Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 12:27 2 745 21

Киев и сепаратистите се договориха за временно спиране на огъня

  • украйна-
  • киев-
  • сепаратистите-
  • евакуация-
  • населението-
  • хуманитарен коридор-
  • донецка народна република-
  • дебалцево

Организира се хуманитарен коридор за евакуиране на населението от районите на бойните действия

Киев и сепаратистите се договориха за временно спиране на огъня - 1
Снимка: АП/БТА

Украинските власти приеха предложението на представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република да се предостави на жителите на Дебалцево възможност да напуснат града, съобщи агенция РБК – Украйна.

Командването на въоръжените сили на ДНР е предложило на украинското военно командване пълно прекратяване на водените бойни действия от 9 часа сутринта местно време на 6 февруари, предаде ТАСС.

Според зам.-министъра на отбраната на ДНР Едуард Басурин днес ще бъде организиран коридор за евакуация на населението. Хората ще се изтеглят от града в Донецка област на специално предоставени за целта автобуси.

Вчера сепаратистите обявиха, че са установили пълен контрол над Углегорск – град в околностите на Дебалцево, за който в последните няколко дни се водеха боеве. На 4 февруари украинският премиер Арсений Яценюк отчете пред правителството в Киев хода на евакуацията от Дебалцево. По думите му, от зоната на военните действия към този момент са били изведени 2500 местни жители, сред които 686 деца и 60 възрастни хора. Според премиера, основен проблем остава обстрелът на автобусите, във връзка с което в Дебалцево и Авдеевка са били изпратени два бронирани камиона.

Според представителя на ДНР в контактната група за преговорите Денис Пушилин евакуацията на мирните жители ще върви в две направления – жителите на Дебалцево ще могат да отидат или в Донецк, или в контролирания от украинските сили град Артьомовск.

В началото на февруари проруските опълченци съобщиха, че са превзели 13 населени места около Дебалцево, където поддръжниците на ДНР се опитват да обкръжат голяма група украински военни части. Градът има важно стратегическо значение като един от най-големите железопътни възли в Украйна. В момента той е най-горещата точка на противостоянието на силите в конфликта.

Лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република Игор Плотницки пък съобщи за най-сетне постигната договореност с украинските силовици за създаване на хуманитарен коридор за евакуация на жителите на намиращото се в зоната на бойните действия село Чернухино. Разположеният на 50 км северно от Чернухино град Первомайск след обстрелите от страна на украинските военни е обхванат от пожари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другия

    2 1 Отговор
    Абе пълна простотия стана в тая Украйна, хамериканците не разбраха ли най-накрая че няма да стане тяхната работа, играят си с огъня и не им пука за останалите дето ще страдат от техните действия.
  • 2 ани

    1 2 Отговор
    Ти нещо не си в ред ! Остава да кажеш , че зелените войници които окупираха Крим са американци !!!! Съветвам те да се поразровиш малко в нашата история , но не тази която съчиняваха комунистите , а тази която бе реакция на българските революционери и хуманисти за Руско турската война 1877-1878 година , за окупацията на България през ІІ -та световна война ....

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 3 Напишете кода

    2 1 Отговор
    Укровермахта го учат и ще го учат още. Крим не е бил окупиран, там имаше гласуване и хората избраха да се ВЪРНАТ в територията на РФ, като АВТОНОМИЯ КАКВАТО И БЯХА. Като ми ги снасяш такива жидомасонски пропаганди от Господаря ти, я погледни тогава документа с който Османската империя признава Крим за руска територия и пак дрънкай стихчета. Покрай тоя обмен на цивилни, ще успеят да преминат и много от командирите на ВСУ, а кашиците ще останат да мрат, защото иначе семействата им ще бъдат подложени на репресии. От месеци се използват заградотряди, които избиват обърналите се в бягство войници. За по-голямо унижение хората в тези отряди са чужди наемници и съвестно си изпълняват задачата- да избиват украинците, които отстъпват без да има заповед за това. Ани - ти си трол! Жена ми е от Луганск, там искат също да са АВТОНОМИЯ и ако Русия някога реши да се налага, хората отново ще въстанат, така както въстанаха сега срещу фашистите. Ако руската армия стъпи в ЛНР и ДНР битките ще са на 2 фронта- това е война на убеждения и принадлежност! Питай за указания Господаря си, какво да отговориш. 14 българи се бият от 3 месеца на страната на опълчението, хора с деца, женени за украинки от Донбас или с родствена връзка... Гледайте си турските сериали и спете спокойно!
  • 4 999

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ани ":

    Не може да си толкова проста.Комунистите с помощта на Руските окупатори построиха 1.Атомна централа с 6 реактора и тока беше 5ст. 2.Язовири 32 броя които дават 28- 32% от тока който е почти без пари и до днес 3.Работещи железници 4.Торови заводи изнасящи продукция в целият свят 5.Селско стопанство с износ в Европа и Азия а сега заради такива „демократи-крадци“ като тебе ядем Полски картофи Новозеландски агнета и боклуците на цял свят.6.Военна промишленост с доказано качество.7.Безплатно лечение а не демократичен рекет както сега.8.Безплатно обучение на второ място в света а не 132 като сега.9.Високи постижения в спорта безплатни бази и съоражениа а не като сега проституция и наркомани.И.т. и т.н.Колкото и да си проста трябва да разбереш,че демокрацията погуби България.

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 5 любител

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ани ":

    Браво Ани!
    Недей да обръщаш внимание на комитата тук, те не са виновни... те са просто :) абе комита кво да им кажеш! :)

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "любител":

    Това значи че киев признава че води гражданска война на собствената си територия и всички лъжи относно антитерористичната операция лъснаха. Това е разбира се тези които имат разум и могат да разберат очевадното.

    А за тези на които Русия им е трън в очите а пък и отзад, да продължават да мечтаят и да си въобразяват. Жалко за милионите мирни граждани подложени на геноцид и етническо прочистване от марионетното правителство в киев.
  • 7 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Чудя се как се хвърлят пари за такива коментари......
  • 8 tost

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ани ":

    А бе Деси,можеш ли да ми кажеш кога е съществувала Украйна преди 1900 година,че аз никъде невиждам държава с такова име в миналото.Ако Русия не беше минала през България (1887 – 1888 год),сега още щеше да целуваш турски д.пета,освен ако не ти харесва или не си привърженик от Босфора.Не е зле да прочетеш в Укипедия за „Кримската война“,само за информация.

    Коментиран от #16

  • 9 999

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Какви коментари това е истината и какви пари докажи ,че това не е истина.Тези които лъжат взимат пари.
  • 10 Напи

    0 0 Отговор
    Ето за какво Ви говоря, има си документи, има си история- пуснете си търсене по заглавието, да видите, че е отразено от много медии!

    "ДНР объявила о преемственности к Донецкой Республике, провозглашённой в 1917 году"

    http://rusvesna.su/news/1423248170
  • 11 FCK

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Много жалко, че на тоя зациклил постсоциалистически преход у нас му казват демокрация и го винят за мизерията. Манталитета на българина се сбърка точно от хваления социализъм, а явните му и задкулисни водачи и сега са в основата на всички беди у нас. Горките западни демокрация, които освен атомни централи имат и технологии за намаляване на консумацията – викат му енергийна ефективност и е непознато в разпиляващия социализъм; които имат железници със скорост х2 на социалистическите и в пъти по-ефективна селскостопанска техника, която не пилее половината реколта по полето. Те горките въобще „нямат” никакви медицински, военни и битови технологии; нямат си университети, спортни бази и постижения. Всичко хубаво и качествено - техника, мебели, дрехи, и т.н. е създадено от тях! От соца се сещам за жилищните пещери /панелки/, долнопробни коли, 70 килограмови телевизори с две програми и в петък новини и филм на руски, залепващи ютии, гадни правоъгълни десерти странно защо наричани шоколади, банани и портокали, които "зреят" само покрай нова година и т.н. в тоя ред може да се изброява безкрайно. И най-вече за пропилените 45+25 години, които ако не бяха руските окупаторите след ВСВ нямаше да бъдат такива!

    Коментиран от #13, #15, #17

  • 12 Бай хой

    2 0 Отговор
    За технологиите на напредналите страни си прав, ОБАЧЕ те не са го постигнали чрез разруха, разпродаване на килограм и отдаване на концесии на природните ресурси. А именно тези предателства извършват в момента така наречените антикомунисти-демократи в България.

    Долните предатели хвалят напредналите страни като в същото време съсипват България и унищожават постигнатото до 89 година. Затриха промишлеността че уж била произвеждала некачествено, а виждаме какви качествени стоки сме произвеждали тогава и сега сме принудени да внасяме далеч по-некачествените от китай и турция.

    Наглост до безкрай.
  • 13 999

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "FCK":

    Писна ми да обяснявам на които правят сравнения от днес за преди 30 г.Може да се провери,че България 1988г.в общ критерии е била под №21 в света. Бил съм в Италия и Гърция 1979г. и категорично казвам,че бяха зад България. По време на соца в всяко Българско семейство се раждаха 2-3 деца, като сме добре за що вече сме на изчезване, а до бананите какво че ги има като много хора не могат да си ги позволят.Докато има такива лъжци като теб България няма да се оправи.Предпочитам комунизма без банани но и без дрога,проституция,фалирали банки,Дуган,Местан и унищожаването на България пред твоята ЦИГАНИЗАЦИЯ не знам какъв трябва да си за да не го проумееш
  • 14 раптор

    2 0 Отговор
    Само ПУТИН може да спре тази лудост! Руснаците няма как да признаем порошенковци, яцениуковци... какви ни ги наговориха тия 2мата, а какви ги свършиха! Желаем ги само на бесило! Даже аз като по радикален, бих искал да умрат в най-тежки мъки! А що се отнася до американците - те са ни врагове, то е ясно! Тях можем само да ги отсвирим! Европейците са гола вода - треперят, че идеологията за обединена Европа се клати здраво!

    Коментиран от #18

  • 15 Унуфри

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "FCK":

    това което е построено и постигнато 1944-1989 вие дмократите не може да го боядисате това показва какви са крадливите и мързеливи предатели на БЪЛГАРИЯ наричащи се демократи зор видяхте 25 години докато ограбите изпродадете държавата.
  • 16 running wild

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "tost":

    На бас, че най-късно 1918 г. щяхме да се освободим! Ама, за да можеш да участваш в такъв бас е необходимо бая история да си изчел и съпоставил събитията от онези времена. А и сегашна Македония щеше да ни е в територията и местоположението на сегашната ни столица, щеше да е оправдано! И апропо, Русия е "минала"(да беше само минала, ама не) 10 години "преди теб"!

    Коментиран от #19, #21

  • 17 running wild

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "FCK":

    Колега не се коси с някакъв дърт комунистически гном дето си мисли, че Бебрешкия виадукт е върха на космическите технологии, а различните подсортове на златна превъзходна са победили глада в Африка!
  • 18 running wild

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "раптор":

    Пич, ти наистина си един век назад във времето! Щом продължаваш да МРАЗИШ! Нормалният човек не мрази. Той МИСЛИ! С какво си повече ти от човек с друга националност? Можеш ли да обясниш. С какво са ти криви украинците, американците или други нормални хора?!
  • 19 Easy ryder

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "running wild":

    Не знам дали руснаците са ни помогнали но знам със сигурност че англичаните и французите здраво са ни го забивали и то не веднъж.
    Запазването на Османската империя е именно тяхно дело.Вместо да напъдят турците отатък Босфора да помогнат за оформянето на държави спрямо реално населяващите ги хора те оставят нещата така че да има после балкански войни.Да говорим ли за Пакистан,Кувейт,Кюрдистан и още много други.Тези проблеми не са създадени от руснаците.Нека бъдем реалисти имперските инетреси на запада са донесли не по малко злини на света от руските.
  • 20 РАСПУТИН

    1 0 Отговор
    СЛЕДВА ДА СЕ МИСЛИ ГЛОБАЛНО - ПО ВНУШЕНИЕ НА АНГЛИЯ И ДРУГИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ СЛЕД 1878Г. НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ ! ПОВЕЧЕ ОТ 100 /СТО/ ГОДИНИ СЛЕД ТОВА ВСИЧКИ СА СВИДЕТЕЛИ КАКВО СТАНА С ЮГОСЛАВИЯ - НАЛАГА СЕ ИЗВОДА, ЧЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ДЪРЖАВИ В ТЕЧЕНИЕ НА СТОЛЕТИЯ ОПРЕДЕЛЯТ КЪДЕ ПО СВЕТА КАКВО ДА СТАВА, А НИЕ РЪКОПЛЯСКАМЕ И ТВЪРДИМ НАИВНО, ЧЕ АНГЛИЧАНИТЕ ИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ БИЛИ НОРМАЛНИ ХОРА ! ИЗВЕСТНА Е МАКСИМАТА : БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЯМА ПРИЯТЕЛИ - ТЯ ИМА САМО ИНТЕРЕСИ, АНАЛОГИЧНА Е СИТУАЦИЯТА СЪС САЩ !
  • 21 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "running wild":

    През 1918г,Турция унищожи 1 000 000 арменци,на нас ли щеше да цепи басма,прав си че трябва да се знае история.
Новини по държави: