, обновена 18 Ноември, 2014 09:36 1 562 0

Четирима убити при нападение над синагога в Йерусалим (Видео)

  • израел-
  • йерусалим-
  • синагога-
  • палестинци-
  • нападение-
  • убити

Нападателите са били въоръжени с ножове и брадви

Снимка: АП/БТА

Най-малко четирима израелци са убити и осем ранени при "терористична атака" в синагога в Западен Йерусалим, съобщават от полицията, цитирани от АП.

Двама палестинци, въоръжени с пистолети, брадви и ножове са извършили нападението в квартала Хар Ноф по време на молитва.

Нападателите са застреляни на място, заявяват от полицията.

Говорител на израелската служба за спешна помощ съобщи за израелското военно радио, че медиците на място оказали помощ на осем ранени, четирима от които били в критично състояние.

"Смятаме това за терористична атака", каза полицейският говорител Мики Розенфелд.

Според медиите поне единият от нападателите е имал пистолет. Имало е и престрелка между нападателите и полицията, които са пристигнали на място. Носят се и слухове за трети терорист, който успял да избяга.

Напрежението между израелци и палестинци в Йерусалим ескалира с поредица от смъртоносни нападения и сблъсъци в спора за свещения град.

Гладусът в града се повиши през последните седмици след две смъртоносни нападения от палестински бойци срещу цивилни и съобщенията от страна на Израел за планове за изграждане на още заселнически жилища в Източен Йерусалим.

Известен равин и виден активист беше прострелян и ранени миналия месец от палестинска в Йерусалим на ключово религиозно място в града -  Храмовия хълм.

"България осъжда остро атентата срещу синагога и религиозно училище в Йерусалим, извършен на 18 ноември, довел до човешки жертви. Съпричастни сме към скръбта на близките на убитите и изразяваме надежда за бързо възстановяване на ранените", казва се в официално изявление на Министерството на външните работи.

Такава агресия нанася тежки щети върху междуетническите и междурелигиозните отношения между двете страни. Призоваваме и Израел, и палестинците да положат всички усилия за овладяване на напрежението, с оглед възстановяване на мирния процес и връщане към политическите механизми за решаване на проблемите, призова говорителят на Външно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини