Last news in Fakti

4 Декември, 2014 14:26 3 337 14

Юнкер: Няма да допуснем да изнудват България (Обновена)

  • бойко борисов-
  • жан-клод юнкер-
  • кристалина георгиева-
  • южен поток

България е готова да се присъедини към Шенген. ЕК отблокира всички спрени пари. Регионално развитие тръгва в най-скоро време, обеща Кристалина Георгиева

Жан-Клод Юнкер заяви, че България не е сама "в тези трудни времена" и подчерта, че Европейската комисия няма да допусне изнудване по отношение на проекта за газопровода "Южен поток".

"С Бойко заедно ще намерим решение", каза председателят на ЕК.

България е готова да се присъедини към Шенген. Това заяви на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той разговаря с българския премиер Бойко Борисов и вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева.

Жан-Клод Юнкер не коментира евентуалната опция за разделянето на България и Румъния в процеса на мониторинг от ЕК.

Председателят на Европейската комисия окуражи новото българско правителство в първите му стъпки и изрази увереност, че до края на петгодишния му мандат Брюксел ще свали и Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на страната през 2007 г.

Юнкер заяви: "България е готова да се присъедини към шенгенското пространство. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо."

За мен е голямо удоволствие да приема днес в Комисията моя близък приятел Бойко (Борисов). България е част от европейското семейство. Ние дискутирахме с Бойко Борисов и Кристалина Георгиева основните цели на българското правителство, заяви Жан-Клод Юнкер.

Ние подкрепяме усилия на българското правителство да се справят с проблемите и усилията им да гарантират икономически растеж и създаването на нови работни места.

„Енергетиката е от значение за всички европейски страни. България не е сама. Тя не е малка страна, тя е велика нация и зад нея стои цяла Европа“, коментира председателят на ЕК и допълни, че Русия е стратегически проблем за момента, но се надява отново да се превърне в стратегически партньор. „ЕК ще направи всичко, което може в тази връзка.

Ние заедно с Бойко Борисов ще намерим решение на всеки проблем, обеща президентът на ЕК.

Българският премиер заяви, че посещението му е било планирано много преди изказването на Путин от Турция. Бойко Борисов припомни, че има насрочена за 9 декември среща в Брюксел за Южен поток, на която трябва да се решат спорните въпроси. Бойко Борисов съобщи, че България не е получила от Русия официално потвърждение за спиране на Южен поток.

Българският премиер посочи, че в момента София е „за“ „Южен поток“, но при спазване на ЕС законодателство. Не сме спрели разрешителните за строеж, заяви Бойко Борисов. Жан-Клод Юнкер посочи, че по отношение на проекта „Южен поток“ България и ЕС работят заедно, за да разрешат основните неразрешени все още въпроси, които не са непреодолими. „Трябва да направим най-доброто за България и по този начин и за Европа и ние заедно ще намерим решение. „Южен поток“ може да бъде построен, условията са ясни и то отдавна, няма нищо ново. В момента топката е в полето на Русия, ние сме готови и работим по въпроса“, допълни председателят на ЕК.

Искам да поздравя Бойко Борисов за куража му да състави правителство в труден период, заяви Кристалина Георгиева. Тя посочи, че до дни тръгват всички спрени от ЕК програми. Обсъдена е възможността за усвояване на всички 9 млрд. лв. по старите програми.Това се отнася и за Оперативна програма "Регионално развитие".

Средствата по ОП "Околна среда" вече бяха размразени. Георгиева поясни, че по време на срещата днес е договорено ЕК и българското правителство да създадат общ екип, така че тези средства да могат да работят за България.

„По новите програми близо 16 млрд. евро са на разположение на България, да гарантираме, че работата започва веднага, за да могат парите да работят за нашите хора. И да продължим активно да съдействаме на България, за да може да се възползва от инвестиционния план за Европа, да бъде между първите на опашката, когато той стане реалност“, посочи още теми от разговора Георгиева. Тя отбеляза активната работа на българското правителство през последните седмици. „В такова трудно време, когато България се оказва притисната с изключително големи, потенциални, политически и икономически щети, ние в Комисията чувстваме голяма отговорност за това да работим с България, за да може тя напълно да се възползва от ползите на членството си в ЕС”, заяви еврокомисар Георгиева.

В отговор на Би Би Си Бойко Борисов отговори, че подкрепя санкциите срещу Русия, но се надява на нормализиране на отношенията между ЕК и Москва.

Премиерът ни не пропусна да отбележи, че не сме поискали компенсации за предишните санкции срещу Югославия.

„Считам, че не е справедливо единствено България да бъде сочена като проблем или страна в проекта. Защото ЕК преговаря от името на 6-те държави. Освен това, подготвителните дейности, касаещи издаването на разрешително, не са спрени“, заяви Борисов. Той припомни, че предстои среща на министри и представители на ЕК по темата. „Надявам се да бъдат решени всички технически детайли, включително и Третият енергиен пакет. Смятам, че изказването от Анкара беше доста преднамерено и предварително, преди да се изчистят тези теми. А ние сме „за“ „Южен поток“ да се строи, спазвайки европейските правила“, допълни българският министър-председател. Той отново заяви, че към момента няма официално уведомление за развитието по проекта. „ Сега разясних всички детайли на председателя на ЕК и той вече е в течение на процедурите. Комисията много ясно каза, че България не е сама и ЕК не е наблюдател. Тя е пряк участник, ние с нотариално заверено пълномощие сме им предоставили преговорите по „Южен поток“. Надявам се скоро време те да излязат с ясно решение“, заяви Бойко Борисов.

„Благодаря на ЕК, че разбра, че проблемите в България не са само политически, икономически и финансови, те са глобални и България трябва да бъде подкрепена много сериозно. Надявам се санкциите спрямо Русия да са изиграли своята роля и да се нормализират отношенията, защото иначе страната ни понася тежки удари“, зави премиерът. Той уточни, че държавата ни е подкрепила санкциите като член на ЕС и НАТО. „Надявам се в скоро време санкциите не да се продължат, а руската страна да се съобрази и с претенциите на ЕС и ЕК и да се нормализират отношенията“, заяви Борисов. „Чакам с надежда подобряване на отношенията, за да имаме всички изгода, но то зависи и от руската страна. Ако те приемат Третият енергиен пакет, днес можем да започнем строителството на „Южен поток“. Така че, не е само България виновна и те могат да помислят и да ревизират своето отношение“, допълни премиерът.

Министър-председателят отново благодари на партиите в българския парламент, които са направили необходимите компромиси. „Имаме правителство и както бяхме поели ангажимент за разблокиране на еврофондовете и навлизането на тези пари в българската икономика, това вече е факт. И се дължи на всички, които участват в този процес“, заяви премиерът Борисов. Той припомни, че по време на предходния мандат на ръководения от него кабинет не е имало програми в несъответствие и спрени евросредства.

„В тази икономическа криза съм убеден и благодаря на ЕК, че ще се даде възможност България да усвои повече пари от европейската солидарност“, заяви Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xxl

    4 0 Отговор
    Правилното име на статията :
    Юнкер: Няма да допуснем България да печели от "Южен поток"
  • 2 Истина

    3 1 Отговор
    Едно научих : Колкото повече хвалят някой наш политик, толкова по голям продажник е той .Истинските национално отговорни политици ЕС не ги хвали , но се съобразява с тях .
  • 3 Данъчен

    1 0 Отговор
    Сега е момента като Калоян, да вземе вай - много и от двете страни.
  • 4 истината

    3 0 Отговор
    Жалко за България, след 3 г. Русия няма да даде разрешение за работата на ценралата в Козлодуй, ще вдигне цените на газа и на питрола и с пълно право, България е обречена на мизерия в близките 50 г. ЧЕСТИТО, браво на тъпите ни управляващи
  • 5 stenly

    3 0 Отговор
    Дай Боже по-скоро да се разпадне ЕС...и всяка страна да има възможност сама да решава собствената си съдба...пък дай Боже и по-малко малоумни управници ...
  • 6 Пламен Бакърджиев

    2 0 Отговор
    Българите сме като деца в детската градина на ЕС. Радваме се на хвалби. Този съюз няма да ни научи на нищо.
  • 7 гост

    0 3 Отговор
    Антибългарски русофилчета пишещи глупости и взаимно подкрепящи се с плюсчета. Нищо ново.........

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Нещо, като антибългарските русофобчета пишещи глупости и поемащи минусчета. Нищо ново...

    Коментиран от #13

  • 9 Реален

    0 0 Отговор
    Ajde rusofilchetata - chemodan, vokzal, Rusia i na gosti na chicko Adolf(Putler)
  • 10 тошибиян

    0 0 Отговор
    Трагедия златната рибка доиде при нас политиците казаха ще питаме европа дали де пойскаме нещо
  • 11 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    юнкер каза две много хубави неща,но на путиновистите дали от сълзите в очите дали от това че тяхна родина е русия ,а не бг то не се впечетлиха.
    ангажимент за приемане в шенген и пускане на парите по програмите,които орешарски с действията си спря!
  • 12 тошибиян

    1 0 Отговор
    Пари ще има но не и за народа не го ли разбрахте?
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    Преди всичко съм българин и искам най-доброто за България, а най-доброто място е Европа и мястото на България е в Европейския съюз. Емиграцията от цял свят е към държави от EU или подобни на тях. Не знам с какво ви дрогират, че искате да се разпадне и/или България да излезе от него, но няма да стане. Всички велики българи в историята ни са искали да видят родината си приобщена в Европа. Като не ви харесва - куфара, влака и при Путин! Трафик посока Русия няма, но внимавайте с насрещното движение, че е доста интензивно!
  • 14 някой си

    0 0 Отговор
    :))) КОЙ ЩЕ УСВОИ ПАРИЧКИТЕ....? ДЪРЖАВАТА ИЛИ НЯКОЙ ОТ ГОЛЕМИТЕ...? ХАЙДЕ НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ....
    Между другото.....гн Борисов... преди изглеждахте много по атлетично.... но без обида :)
Новини по държави: