Отидете към основна версия

1 960 5

В Ню Йорк разкриха трима руски шпиони

  • русия-
  • шпиони-
  • фбр-
  • сащ

Евгени Буряков е заплашен от 15 години затвор

Американските служби за сигурност са разкрили в Ню Йорк трима руски шпиони, съобщава АП.

Двама от тях са работили в дипломатическата мисия, а третият е бил банкер в офис на руска банка на Манхатън.

Тримата руснаци са работили за отдел Ер от руското разузнаване, който е фокусиран върху икономическите връзки на Кремъл. Разследването на ФБР е отнело месеци. Това е първият шпионски скандал след 2010 г., когато беше разбита мрежа от десетима руски агенти в САЩ.

Арестуваните са били натоварени да събират разузнавателна информация за новите санкции на САЩ срещу Русия. Освен това те са се интересували от усилията на Америка да развива алтернативни енергийни източници, заявиха пред в. „Ню Йорк таймс“ източници от прокуратурата.

В ареста се намира 39-годишният банкер Евгени Буряков. Той е бил задържан в понеделник в Бронкс. Неговият служебен защитник Сабрина Шроф отказа коментар. От профила на Буряков в социалната мрежа LinkedIn става ясно, че той работил за руската Внешекономбанк, която в списъка от санкции на САЩ, припомня в. "Вашингтон поуст".

Евгени Буряков е бил подчинен на 40 годишния Игор Споришев, търговско аташе на Русия в Ню Йорк и 27-годишния Виктор Подобний, аташе към Постоянната мисия на Русия към ООН. Споришев и Подобний анализирали получената информация и я препредавали на Москва. Последните двама се ползват с дипломатически имунитет.

Споришев и Подобний не са арестувани, Те вече не живеят в САЩ и са се ползвали от дипломатически имунитет.

От руското генерално консулство в Ню Йорк съобщиха, че знаят за задържането на руснака и служители на руската дипломатическа мисия ще се срещнат с него в затвора, предаде Ройтерс. Евгени Буряков е заплашен от 15 години затвор.

Шпионската афера допълнително ще обтегне отношенията между Кремъл и Белия дом. САЩ обвиняват руския президент Владимир Путин, че активно се намества във военните действия на Украйна на страната на проруските сепаратисти, бламирайки постигнатите в Минск мирни споразумения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ оглеждат България за танкова база

    Командването на американските войски на Стария континент (USAREUR) скоро ще изпрати в Източна Европа проучвателен екип, който да огледа бази за раз ...
    29.01.2015
    5 366
    80
  • Сорос: Да спасим Украйна с $15 млрд.

    Западът трябва спешно да налее $15 млрд. в Украйна, за да помогне започналите в страната демократични промени. За това призовава в статия за в. &bd ...
    28.01.2015
    1 843
    11