Отидете към основна версия

1 955 16

Киев и Москва си размениха предложения за спиране на огъня в Източна Украйна

  • киев-
  • москва-
  • спиране на огъня-
  • минск-
  • споразуменията-
  • бойните действия-
  • летището-
  • донецк-
  • 13 ноември

И двете страни искат график за изпълнение на споразуменията от Минск, взаимно се обвиняват за нарушения

Сграда в центъра на Донецк, пострадала от артилерийския обстрел. Снимка: АП/БТА

Киев призова за подписване на график за изпълнение на споразуменията от Минск от 13 ноември и за гарантиране прекратяването на огъня от 19 януари, съобщава се на сайта на украинското Министерство на външните работи, откъдето твърдят, че това ще позволи незабавно спиране на бойните действия и защитата на мирното население на региона.

"На 13 ноември 2014 г. представители на Украйна и Русия подписаха работен документ, който предвижда ясен график за изпълнение на положенията от Минския меморандум , особено в частта за обезпечаване на двустранното прекратяване на огъня, изтеглянето на тежкото въоръжение и връщане към демаркационната линия“, казва се в съобщението на украинското ведомство.

Негови представители заявяват, че „руската страна е оттеглила подписа си от този документ“, а сега „Украйна за пореден път се обръща към Руската федерация с предложение за подписване на график за изпълнение на договореностите от Минск в редакцията от 13 ноември и да се осигури прекратяване на огъня от 19 януари“.

Според украинската страна, подхисването на документа ще способства за провеждането на консултации на тристранната група, за среща на външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна, а по-нататък – за събиране на върха на техните лидери в Астана.

Съгласуваният на 13 ноември график предвижда три етапа: прекратяване на огъня (два дни), отвод на тежкото въоръжение (пет дни) и разполагане на силите по разграничителната линия според меморандума от Минск (21 дни).

Руският външен министър Сергей Лавров неотдавна заяви, че за провеждането на срещата в Астана пречат действията на Киев, свързани с военни приготовления. В Кремъл междувременно съобщиха, че руският президент Путин в четвъртък отправил писмено послание до украинския си колега Петро Порошенко с план-предложение за отвод на тежката артилерия, но Киев се отказал от него.

Преди дни ожесточените боеве за летището в Донецк бяха възобновени и от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна потвърдиха началото на масирана операция, започнала на 17 януари. Те не смятат атаката по позициите на сепаратистите за нарушение на споразуменията от Минск, а като връщане към демаркационната линия, косвено потвърждавайки по този начин, че контролът над летището е бил изгубен, коментира Нюзру. Руското външно министерство, от своя страна, призова украинските сили да се оттеглят.

„Летището на град Донецк, в съответствие с договореностите от Минск, трябва да бъде предаден под контрола на опълченците. Този въпрос дълго не можеше да се реши, а в същото време украинските сили продължаваха да водят обстрел от сградата на летището и други населени пунктове, в резултат на което загинаха мирни жители, включително жени и деца, бяха разрушени училища, жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура“, заявиха руски дипломати.

По думите им, „за пресичането на тези престъпни действия силите на Донецката народна република взеха летището под свой контрол, но украинските войски, без да се съобразяват с жертвите сред гражданското население, разгърнаха пълномащабна бойна операция в опит да си възвърнат този стратегически обект, за да продължат да обстрелват жилищни райони на Донецк“.

По данни на опълченците от щаба на ДНР украинските сили са изгубили около 200 души при бойните действия от последните денонощия, а сред опълченците жертвите са 8, предава РИА „Новости“.

В същото време зам.-командващият щаба на опълечнието на ДНР Едуард Басурин заяви за 9 загинали мирни жители при обстрела, вкл. 4-годишно момиченце, както и за 44 ранени. За последните 24 часа били фиксирани 56 случая на нарушаване на примирието.

Тази сутрин главата на Донецката народна република Александър Захарченко направи извънредно изявление за нарушаване на примирието от страна на Украйна, отбелязвайки, че опитът на украинските войски да си възвърнат летището и да вземат реманш за поражението си се е провалил. Той призова мирната общественост и ОССЕ да накарат Киев да изпълнява договореностите от Минск.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: