Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 15:04 902 0

Преговорите в Украйна се провалиха

  • украйна-
  • преговори-
  • насилие

Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в саботаж на срещата

Преговорите в Украйна се провалиха - 1
Снимка: АП/БТА

Украинската криза отново прерасна в жестоки кръвопролития, след като мирните преговори в Минск между Киев и проруските сепаратисти се провалиха. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в саботаж на срещата и напуснаха масата за преговори, без да постигнат напредък.

Пратеникът на украинското правителство, бившият президент Леонид Кучма, си тръгна от разговорите, като заяви пред агенция „Интерфакс”, че сепаратистките представители са саботирали срещата, като поставили ултиматуми и отказали да обсъдят план за
мерки за бързо прекратяване на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение.

В същото време представител на сепаратистите посочи пред руската агенция РИА "Новости", че те са готови за диалог, но не и за ултиматуми от страна на Киев, докато властите обстрелват градове в Донбас.

Докато в Минск течаха преговорите, опълченците успяха да поставят под свой контрол населените пунктове, намиращи се в непосредствена близост до Дебалцево. Силите на опълчението на Донецката народна република (ДНР) завзеха и важния път към Артьомовка. В Донецк пък снаряд се взривил до училище, а друг - на покрива на моргата на градската болница.

Опълченците свидетелстват, че са се активизирали киевските диверсанти, които „обикалят по улиците на града с пикапи или боклукчийски камиони с монтирани на тях минохвъргачки и обстрелват граждански и военни обекти” Според опълченците целта е да се всее паника.

В същото време министерството на отбраната на самопровъзгласилата се република предложи на останалите в града силоваци, които „ежедневно понасят тежки загуби”, да сложат оръжие.

„В резултат на боевете общите потвърдени загуби на Въоръжените сили на Украйна са 5 танка, 7 БМП и БТР, 12 артилерийски оръдия, 97 души убити и ранени. Увеличава се броят на украинските военнослужещи, които се предават с условието да гарантираме тяхната анонимност.

Днес са се предали 19 души, включително двама офицери. За пореден път призоваваме обкръжените в Дебалцево украински военни да сложат оръжие и доброволно да се предадат. Не са ни нужни вашите жертви. Гарантираме ви вашата безопасност и връщането ви при роднините“, каза заместник-военният министър Едуард Басурин.

Предалите се обаче минават през следствени действия, за да се установи дали са извършили престъпления срещу мирното население.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: