Last news in Fakti

19 Януари, 2015 11:48 1 953 16

Киев и Москва си размениха предложения за спиране на огъня в Източна Украйна

  • киев-
  • москва-
  • спиране на огъня-
  • минск-
  • споразуменията-
  • бойните действия-
  • летището-
  • донецк-
  • 13 ноември

И двете страни искат график за изпълнение на споразуменията от Минск, взаимно се обвиняват за нарушения

Киев и Москва си размениха предложения за спиране на огъня в Източна Украйна - 1
Сграда в центъра на Донецк, пострадала от артилерийския обстрел. Снимка: АП/БТА

Киев призова за подписване на график за изпълнение на споразуменията от Минск от 13 ноември и за гарантиране прекратяването на огъня от 19 януари, съобщава се на сайта на украинското Министерство на външните работи, откъдето твърдят, че това ще позволи незабавно спиране на бойните действия и защитата на мирното население на региона.

"На 13 ноември 2014 г. представители на Украйна и Русия подписаха работен документ, който предвижда ясен график за изпълнение на положенията от Минския меморандум , особено в частта за обезпечаване на двустранното прекратяване на огъня, изтеглянето на тежкото въоръжение и връщане към демаркационната линия“, казва се в съобщението на украинското ведомство.

Негови представители заявяват, че „руската страна е оттеглила подписа си от този документ“, а сега „Украйна за пореден път се обръща към Руската федерация с предложение за подписване на график за изпълнение на договореностите от Минск в редакцията от 13 ноември и да се осигури прекратяване на огъня от 19 януари“.

Според украинската страна, подхисването на документа ще способства за провеждането на консултации на тристранната група, за среща на външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна, а по-нататък – за събиране на върха на техните лидери в Астана.

Съгласуваният на 13 ноември график предвижда три етапа: прекратяване на огъня (два дни), отвод на тежкото въоръжение (пет дни) и разполагане на силите по разграничителната линия според меморандума от Минск (21 дни).

Руският външен министър Сергей Лавров неотдавна заяви, че за провеждането на срещата в Астана пречат действията на Киев, свързани с военни приготовления. В Кремъл междувременно съобщиха, че руският президент Путин в четвъртък отправил писмено послание до украинския си колега Петро Порошенко с план-предложение за отвод на тежката артилерия, но Киев се отказал от него.

Преди дни ожесточените боеве за летището в Донецк бяха възобновени и от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна потвърдиха началото на масирана операция, започнала на 17 януари. Те не смятат атаката по позициите на сепаратистите за нарушение на споразуменията от Минск, а като връщане към демаркационната линия, косвено потвърждавайки по този начин, че контролът над летището е бил изгубен, коментира Нюзру. Руското външно министерство, от своя страна, призова украинските сили да се оттеглят.

Летището на град Донецк, в съответствие с договореностите от Минск, трябва да бъде предаден под контрола на опълченците. Този въпрос дълго не можеше да се реши, а в същото време украинските сили продължаваха да водят обстрел от сградата на летището и други населени пунктове, в резултат на което загинаха мирни жители, включително жени и деца, бяха разрушени училища, жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура“, заявиха руски дипломати.

По думите им, „за пресичането на тези престъпни действия силите на Донецката народна република взеха летището под свой контрол, но украинските войски, без да се съобразяват с жертвите сред гражданското население, разгърнаха пълномащабна бойна операция в опит да си възвърнат този стратегически обект, за да продължат да обстрелват жилищни райони на Донецк“.

По данни на опълченците от щаба на ДНР украинските сили са изгубили около 200 души при бойните действия от последните денонощия, а сред опълченците жертвите са 8, предава РИА „Новости“.

В същото време зам.-командващият щаба на опълечнието на ДНР Едуард Басурин заяви за 9 загинали мирни жители при обстрела, вкл. 4-годишно момиченце, както и за 44 ранени. За последните 24 часа били фиксирани 56 случая на нарушаване на примирието.

Тази сутрин главата на Донецката народна република Александър Захарченко направи извънредно изявление за нарушаване на примирието от страна на Украйна, отбелязвайки, че опитът на украинските войски да си възвърнат летището и да вземат реманш за поражението си се е провалил. Той призова мирната общественост и ОССЕ да накарат Киев да изпълнява договореностите от Минск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    руснаците почнаха пак с лъжите!нападаха украинските позиции на летището многократно с цел ескалация на конфликта ,а сега се правят на миротворци.тази им тактика е през цялото време откакто създадоха конфликта в украйна!захарченко ми изглеждаше най-нормален от сепаратиските лидери ,но явно алкохола не му понася,особено в последните дни.летището се превръща в спортна надпревара при която загинаха стотици.
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Май работодателите ти и господарите им от вашингтон са наредили нова анти Руска дезиинформационна кампания за вкарване на България в конфликт с освободителката ни.

    Много добре виждате какво се случва с украйна и искате подобна участ и за България.

    Хамериканците да вземат да се бият с Руснаците а не да набутват такива като грузинци, украинци и Българи.

    Летището в Донецк е на повече от 80 километра от Руската граница и няма как до там да достигнат Руски войски и е невъзможно обстрела от артилерия от Руска територия.

    Лъжите ти са еднопосочни и прозира злоумишлената намеса на чужди задокеански терористични служби.

    Коментиран от #7

  • 3 FCK

    0 1 Отговор
    „Освободителката”? Която ни окупираха през 44 г. и насилствено наложи сталиниската система у нас в следствие на което са убити без съд и присъда по най-зверски начин хиляди българи в затворите и лагерите. Която ни откъсна от нормалните държави в Европа и ни загуби 45 г. време, което промени насилствено съзнание, ценности и манталитет, които са в основата на сегашната ни мизерия, която нямаше да се случи, ако не бяхме окупирани и насилствено държани от Москва! Там където са „освобождавали” само зло са видели от тях народите и е факт, че никой не ги иска. Цяла Източна Европа и периферията на тая империя пропищяха от тая „освободителка”.

    Четвърт век от кървавата трагедия в Азербайджан:
    "....съветските военни и специалните части нахлуват в град Баку.....
    Танковете и бронетранспортьорите унищожаваха всичко по пътя си. Стреляше се по хората по улиците, обществения транспорт, в собствените им домове, дори стреляха по линейките, които караха ранените."

    Ето така освобождава "освободителката"!

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "FCK":

    Първо за неграмотните - 41г. Нашите предатели се присъединяват към оста и по-късно обявяват война на сащ и великобритания. Червената армия с право окупира България и трябва да им благодарим че не постъпиха като сащ и великобритания. Щяхте да видите тогава разрушения и избиване на милиони Българи.

    Но предателите грозни и до днес ровят и търсят под вола теле.

    Населението на България растеше прогресивно до 90 година.

    След това настана апокалипсиса. Милиони Българи се изпариха.

    Как ли стана това.

    За икономиката, индустрията и армията да не говорим.

    При социализма всичко нарастваше и вървеше напред макар и бавно. А днес всичко се унищожава и разграбва от подлогите на колонизаторите.

    Коментиран от #8, #11

  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор
    А твоите господари и днес освобождават либия, ирак, авганистан, сирия и нанасят въздушни удари.Които навярно ти звучат демократично и цивилизовано.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    васко,европеец и т.н. никове с които се явяваш ,чакам отговори на поставените ти от мен въпроси?къде по света наричат украинското правителство фашисти?
    чакам от доста време ,а и други подобни отговори чакам на лъжливите ти твърдения.щото е лесно да нахвърляш щуротии и като ти се покаже категорично че лъжеш и да си смениш ника!определено имаш нужда от медицинска помощ ако не го правиш за пари!
  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    великобритания и сащ окупираха япония и западна германия и в двете държави не избиха дори и 10 % от избитите в българия .изби се и се унищожи елита на българия ,унищожи се наи-серизната соци ална единица на българия, българското село.през соца българия се увеличаваше ,но предимно растяха малцинствата.тва са фактите васко другото са поредните ти лъжи!

    Коментиран от #9

  • 9 Бай хой

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Тая песен я чуваме вече 25 години и се оказа жива помия. За тия 25 години изчезнаха 3 милиона Българи.

    Може би искаш да взривят атомни бомби над България както над Япония. И Япония и до днес е окупирана.

    Кажи кои са били тези избити Българи след ВСВ.

    Може би тези които обявиха война на сащ и великобритания, тези заради които загубихме северна добруджа и южна тракия, тези заради които плащахме милиарди репарации и това са същите герои на които им върнаха заграбеното докато България губеше. Техните потомци днес са великите реститути продаващи за пореден път Българските интереси за лична изгода на окупаторите и отново под фалшивата заплаха от някакъв комунизъм.

    Коментиран от #12

  • 10 бай тошо

    1 0 Отговор
    десито димитрова пак е във форма
  • 11 FCK

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Няма изпратени войници на източния фронт, няма никакво основание освен болните амбиции на изрода Сталин. Знаеш ли колко струва издръжката на мръсната окупаторска армия, която България плаща. Ограбването на страната е в чудовищни размери, ограбват и трезорите с националното съкровище , ограбват и държавния архив част от който все още е у тях. Грабят и товарят за проклетата си страна суровини, машини и всичко ценно. Като ошушкват бюджета започват да смучат от населението чрез така наречения „Заем на свобадата”. Да не говорим за посегателствата върху частните домове – грабежи, физическо и сексуално насилие – за да се стигне до там че руската подлога Г.Димитров да праща писма до господарите си с молба да обърнат внимание на тези проблеми. Какъв българин трябва да си, че да им благодариш? Е ми никакъв – просто трябва да си русофил – най-големите национални предатели в цялата ни история. Никой друг не поставя така чужда държава на пиедестала над родината си освен вас.
  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    васко,говорим след края на войната.при окупацията.при окупацията на германия окупаторите вкарват плана маршал и въстановяват япония и германия за 10 години.при освободителите ни се отвориха концлагери и затвори за политически затворници ,които действаха до 1990г.последните турци по така наречените дела на възродителния процес бяха освободени по тва време .българия бе деформирана като общество,като,морал,като ценности до такава степен ,че изпадна в безвремието в което е и днес.ако в българия живееше българина от 43 година да се бяхме оправили и забравили,но плодовития,работлив,отговорен,патриот бе подменен с един друг вид в който ти си емблематична фигура та затова трудно ще се въстановим.

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Със плана мършаял хамериканците се опитаха да заробят германия и франция на те си имат народ, а не предатели като вас.

    И преди войната германия и франция са били далеч напред. А България е била далеч, далеч, назад.

    Това което е днесБългария, или поточно което остана след последните 25 години унищожаване е останало от създаденото с много, много труд през социализма с помощта на СССР и въпреки подривната дейност на сащ.

    Говориш за тези страни които са били разрушени от сащ и след това са се възстановили въпреки тях.

    Кжи нещо за Централно и Южно американските страни които са с огромни природни богатства, ми за хаити, ми за сомалия, ирак, авганистан, либия, египети много много други и ислямизирани насила от хамериканците.

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    плана маршал не ти е по нрава ,а васко?ти си падаш по ладите ,цигарите арда без филтър и етъра,полезни и добродетелни дето направиха българия голямата работа и сега ми обясни как така голямата българия и голямия ссср фалираха 1990?сомалия и африка си имат специфика и си носят съдбата и историческото развитие и възможности,няма как да ги сравняваш с европа ,а и от гледна точка на нас българите е важно да гледаме своя приоритет и интерес!подобно е в южна америка,сега ако гледаш икономическите характеристики южна америка в голямата си част е на нивото на източна и централна европа не без помощта на американската геополитика там.
  • 15 раптор

    0 0 Отговор
    Американците не бяха такива ла...и едно време! Алчноста ги корумпира обаче десичке! Плана маршал им се изплатил стократно, не слудачайно започнаха да диктуват на всички европейци какво да правят! Обаче сега не е така! Вече всичко трябва да работи в тяхна полза иначе полудяват! И СССР имаше планове за следвоенно възтановяване и пак бяха сполучливи! Наляха доста и за 15-20 години приръста на БВП в тези страни беше доста сериозен! Средно 300%.
  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    рапторе, с този пост изби рибата!с плана маршал сащ въстановиха европа икономически, а през нато и гарантираха сигурността и стандартите с които европееца е свикнал и желае.ссср окупира далеч по-напреднали народи и почна да ги развива!представи си как е развивал чехите 3 по стандарт преди войната в света и с една от най- сериозните промишлености.така ги разви ,че днес само като чуят за соца и им избиват балансите:)!по подобен начин развиха и унгарци и поляци и източните немци.резултатите са видни .немците почнаха да произвеждат трабанти,поляците гладуваха ,а унгарците изпаднаха до нивото на балканците !спомням си спомените на един поляк при идването на съветските войски в града му ,как местния офицер гордо се разхождал с жена си по града ,докато тя била в официална ...нощница,явно открадната от нечии полски дом,но объркана за рокля!та тва бе съветскто развитие,купони,разсипия ,милитаризация,полицеищина ,режим на тока,забрани за пътуване ,постоянни екокатастрофи и т.н. благоденствия с 300% тренд!възможно е на теб да ти харесва ,но на мен не ,предпочитам сегашността и не бих я сменил при никакви обстоятелства с режим тип ссср ,къвто путин се опитва да възроди в русия ,а и да налага на т.нар. руски мир!
Новини по държави: