Отидете към основна версия

5 Декември, 2014 11:00, обновена 5 Декември, 2014 11:00 3 231 2

„Газпром“ пак иска да цака Украйна с газовия транзит

  • южен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • русия-
  • турция
Снимка: АП/БТА

„Газпром“ след отказа от строителството на „Южен поток“ продължава да се надява да се освободи от необходимостта да транспортира газ през Украйна, съобщава в. „Коммерсант“.

Водещият в Русия делови вестник се позовава на пожелали анонимност източници.

Според тях като алтернатива се разглежда възможността за дублиране на трасето на „Син поток“ към Турция. Оттам тръбата ще продължава на запад до границата с Гърция.

Концернът планира да се договори с европейските си клиенти да се откажат да получават синьото гориво от австрийския хъб край Баумгартен за сметка на Турция.

Операция по заобикалянето на Украйна трябва да приключи до 2020 г. До този срок „Газпром“ трябва да изгради алтернативните газопроводи до европейските си потребители.

Най-много руско синьо гориво през Украйна сега получава Италия – около 25 млрд. куб.м. Това може да бъде компенсирано с продължение на газопровода ТАР. По-сложен е въпросът с доставките за Унгария, Австрия и Словакия, където е нужно да се изгради газопровод с можност 20 млрд. куб.м. Един от вариантите е да се увеличат доставките по Северен поток до Чехия, а оттам по газопровода Opal до Австрия и Словакия.

Новата тръба към Турция се обсъждаше отдавна, но съществено увеличение в търсенето на руски газ в страната няма да има. Анкара ще се опита да поддържа баланса в доставките от различни източници, включително от Азербайджан, Иран и внос на втечнен природен газ. Избирайки турския вариант, Москва не се избавя от транзитните рискове.

Анализатори отбелязват, че неведнъж Анкара се е показала като труден преговарящ и неведнъж е променяла позицията си и отменяла договорености.

Южен поток , заедно със „Северен поток” имаше за цел да се заобиколи Украйна. Сега с тази задача се натоварва „Син поток“.

Според „Коммерсант“ съобщенията от Кремъл за отказ от „Южен поток“ могат да се окажат блъф, с който да се накара Европейската комисия да направи изключения от Третия енергиен пакет. До момента никакви действия на политическо и корпоративно ниво не са предприети, които да потвърждават думите на Владимир Путин. Той обяви новината за спирането на проекта на 1 декември по време на визитата си в Турция.

Сърбия вече поиска обяснение от Москва защо се спира проекта. Лично българският премиер Бойко Борисов по време на визитата си в четвъртък в Брюксел получи подкрепата от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за Южен поток. За последните три години „Газпром“ е вложил в Южен поток $4,6 млрд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания