Отидете към основна версия

1 603 3

Украйна отмени безвизовия режим с Русия

  • украйна-
  • русия-
  • визи-
  • безвизов-
  • режим

Украинското правителство взе решение от 1 март 2015 година да отмени безвизовия режим за руските граждани, предаде руската агенция ТАСС. Руснаците ще трябва да предоставят валиден задграничен паспорт при влизане в украинска територия.

Постановлението е подписано днес от премиера на Украйна Арсений Яценюк.

Според него тази мярка ще помогне за засилване на контрола върху украинските граници и за защитата на националните интереси и сигурността на Украйна.

Решението вероятно ще принуди Русия към ответна мярка, смятат руски експерти. Според тях това е поредната "непрагматична и усложняваща двустранните отношения стъпка".

Същевременно се появиха противоречиви информации относно атака на Президентството в Киев. Според руски медии сградата е била "щурмувана" от няколкостотин души. Протестиращите имат намерение да направят официално заявление и настояват за достът до телевизионните камери. По-рано те искаха въвеждане на военно положение, а също за оставка на ръководството на силовия блок – от министъра на отбраната до генералния прокурор. Освен това, едно от исканията е изтеглянето от Дебалцево на 25-ти батальон „Киевска Рус“ на Въоръжените сили на Украйна.

Украинските медии пък съобщават за около 50 души, които са искали да разкажат пред камера "истината" за Дебалцово. „Това е предварително обявена санкционирана акция. Те там са близо 50 души – „Общоукраинско батальонно братство“. Минаха бариерата и искаха да влезнат вътре, където разбира се не ги пуснаха. Поканиха ги в приемната, но те искат непосредствено в конферентната зала. 50 души остават на място“ – съобщават от пресслужбата на МВР - Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: