27 Януари, 2015 09:40 1 922 5

В Ню Йорк разкриха трима руски шпиони

  • русия-
  • шпиони-
  • фбр-
  • сащ

Евгени Буряков е заплашен от 15 години затвор

Американските служби за сигурност са разкрили в Ню Йорк трима руски шпиони, съобщава АП.

Двама от тях са работили в дипломатическата мисия, а третият е бил банкер в офис на руска банка на Манхатън.

Тримата руснаци са работили за отдел Ер от руското разузнаване, който е фокусиран върху икономическите връзки на Кремъл. Разследването на ФБР е отнело месеци. Това е първият шпионски скандал след 2010 г., когато беше разбита мрежа от десетима руски агенти в САЩ.

Арестуваните са били натоварени да събират разузнавателна информация за новите санкции на САЩ срещу Русия. Освен това те са се интересували от усилията на Америка да развива алтернативни енергийни източници, заявиха пред в. „Ню Йорк таймс“ източници от прокуратурата.

В ареста се намира 39-годишният банкер Евгени Буряков. Той е бил задържан в понеделник в Бронкс. Неговият служебен защитник Сабрина Шроф отказа коментар. От профила на Буряков в социалната мрежа LinkedIn става ясно, че той работил за руската Внешекономбанк, която в списъка от санкции на САЩ, припомня в. "Вашингтон поуст".

Евгени Буряков е бил подчинен на 40 годишния Игор Споришев, търговско аташе на Русия в Ню Йорк и 27-годишния Виктор Подобний, аташе към Постоянната мисия на Русия към ООН. Споришев и Подобний анализирали получената информация и я препредавали на Москва. Последните двама се ползват с дипломатически имунитет.

Споришев и Подобний не са арестувани, Те вече не живеят в САЩ и са се ползвали от дипломатически имунитет.

От руското генерално консулство в Ню Йорк съобщиха, че знаят за задържането на руснака и служители на руската дипломатическа мисия ще се срещнат с него в затвора, предаде Ройтерс. Евгени Буряков е заплашен от 15 години затвор.

Шпионската афера допълнително ще обтегне отношенията между Кремъл и Белия дом. САЩ обвиняват руския президент Владимир Путин, че активно се намества във военните действия на Украйна на страната на проруските сепаратисти, бламирайки постигнатите в Минск мирни споразумения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    2 0 Отговор
    А Кремъл обвинява Белия дом, че активно ръководят целия конфликт като отдават директни заповеди на украинско правителство, финансират, обучават, изпращат американските наемници, предават разузнавателна информация, насъскват ЕС срещу Русия (от което губи най-вече ЕС!), въвеждат незакони санкции и забрани.... мога да продължавам още дълго да описвам престъпленията на хамериканци

    За статията - икономическото шпиониране се доказва много и много трудно, най-вече защото повечето икономически показатели НЕ СА засекретени. Но няма да се учудя, ако просто незаконно държат горкия руснак, като държат Бут - обвиняват го по американски закони в престъпление, което може би е смятал да извърши в тайланд
  • 2 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    Егати разкритието.ФБР арестува трима руски шпиони,2-ма работят руското посолство,а 1 в руска банка.То е страшно.А в американските посолства,по цял свят,изобщо няма шпиони.Там са само християнски мисионери и лекари без граници.Леле мале,братята американци пак са се бъгнали.А руснаците ако решат да арестуват служители на американското посолство в Москва и някой американски банкер по обвинение в шпионаж,какво???Ма то пък в американските посолства няма такива.
  • 3 Бай хой

    2 0 Отговор
    Нещо не вдявам. Освен многократното повтаряне думата шпионин за какво изобщо става въпрос.

    За какви тайни санкции срещу Русия става въпрос. Интересно. Те тогава не би трябвало да са шпиони а контрашпиони.

    И каква е тази тайна за развиване на алтернативни източници.

    Месеци и години за разследване и раздухване на поредният скандал в точното време за искане на санкции.

    Пропаганда, дезинформация, незачитане на човешкия живот и свобода в името на парите и властта.
  • 4 Бай хой

    2 0 Отговор
    Забележете как се оглеждат тези чернокожите от снимката. Страх ги е да не ги отстреля някой полицай каубой.

    Коментиран от #5

  • 5 леле мале

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Искрено се посмях на коментара ти.