Отидете към основна версия

25 573 63

Путин към Ердоган: Писна ми от българите за Южен поток

  • южен поток-
  • путин-
  • ердоган

Сред причините е липсата на разрешение от страна на България да бъдат полагани тръби по дъното на Черно море край нейния бряг

Снимка: АП/БТА

Писна ми от българите. Имайки Запада и Европейския съюз зад гърба си, те ни предизвикваха и ни се противопоставяха. Те забавяха проекта. Това заявил Владимир Путин по време на срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган.

Това разкрива турският в. „Хюриет“, позовавайки се на високопоставен дипломатически източник.

Това е казал руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата им на 1-ви декември, твърдят турски дипломатически източници.

Руският президент обяви края на проекта за газопровода "Южен поток" на съвместна пресконференция с Ердоган, като с изявлението си изненада дори най-близките си съветници. Той заяви, че сред причините е липсата на разрешение от страна на България да бъдат полагани тръби по дъното на Черно море край нейния бряг.

„Южен поток“ предвиждаше доставката на 63 млрд. куб.м. газ.

Неочакваното изявление на Путин шокира не само Москва, но и София, която очакваше да спечели около 400 млн. евро от транзитни такси.

След отказа си от „Южен поток“ Путин договори с Ердоган изграждането на ново трасе, алтернативно на „Син поток“. По него ще се доставят 50 млрд. куб.м. газ до Турция, а оттам до границата с Гърция и ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: