Отидете към основна версия

2 784 21

Киев и сепаратистите се договориха за временно спиране на огъня

  • украйна-
  • киев-
  • сепаратистите-
  • евакуация-
  • населението-
  • хуманитарен коридор-
  • донецка народна република-
  • дебалцево

Организира се хуманитарен коридор за евакуиране на населението от районите на бойните действия

Снимка: АП/БТА

Украинските власти приеха предложението на представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република да се предостави на жителите на Дебалцево възможност да напуснат града, съобщи агенция РБК – Украйна.

Командването на въоръжените сили на ДНР е предложило на украинското военно командване пълно прекратяване на водените бойни действия от 9 часа сутринта местно време на 6 февруари, предаде ТАСС.

Според зам.-министъра на отбраната на ДНР Едуард Басурин днес ще бъде организиран коридор за евакуация на населението. Хората ще се изтеглят от града в Донецка област на специално предоставени за целта автобуси.

Вчера сепаратистите обявиха, че са установили пълен контрол над Углегорск – град в околностите на Дебалцево, за който в последните няколко дни се водеха боеве. На 4 февруари украинският премиер Арсений Яценюк отчете пред правителството в Киев хода на евакуацията от Дебалцево. По думите му, от зоната на военните действия към този момент са били изведени 2500 местни жители, сред които 686 деца и 60 възрастни хора. Според премиера, основен проблем остава обстрелът на автобусите, във връзка с което в Дебалцево и Авдеевка са били изпратени два бронирани камиона.

Според представителя на ДНР в контактната група за преговорите Денис Пушилин евакуацията на мирните жители ще върви в две направления – жителите на Дебалцево ще могат да отидат или в Донецк, или в контролирания от украинските сили град Артьомовск.

В началото на февруари проруските опълченци съобщиха, че са превзели 13 населени места около Дебалцево, където поддръжниците на ДНР се опитват да обкръжат голяма група украински военни части. Градът има важно стратегическо значение като един от най-големите железопътни възли в Украйна. В момента той е най-горещата точка на противостоянието на силите в конфликта.

Лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република Игор Плотницки пък съобщи за най-сетне постигната договореност с украинските силовици за създаване на хуманитарен коридор за евакуация на жителите на намиращото се в зоната на бойните действия село Чернухино. Разположеният на 50 км северно от Чернухино град Первомайск след обстрелите от страна на украинските военни е обхванат от пожари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Путин: Няма да приема еднополюсен свят

    Русия няма да подкрепи наложената след края на Студената война на еднополюсен свят. Това заяви на форум в Сочи на Федерацията на независимите профс ...
    07.02.2015
    7 179
    46
  • Последен опит, преди да заговорят оръжията

    Без да кажат дума на очакващите ги журналисти, Ангела Меркел и Франсоа Оланд напуснаха Москва. Германският канцлер и френският президент разговарях ...
    07.02.2015
    6 478
    30
  • Владимир Ариев: Трябва ни US оръжие

    Според депутата от Блока Петро Порошенко Владимир Ариев, е възможно в резултат на преговорите Украйна да получи замразен конфликт, който обаче няма ...
    07.02.2015
    3 999
    51
Новини по държави: