Отидете към основна версия

3 998 51

Владимир Ариев: Трябва ни US оръжие

  • украйна-
  • донбас-
  • оръжие

Единственият вариант, който теоретически е възможен, е ние да получим замразен конфликт

Според депутата от Блока Петро Порошенко Владимир Ариев, е възможно в резултат на преговорите Украйна да получи замразен конфликт, който обаче няма да финансира. В интервю за предаването "Събота 150" по БНР Ариев определя като абсолютна необходимост страната му да получи оръжие от САЩ за украинската армия.

По отношение на посещението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд в Киев и в Москва, Ариев каза: За съжаление, не можем да кажем дали има надежда или не, тъй като по-голямата част от разговорите между Порошенко, Меркел, Оланд и Кери просто представляваха съгласуване на позицията на Украйна или по-точно на тези точки, от които Киев няма да отстъпи при никакви обстоятелства. А в дадената ситуация просто трябва да чакаме решението на Путин, каквото и да е то. Мога да ви кажа, че Украйна е готова на всякакво развитие на събитията и ще защитаваме земята си докрай. Нямаме друг изход. При напускането на Киев Меркел направи изявление в същия смисъл - че очаква всякакво развитие на събитията от преговорите си с Путин - може да се стигне до решение веднага, може и да има постепенен диалог, както и това да бъде последната среща между Путин и западните лидери. При този случай ще се появи нова стена в Европа, тъй като щом човек не може да разговаря със света, то тогава и светът ще действа, изхождайки от собствената си сигурност и така че да се защити от агресията.

Във връзка с едно от предложенията на Меркел и Оланд за нова разграничителна линия в Донбас, депутатът коментира: Струва ми се, че още е рано да се говори по този въпрос, тъй като не е станал факт, но според мен, става дума за фронтовата линия, на която се водят боевете в момента. Там има малки територии, които са окупирани от бойците и затова тази линия може да се промени. Но по същество, тя не се отличава от тази, която беше постигната на преговорите в Минск.

Според него става дума за отстъпване на територии.

Ариев изрази убеждението си, че Украйна няма да промени държавното си устройство: Единственият вариант, който теоретически е възможен, е ние да получим замразен конфликт, но вероятно световната общественост ще бъде тази, на която ще се наложи да финансира тази територия, тъй като Украйна не възнамерява да финансира терористите. Това може да стане чрез международни организации и чрез въвеждането на миротворчески контингент, ако всички страни постигнат съгласие. Засега на експертно равнище няма реални резултати от преговорите, но Украйна няма да допусне федерализация.

Според него, едно от най-необходимите условия за по-нататъшното въздържане на агресора е САЩ да доставят оръжие на украинската армия: Мисля, че това е едно от най-необходимите условия за по-нататъшното въздържане на агресора. Ние не искаме нападателни оръжия, но докато не възстановим военно-промишления потенциал, който беше разрушен през 4-те години от управлението на промосковския президент Янукович, ще ни е необходима техническа помощ, за да удържим на натиска. Русия доставя неограничени количества тежко въоръжение на бойците и им изпраща много наемници в помощ. И за да може Украйна да противостои, й е необходимо качествено отбранително оръжие, така че да попречи на тази чума да плъзне по-нататък.

Ариев смята още, че конфликтът в Украйна ще се разрасне, ако Русия не бъде спряна: Той при всички случаи ще се разрасне, ако не спрем Путин. Засега той не признава официално, че има негови войници в Украйна. И ако нашето правителство моли за оръжие, за да се защити от действащите на негова територия въоръжени терористи, то какво общо тогава тук има Русия? Ние не смятаме да я нападаме. Ако пък тя е против, значи на практика признава, че е страна в конфликта. Въпросът, всъщност, не е в оръжието, а в самия Путин. Повярвайте ми, ако защитим себе си, няма да защитим само нас, а Европа. Явно Европа не може още да разбере съвсем това. Тези хора няма да спират, кликата на Путин има много повече планове, отколкото Донбас и дори цяла Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини