Отидете към основна версия

2 663 13

Марин Льо Пен призна, че партията й е взела 9 млн. € заем от Русия

  • марин льо пен-
  • националния фронт-
  • заем-
  • русия-
  • първа чешко-руска банка-
  • владимир путин-
  • дмитрий медведев

Всички френски и западни банки, към които Националният фронт се обърнал, отказали да го кредитират

Марин Льо Пен. Снимка: "Гардиън"

Марин Льо Пен, лидер на френската популистка партия с антиевропейска насоченост Национален фронт, призна, след изтичане на информацията в медиите, че през септември е взела 9 милиона евро заем от руската Първа чешко-руска банка, съобщи британският „Тайм“. Тя обясни, че френски и други западни банки са отказали да кредитират Националния фронт, която според допитвания до общественото мнение в момента е най-популярната политическа партия във Франция, въпреки че не ставало дума за дарение, а за рутинна финансова операция.

„Ние подписахме с Първа банка, която се съгласи, и сме много доволни от това“, заяви Льо Пен, като коментира, че е смехотворно да се твърди, че вземането на заем ще повлияе на външнополитическата позиция на формацията. „Тези инсинуации са възмутителни и обидни“, категорична бе тя и допълни, че партията й поначало отдавна е проруски ориентирана.

Ковчежникът на Националния фронт Валеран дьо Сент Жюст обаче демонстрира известно притеснение относно кредита. „Бих предпочел френска банка. Щеше да е по-удобно“, каза той. От законова гледна точка обаче операцията е безупречна. Партията е имала нужда от парите, за да се подготви за предстоящите парламентарни избори, които са прелюдия към президентската кампания през 2017 г., когато Марин Льо Пен ще се включи като претендент за поста държавен глава.

Думите на Льо Пен бяха приети скептично от политици и експерти, които следят опитите на руския президент Владимир Путин да разшири влиянието си в Европа чрез връзки и с други популистки партии на Стария континент – и крайно десни, и леви. „Винаги сте задължени на кредиторите си“, коментира Брюно Льо Мер, бивш министър и конкурент на Никола Саркози за лидерския пост в дясноцентристкия Съюз за народно движение.

Първа чешко-руска банка е собственост на Роман Попов, близък до управляващите в Москва и по-точно до премиера Дмитрий Медведев и е немислимо той да не е  получил одобрението на Кремъл преди да отпусне заемът, коментира изданието.

Според сайта Mediapart, банката е учредена в Чешката република, но седалището й е в Москва. Италианският в. „Ла Република“ припомня, че Марин Льо Пен е убедена поддръжничка на политиката на Путин, за която неведнъж е изразявала своите адмирации и винаги се е обявявала против санкциите на ЕС спрямо Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: