Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 09:43 1 620 2

Владимир Путин блокира сайтовете с пиратско съдържание

  • интернет-
  • путин-
  • владимир путин-
  • съдържание
Владимир Путин блокира сайтовете с пиратско съдържание - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Русия Владимир Путин утвърди поправките, направени в антипиратския закон, съобщава РБК. Разширеният закон ще се разпростира от музикалните и литературните произведения, чак до компютърните програми. Новият закон позволява доживот да се блократ сайтовете-нарушители.

Поправките разширяват действието на закона върху всички интелектуални права. След тяхното обнародване под ударите на закона ще попадат не само филмите и сериалите, но и музика, книги и компютърни програми. Изключение се прави само за фотографиите.

Достъпът до сайтовете-нарушители може да закрит завинаги при две прегрешения на авторското право. Решение за постоянното блокиране на сайте ще се взема от Московски градски съд. Той трябва да уведемо за своето решение регулаторния орган Роскомнадзор, а той да поиска от всички доставчици на интернет да прекъснат достъпа до сайта до 24 часа.

От своя страна Роскомнадзор ще трябва да поддържа специален регистър с нарушителите.

В закона е записано, че изваждането на сайта от черния списък не се допуска.

Редица юристи и експерти по авторско право критикуват опцията за пожизнено блокиране на сайт. „Това е абсолютно безпрецедентна норма за руското право“, уверен е юристът от адвокатска колегия „Трунов, Айвар и партньори“ Саркис Дарбинян. Той припомни, че руското право предвижда давност дори и по произнесени присъди. По тази причина блокирането на доживот на сайтове е нонсенс и тази норма няма аналог.

„Тази мярка ще засегне легални ресурси или тези от тях, които имат проблеми с пиратството, но полагат усилия да я решат. Пиратите ще продължат да си играят на котка и мишка като сменят адреса на хостване на сайта“ , коментира водещият анализатор от Руската асоциация за електронна комуникация (РАЭК) Карен Казарян. Той смята, че законът дава големи правомощия на властта за контрол и натиск над сайтовете.

На противоположно мнение е старшият юрист от Goltsblat BLP Евгений Орешин. Поправките не изключват възможността за оспорване на решенията за пожизнено блокиране, в този случай ще се прилагат нормите на Гражданския кодекс за обжалване на съдебните актове, отбелязва юристът. Решението на Московския градски съд може да се обжалва в апелационния, касационния и надзорния съд, така и пред Върховния съд на Русия, коментира Орешин. С него е съгласен юристът адвокатското бюро „S&K Вертикал“ Михаил Илин.

Представителят на Пиратската партия на Русия Артьом Козлюк предупреждава, че предвидената в закона опция за блокировка на IP адрес може да засегне и легални сайтове. Технологиите на интернет позволяват на съществуват на един IP адрес няколко сайта. По тази причина могат да пострадат и ресурси от глобалната мрежа, които не са свързани с пиратско съдържание.

„Грешки в съдебната процедура няма да има“, коментира пред РБК един от авторите на поправките – заместник-министърът на културата Георгий Ивлиев. Той посочи, че всеки може да докаже своята невинност в съдебен процес.

Измененията, одобрени от президента ще влязат в сила от 1 май 2015 г. Самият антипиратски закон влезе в сила на 1 август 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    1 0 Отговор
    На руснаците това няма да им хареса.
  • 2 112

    1 0 Отговор
    Тоя да няма облог с Ердоган кой може повече забрани да въведе?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания