Отидете към основна версия

3 042 22

Лавров: САЩ се стремят към световно господство

  • лавров-
  • русия-
  • сащ-
  • световно-
  • господство-
  • москва

Южен поток е закрит заради дискриминационното отношение на Европейската комисия, посочи външният министър на Русия

Снимка: АП/БТА

 

САЩ се стремят към световно господство и принуждават Европейския съюз и Япония да налагат санкции срещу Русия. Това заяви в Москва на голяма пресконференция за руски и чуждестранни медии относно резултатите от дейността на руската дипломация през 2014 година министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде Би Би Си.

Лавров изтъкна, че скоростта, с която натовците скъсаха всички контакти с Русия и замразиха многобройните проекти по линията на Съвета НАТО-Русия, показва, че манталитетът на "студената война" не е изчезнал от главите на натовските партньори.

Според Сергей Лавров Москва е готова за сътрудничество със Северноатлантическия алианс, ако партньорите се съвземат и завържат равноправен диалог, съобщава „Гласът на Русия”.

Всички опити за изолиране на Русия няма да дадат резултат, заяви Сергей Лавров, като коментира речта на президента на САЩ в Конгреса.

Барак Обама отново обвини Русия в „агресия“ в Украйна и заяви, че благодарение на САЩ Русия се оказала в международна изолация, а нейната икономика – „скъсана на парчета“.

Самостоятелно САЩ не са способни да решат нито един проблем и са принудени да формират коалиции, посочи Лавров.

„Така беше и в Ирак, същото става сега в борбата с т.нар. "Ислямска държава" – каза министърът. Според него Русия не иска и няма да допусне никаква "студена война", въпреки нагласата на САЩ към конфронтация и опитите да окажат влияние върху партньорите.

По думите на Лавров близо половината членки на Европейския съюз са за сваляне на въведените по-рано антируски санкции. Според него стремежът на страните за сваляне на тези санкции показва, че решенията, приети с колективна отговорност след американските партньори, после се „поправят“ доста тежко.

На предстоящите преговори на "нормандската четворка" (заседание на външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция в Берлин – бел.ред. ) Русия ще настоява за незабавно прекратяване на огъня в източна Украйна, каза още Лавров. По думите му Москва е разтревожена от новата вълна насилие в Донбас.

На въпрос относно законността на анексирането на Крим външният министър отговори, че „въпросът е решен въз основа на международното право”.

Сергей Лавров коментира и спирането на „Южен поток”. Той посочи, че проектът е закрит заради дискриминационното отношение на Европейската комисия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. По думите му, вече има интерес в Европа към алтернативния проект "Турски поток": „Има много примери, когато Европейската комисия е правила изключения от Третия енергиен пакет, но на България подобно нещо беше забранено. Сега ще предложим алтернативен проект - "Турски поток", към него вече проявяват интерес в Европа и се водят конкретни дискусии и обсъждания. Разчитам, че той ще бъде реализиран и ще повиши енергийната сигурност в Европа, като я защити от проблемни транзитьори”.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания