Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 12:25 2 645 13

Марин Льо Пен призна, че партията й е взела 9 млн. € заем от Русия

  • марин льо пен-
  • националния фронт-
  • заем-
  • русия-
  • първа чешко-руска банка-
  • владимир путин-
  • дмитрий медведев

Всички френски и западни банки, към които Националният фронт се обърнал, отказали да го кредитират

Марин Льо Пен призна, че партията й е взела 9 млн. € заем от Русия - 1
Марин Льо Пен. Снимка: "Гардиън"

Марин Льо Пен, лидер на френската популистка партия с антиевропейска насоченост Национален фронт, призна, след изтичане на информацията в медиите, че през септември е взела 9 милиона евро заем от руската Първа чешко-руска банка, съобщи британският „Тайм“. Тя обясни, че френски и други западни банки са отказали да кредитират Националния фронт, която според допитвания до общественото мнение в момента е най-популярната политическа партия във Франция, въпреки че не ставало дума за дарение, а за рутинна финансова операция.

„Ние подписахме с Първа банка, която се съгласи, и сме много доволни от това“, заяви Льо Пен, като коментира, че е смехотворно да се твърди, че вземането на заем ще повлияе на външнополитическата позиция на формацията. „Тези инсинуации са възмутителни и обидни“, категорична бе тя и допълни, че партията й поначало отдавна е проруски ориентирана.

Ковчежникът на Националния фронт Валеран дьо Сент Жюст обаче демонстрира известно притеснение относно кредита. „Бих предпочел френска банка. Щеше да е по-удобно“, каза той. От законова гледна точка обаче операцията е безупречна. Партията е имала нужда от парите, за да се подготви за предстоящите парламентарни избори, които са прелюдия към президентската кампания през 2017 г., когато Марин Льо Пен ще се включи като претендент за поста държавен глава.

Думите на Льо Пен бяха приети скептично от политици и експерти, които следят опитите на руския президент Владимир Путин да разшири влиянието си в Европа чрез връзки и с други популистки партии на Стария континент – и крайно десни, и леви. „Винаги сте задължени на кредиторите си“, коментира Брюно Льо Мер, бивш министър и конкурент на Никола Саркози за лидерския пост в дясноцентристкия Съюз за народно движение.

Първа чешко-руска банка е собственост на Роман Попов, близък до управляващите в Москва и по-точно до премиера Дмитрий Медведев и е немислимо той да не е  получил одобрението на Кремъл преди да отпусне заемът, коментира изданието.

Според сайта Mediapart, банката е учредена в Чешката република, но седалището й е в Москва. Италианският в. „Ла Република“ припомня, че Марин Льо Пен е убедена поддръжничка на политиката на Путин, за която неведнъж е изразявала своите адмирации и винаги се е обявявала против санкциите на ЕС спрямо Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    1 1 Отговор
    глупости пишете, Льо Пен не е "про-руски", нито "анти-европейски" политик, тя е ПРО-ФРЕНСКИ! само че националните интереси на франция са против ЕС. Философии кой е близък, и кой (и дали??) е дал разрешение за отпускане на кредита - чисто смучене на пръстта. Забележете обаче: "опитите на руския президент Владимир Путин да разшири влиянието си в Европа чрез връзки и с други популистки партии на Стария континент – и крайно десни, и леви" - с други думи, управляващите в ЕС делях хора и политици на "с най" и "против нас" - същото нещо правиха и фашисти през 33-34 година!!!!! Трябва да поддържаш управляващите, ако ги критикуваш - значи си нечий агент, анти-европейско настроен! Къде отива европа?!? скоро ще стигнем северна корея по пропаганда!!!!
  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор
    Те националните интереси на всички големи в EU освен Германия са против EU
  • 3 777спайс

    1 1 Отговор
    Дано и други европейски лидери да последват примера със заема на Марин Льо Пен. Респект и уважение към Путин!!
  • 4 гост

    2 2 Отговор
    Как сте русофилчета, видяхте ли ,че даже и нашият Болен Сидеров е наведен пред Москва.И за какво ?За няколко сребърника си продаде г.за .Ако всички нации както по-долу се изказа един русофил,искат само националните им интереси да са важни,тогава нямаше да има ЕС. Ясно е .че хора с промити мозъци и купени за 13 сребърника има много в Москва ,а и не само в Москва.

    Коментиран от #6

  • 5 123

    1 1 Отговор
    Отдавна се знае, че крайно десните в Европа са на заплата при Путин и чрез тях се опитва да отслаби и разруши Съюза. Стане ли това в Европа отново ще се почне с крайното противопоставяне и призракът на войната ще се завърне. Добре е последователите на крайно десните платени политически пудели да се замислят с какво си играят! У нас явно повечето разбраха, защото резултатите на атакистите се сринаха на последните изборите.
  • 6 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Европа от края на втората световна НЕ Е свободна, тя си беше поделена между СССР, британци и хамериканци. Само че по някое време СССР върна независимостта на държавите виновни във войната, а хамериканци само засилиха своето влияние. За да не са налага да следят всяка държава поотдеелно - създадоха ЕС, който уж беше "икономически" съюз..... Разбира се в европа по медиите ни пишат колко сме свободни, колко сме независими и колко лошо им се живее на хората извън ЕС, ама в медиите на северната корея не пишат ли същото? колко лошо им се живее на хората извън комунистическия строй и извън внимание на техния лидер ким-чен-пън-мун.... Само политици като Льо Пен има смелостта да се изправи и да отстоява интересите не на вашингтон, а на хора гласували за нея

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "европеец":

    Ти ме разбиваш, чудя се това пропаганда ли е или си вярваш?
    "Само че по някое време СССР върна независимостта на държавите виновни във войната..." СССР нищо не е връщал, той заедно с окупираните от него през 1945 г. държави ФАЛИРА!!!! Ако знаеш по-свободно и нормално място за живот от Европа на тая планета, защо не се преселиш там? Може би Канада или Австралия, ама и те са по европейски модел устроени! Пробвай в Русия или С.Кроея може пък да ти допадне ............

    Коментиран от #9

  • 8 ideyazabulgaria

    0 0 Отговор
    Нищо чудно! Първият олигарх на Русия, като го питаш колко му е богатството, той отговаря "Няма значение, аз владея цяла Русия!". Купува всичките политически отрепки в Европа с парите на руските данъкоплатци да му светят вода. Създал най-мощната пропагандна машина в света и се чувства център владетел на целия свят. Вижте това руско видео. Самите руснаци смятат, че е тежко психически болен.
    Проблемът с льо Пен е ,че Франция изпадна от класациите на добре работещите правови държави, понеже отпусна политиците си, няма добро антикорупционон законодателство срещу тях. Например като една малка Финландия, чийто националистическа партия никога няма да си позволи да вземе 1 цент от вън, защото ще бъдат лусттрирани и линчувани за 24 часа от силната им правова държава. А в нещастна България ,където няма правова държава и държава въобще, продажни политици се ширят на свобода и приемат всякакви подадени кокалчета от вън, работят за чужди държавни интереси ,не за българските. ideyazabulgaria. org, facebook.com/ideyazabulgaria
  • 9 европеец

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    ако питаш някой кореец за най-доброто място за живеене, дали няма да ти каже че е северната корея? ако са ти промили мозъка - не си мисли, че и другите са същите. Моето мнение е че няма "най-доброто" или "най-лошото" място, както и "най-добрите" и най-лошите нации/хора. Само че си тоооолкова промит, че веднага издаваш шаблона - "не ти харесва ЕС?! отиди да живееш в Русия!" Що?! Нямам право да се опитвам да подобря живота в родината си?! Нямам право да поддържам политици тръгнали да отстояват интересите на хората гласували за тях?! Трябва като теб да поддържам само слугите на Брюксел и Вашингтон?! А дали в Русия е толкова лошо, колкото ти казва пропагандата?

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "европеец":

    ти с тва мислене няма кво да подобриш тук,може само да доразваляш,подобно на симпатягите взели по някои лев от руския диктатор и играещи по свирката му обясняваики кви големи патриоти са.

    Коментиран от #11

  • 11 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    само че в момента на власт са точно слугите на брюксел и сащ, и в момента всичко се разваля. Ако "слугите на Путин" дойдат на власт, едва ли ще стане по-зле, просто по-зле от сега няма накъде.... А вие продължавайте да възхвалявате продажниците, които ви продадоха и вас, и семействата ви, и земята ви, и историята ви....
  • 12 ideyazabulgaria

    0 0 Отговор
    До "европеец" №9.
    Явно си стар комунист със застинал мозък в 70-те години на миналия век, за да не знаеш, че в последните 30 години светът живее в системата на последния вид капитализъм- неолибералния в американския му вариант, а България и Русия живеят от 25 години. При нас неолиберализма бе внесен от САЩ през Русия от последния елит на комунистичесикте партии под диригентската палка на КПСС и ни създаде олигархия по руски модел. Сега нашата олигархия е с комунистически връзки се е преплела с руската олигархия и двете, под предводителството на първия олигарх- Путин бетониращ модела на неолибералния капитализъм в Русия и у нас, изяждат малка България заедно с небето, земята, свободата и стандарта на българите и ги държат с най- ниските заплати и пенсии в света. Ще прочетете по подробно моята статия със заглавие „ Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция ” ще я намерите в Гугъла по името
  • 13 ideyazabulgaria

    0 0 Отговор
    европеец, ти пишеш глупости, човек си с ниска съвременна политическа култура, витаеш с изрази и мислене в 70-те години на миналия век. Мари льо Пен е КОРУМПИРАН политик, така я наричат самите французи, но тя смело обявява това публично, защото знае ,че съда няма да и търси отговорност . Защо ? Защото Франция единствена от западноевропейските развити държави не е въвела в своето законодателство разделението на корпоративните интереси от властта и политиката и изпадна в дълбока корупция, изпусна политиците си извърши пълно свличане по надолнището в последните 20 години.
    След като изучих последния вид на капитализма- неолибералния и направих за него наука, намирам Франция за крайно неолиберализирана страна, приела правилата на неолибералния капитализъм и неговата правова държава. Това няма нищо общо с бюрокрацията. При неолибералната държава не е въведено разделението на корпоративните интереси от властта и политиката,затова там едрия капитал държавата и да се ражда олигархия.
    Антипода на неолибералната държава е социалната/правова европейска държава, където е заложено антикорупционно разделение на корпоративните интереси и от властта и политиката, там политиците не могат да получават дарения от бизнеса, нито да се свързани с него и лобират за него във властта, нито да поличават от вън тъмно финансиране и да работят за чужди държавни интереси.
    Това разделение прави коренно различни двата типа държави, блъска развитието им в различни посоки, формира морала в политиката. В неолибералната държава политиците са аморални, спрямо политиците на социалната/правова европейска държава.
    Въпросът съм го развила в много мои статии. Направила съм и разделението на европейските държави на 4 нива, според степента на навлизане на неолиберализма там и пораженията му, също и по силата на действие на правовата държава. Франция се намира във второ ниво държави заедно с Белгия и Ирландия.
    Това е голямо отстъпление на Франция от европейския модел социална/правова държава, което е повишили нивото на корупция в страната и неолиберализмът е нанесъл големи поражения.
    Вижда се от факта, как Мари льо Пен не се притеснява да каже публично( тъй като знае, че няма да има съдебни последствия за нея и партията й), че е взела финансиране от вън и то от смятания за най-корумпиран и ретрограден олигархичен режим на Путин. Докато, ако един политик във социалната/правова европейска държава в първо ниво държави( Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария) си позволи да вземе финансиране от бизнеса, той бива съден и си заминава на часа. Както бе свален за 24 часа германския президент преди 2 години, за това ,че приел от едрия бизнес 50 000 евро рушвет в предизборната си кампания, сега е следствен и подсъдим. . А в същото време кмета на Ню Йорк събра 70 милиона помощи за предизборната си кампания от едрия бизнес съвсем легално и се хвалеше с това- а познайте за кого ще работи тогава във властта? България, която принадлежи към неолибералната държава, понеже е приела американския модел през Русия, не случайно всички нейни политици до сега са аморални крадци и бандити от подземието. Не прави изключение Сидеров, който така прокарва интересите на Путиновата олигархия в България, защото се финансира директно от неговата лична банка АЛФА и понеже в България не е заложено разделението на корпоративните интереси от властта и политиката в българското законодателство, той си прави каквото иска.
    Ще прочетеш подборно за 4-те нива държави в статията ми"Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещу него" ще я намериш по заглавието в Гугъла.
    ДРД"Идея за България" иска пълна смяна на неолибералната система на България с тази на социалната /правова европейска държава и предлага модел конституция и законодателство в които са заложени всички правила на европейската правова държава. Ще ги прочетете в нашата доктрина. Ето от мен да прочетете за нивата държави тук, а доктрината ще прочете в главния ни сайт.
Новини по държави: