Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 14:57 3 457 24

В Донбас няма сепаратисти, а терористи

  • микола балтажи-
  • донбас-
  • украйна-
  • сепаратисти

В Украйна се извършват военни престъпления. Споразуменията от Минск са единствена основа за постигане на мир. Русия е агресор и не желае да изпълнява договореностите, твърди посланикът на Украйна Микола Балтажи в интервю за Факти. бг.

Г-н посланик Микола Балтажи, каква е ситуацията в Източна Украйна?

Ситуацията е много сложна и за съжаление не се виждат признаци за нейното деескалиране. Незаконните въоръжени формирования активизират своите действия. Неотдавна станахме свидетели на терористични актове в Донецк, Волноваха и Мариупол, където загинаха мирни хора. Те бяха категорично осъдени от международната общност и редица държави. Това са престъпления срещу човечеството и отговорността за тях трябва да бъде понесена не само от преките извършители, но и от тези, които стоят зад тях, подкрепят ги и ги финансират.

Това го прави Руската федерация, която игнорира международното право. Ние имаме редица неопровержими доказателства, че в Източна Украйна има руско оръжие и войници. Москва продължава незаконно да прехвърля въоръжение и сили през общата ни граница. Всички ние трябва да спрем агресивното поведение на Русия срещу Украйна. По тези причини ние говорим, че ситуацията в Източна Украйна продължава да ескалира.  Отново се нарушават от Русия и подкрепяните от нея терористи споразуменията от Минск.

Трябва да се отбележи, че тези споразумения не са меню от ресторант, за да се избира какво да се изпълнява и какво не. Трябва да се изпълняват всички споразумения. Към това призоваваме Руската федерация и очакваме отговор на въпроса, защо нейните боевики фактически блокираха заседанието на Контактната група в Минск.

Какво наложи разширяването на мобилизацията?

Мобилизацията е отговорът на военната агресия срещу Украйна от страна на Русия. През миналата година имаше няколко вълни. Сега също се провежда мобилизация. Тя става на базата на приет от парламента закон и подписан указ от президента Петро Порошенко. Украйна като суверенна държава има право, според устава на ООН, на защита на своята териториална цялост и на правата и свободи на своите граждани. Мобилизацията се извършва по законен ред и прозрачно. Напротив в Русия нещата стават скришно.

Какви стъпки ще предприеме Украйна, за да се признаят Донецка народна република и Луганска народна република за терористични организации, след като отказват да се придържат към споразуменията от Минск?

Неотдавна парламентът на Украйна – Върховната Рада, се обърна към ООН, ЕП, редица международни парламентарни организации и националните парламенти. В разпространения документ Русия се квалифицира като агресор и се отправя апел т. н. Донецка народна република и Луганска народна република да бъдат обявени за терористични организации.

От самото начало тези две структури са терористични организации. За това свидетелстват свалянето на малайзийския пътнически самолет, така и последните терористични актове срещу мирни граждани във Волноваха, Донецк и Мариупол. Светът вече разбра, че в Донбас няма сепаратисти, а истински терористи, които извършват военни престъпления не само срещу Украйна, а цялото човечество.

През последните дни в. „Уолстрийт джърнъл“ и в. „Ню Йорк таймс“, пишат, че най-близкото обкръжение на президента на САЩ Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев в размер на $3 млрд. Достатъчно ли е това?

Ние се обърнахме към международната общност и нашите партньори за военна помощ. Това е наше свещено право за защита срещу агресията на подкрепяните от Русия незаконни военни формирования. Украйна като независима държава има свещено право на защита на своят суверенитет и териториална цялост. Още миналата година Европейският съюз (ЕС) свали ембаргото в тази област за Украйна. Не трябва да забравяме, че в Източна Украйна се води война срещу втората по големина в света военна сила.

Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Русия подкрепя проруските сепаратисти с тежко въоръжение, танкове, гаубици, системи за реактивен огън и т.н. През това се използват и така наречените гуманитарни конвои.

Това е така. Доказано е и от специалната мисията на ОССЕ, че проруските сепаратисти стоят зад терористичните актове. Само че Русия и нейните наемници това не го признават. Както упорито не се признава, че в Донбас има руски войници и танкове.

Военният конфликт как се отразява на икономиката на Украйна?

Военният конфликт няма начин как да не се отрази на нашата икономика. Да не забравяме и негативните последици от незаконния аншлус на Крим, които се изчисляват на милиарди щатски долари. Трябва да прибавим и загубената инфраструктура, наши запаси на нефт и газ, лишихме се от пристанища, научно-образователна база, не на последно място е интелектуалния капитал и работна сила. В Крим бяха едни от най-известните ни морски и балнеолечебни курорти. Загубите в Донецка и Луганска област не са по-малко драматични.

Източна Украйна е сърцето на нашата индустрия. Проруските сепаратисти съзнателно  унищожиха стотици предприятия, от което страдат други украински компании от вътрешността на страната. Украинските електроцентрали, които ползват въглищата от Донбас, са сред най-пострадалите от конфликта. Правителството в Киев е принудено да внася въглища от чужбина. Можем да говорим за шоково развитие на украинската икономика, която е принудена да скъса някои традиционни търговски връзки с Русия. Двустранният стокообмен е спаднал почти два пъти през миналата година.

В момента префокусираме нашите предприятия и търговия от Русия към други пазари като ЕС.

Нека си спомним за разрушеното от проруските сепаратисти летище в Донецк, което беше модернизирано, за да приеме Европейското първенство по футбол през 2012 г. Трябва да споменем и разрушенията по жилищни блокове и не на последно място стотиците декара обработваема земя, които не могат да се използват. Най-тъжното е, че имаме около 900 000 души, които живеят като вътрешни бежанци. Правителството в Киев харчи милиони долари за подкрепа на бежанците, за антитерористичната операция и модернизацията на армията ни.

Вие казахте, че Украйна преориентира своята икономика към ЕС. След срещата Ви с българския министър на икономиката Божидар Лукарски, кои са възможностите за български износ?

С министър Божидар Лукарски обсъдихме конкретни мерки и стъпки. Приятно бях изненадан, че Министър Лукарски разглежда развитието на двустранните връзки с Украйна за приоритет. За целта той ще положи и лични усилия.

Войната в Източна Украйна също оказва негативно влияние върху търговията с България. Забелязва се спад в износа на украински въглища, така и на продукцията на предприятия от Донбас. За първото полугодие на 2014 г. нашият износ се увеличава с 25%, а следващото тримесечие до ноември месец се забелязва спад от 5%. Девалвацията на националната ни валута – гривната също оказва негативно влияние върху българския износ за Украйна. Има известно намаление и на броят на украинските туристи в България. Посолството на Украйна в София активно работи с украинския и българския бизнес за насърчаване на стокообмена. Специално за туризма може да се мисли за сваляне на визовия режим, което ще увеличи броят на украинските туристи. България е добра туристическа дестинация за украинците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    време е донбаските сепаратисти от днр и лнр да бъдат обявени за терористи официално.

    Коментиран от #12

  • 2 ани

    0 1 Отговор
    Имперските апетити на Русия са безкрайни . Терористите в донбас са просто техни маши . Ние също си имаме в България една откачалка , която се интересува само от това да има пари за пури и охолен живот !Видях снимка на разстрела на украински войник , която по нищо не се различаваше от снимката на разстрела на югославски партизанин по време на втората световна война само хората са други ... Руския фашизъм трябва да бъде спрян ! Жалко , че този народ вместо да бъде знаме на справедливостта и паднал толкова ниско !!!! Аз обичам Русия на Есенин , Чайковски , ... Политковская ....
  • 3 ПИТАМ

    1 0 Отговор
    Ако искаха за една седмица щяха да са в Киев,не се заблуждавайте, че някой може да ги спре!!!"Мобилизацията е отговорът на военната агресия срещу Украйна от страна на Русия."!!!РАЗЛИКАТА Е ЧЕ,АКО В МАКЕДОНИЯ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗБИВАТ БЪЛГАРИТЕ,ТИКВАТА С ЕРОПЕЙСКИ СИК ЦЕНОСТИ,ЩЕ ГЛЕДА!!!
  • 4 пристрастен

    1 0 Отговор
    време е и официален Киев да преразгледа метода за силово решаване на проблема с източна Украина. Тези бандеровски методи
    през втората световна война може да са минавали но сега е 2015г.
    Приемам,че това е просто начин да продадат по скъпо кожата си на
    западните си "партнЬори" НАТО и Евросъюза.По отношение за руското оръжие, цяла Украина е въоръжена с руско оръжие
    За сваления самолет разследването на кутиите и експертизите се правят в Холандия ,така че нали сещате защо замълчаха за извършителя.
  • 5 Спартак

    1 0 Отговор
    Само много неграмотни хора могат да оправдаят поведението на Киев.С такива личности няма смисъл да се спори .
  • 6 Паисий

    1 0 Отговор
    г-жо Димитрова,коя сте за да определяте кои са терористи.Населението на Донбас ,Днепро-Петровск,Луганск са си Руснаци.Някога е имало Киевска-Рус със столица Киев .Украйна се превежда,като ПОКРАЙНИНА.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 шипка

    1 0 Отговор
    Браво към пристрастен.
  • 8 909

    1 1 Отговор
    Тоя микола е пълен гей . подържа фашистите от украйна . ОТ сащ по големи терористи няма !
  • 9 909

    1 1 Отговор
    А сега в Киев има ФАШИСТИ и ТЕРОРИСТИ ОТ СЩ !" не украинци . А В ДОНБАС ИМА ОПЪЛЧЕНЦИ !!!
  • 10 999999999999

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Паисий":

    То и в Лудогорието и Кърджалийско живеят турци-трябва ли с оръжие в ръка,доставено от Турция да обявят образуването на протурски републики и да откъснат тези територии от БГ.И мислиш ли,че българите ще гледаме безучастно как това се случва.Който се чуства руснак-в Русия,който турчин-в Турция.Който иска да живее в БГ-спазва БГ законите,който иска в Украйна,да спазва украинските закони.Никой в 21 век няма право да преразпределя територии.В този смисъл Русия е агресор.И всички тук пишещи проруски не се правете,че не разбирате за какво иде реч.

    Коментиран от #11

  • 11 КЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "999999999999":

    Прав си но само до някъде. Ако дойде чужда армия и точно в Лудогорието разположи оръжия насочени към Турция? Как очакваш да реагира тогава? Върни лентата година и половина назад ако не и 2. Огледай внимателно, кой какво подготви и какво очакваше. А днес наистина много хора не виждат или забравиха началото на конфликта. То и САЩ вече открито признават това. Само че всяко чудо за три дни. Кой за какво се бори? САЩ започнаха всичко за да лапнат руско-европейския паричен поток, Русия за да го запази а Украйна за да се облагодетелства (поне определени хора).
  • 12 КЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Време е, но не могат! Защото не са! Това е като да обявиш НАТО за терористи. Те са избили много повече хора и са създали безброй конфликтни зони в цял свят с цел печалба. Алианса беше защитник по време на студената война, днес е агресор и инструмент на монетарната система. Повече терористичен от колкото балансьор. След студената война ако беше разпуснат щеше да се предизвика огромна криза а ако бездейства ще е същото. Затова трябва да му се намира работа. Е, до сега успяваха.

    Коментиран от #14

  • 13 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Паисий":

    аз съм българин следящ събитията .група терористи с подкрепата на руската армия предизвикаха конфликт в източна украйна.не е вярно ,че руснаците са мнозинство в тези области,има преброявания провери ги .освен това там украинците са били прочиствани през 30 те чрез гладомора и на тяхно място са заселени послушни руснаци от другаря сталин.демек новодошлите руснаци ,които са малцинство трябва да получат донбас щото украинците не били имали държава с името украйна!!!доста примитивно!
  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "КЧ":

    ако искаш може да спретнем набързо една историческа справка ,колко човека са убили нато и колко е изтрепал ссср и компания ,както и наследника му русия!може да сравним нато тактиката при регионални конфликти и руската такава.донбаските сепаратисти не са обявени за терористи щото европа не иска конфронтация с русия иначе има всички данни за това.лнр и днр не се различават много в методите и манталитета си от идил!

    Коментиран от #15

  • 15 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Наглостта и неграмотността ти нямат граници. Ако можеш смятай колко войни запалиха сащ - Корея, Виетнам, Хаити, Хондурас, Никарагуа,Куба, Йемен, Ирак и още много и много с милиони избити, оставени без покрив и прехрана. Ти нормална ли си изобщо да влизаш в предварително загубени спорове.

    Сега тия терористи окупират и България с цел да си подсигурят обиране на природните ресурси и изнасяне на всичко което произведе бедният ни Народ.

    Коментиран от #17

  • 16 чичуй

    1 0 Отговор
    няма а руснаци упражняващи своята същност и независимост! слава на Новорусия!!!
  • 17 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    ок хондурас и виетнам срещу избитите в украйна ,българия,полша,германия,унгария,литва,латвия и т.н.европейски държави.ссср изтреби или прогони елита на източна европа,налагаики на тяхно място тъпанари ,но само тук в бг то си ги харесваме,навсякъде другаде им се каза ясно кви са и държавите се оправиха.бвп на румъния става почти двоен на българския на човек от населението за полския и литовския има само да мечтаем благодарение на феновете на ссср тук и сегашни путинолюбители!избитите и прогонени от източна европа от комунистическите режими са десетки милиони и което е най-лошото те са хора с образование и качества ,нямащи нищо общо с напушените и излъгани централноамерикански индианци ,но байко ти като човек по-близък ,като манталитет ,познания и култура точно с тези индианци имаш право да тъжиш!

    Коментиран от #19

  • 18 бай тошо

    1 0 Отговор
    ДЕСИ,ПАК СИ ВЪВ ФОРМА,РЪСИШ СИ ГЛУПОСТИТЕ С ГОЛЯМ ТАЛАНТ,НАПРАВО ОТВЪТРЕ ТИ ИДВА
  • 19 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Деси, направи ли си тренировката? Внимавай, на твоята възраст трябва да обръщаш внимание на загрявката. Как беше, от долу на горе, глезенчета, коленца, раменца, лакти, китчици и вратлето /него особенно да го пазиш/. Че ако ти пострада някоя от тези части на телцето, може да си останеш инвалид за цял живот...

    Коментиран от #21

  • 20 ДТиБ

    2 0 Отговор
    Кой е ТЕРОРИСТ?
    Този на който му разрушат територията;
    този на който му пазрушават градовете и селата;
    този на който му изтрепват старците, жените и децата;
    този на който му спират всякакви осигуровки, пенсии, заплати, храна и медицина;
    този на който му свалиха законното праителство с преврат;
    този на който забраневат да говори майчин език;
    този на който не се зачете мнението по избора на назначените от САЩ пионки.
    този при който отидоха при него не да разговарят като политици и нормални хора А ИЗПРАТИХА ТАНКОВЕ РАКЕТИ И БОЙНИ САМОЛЕТИ?

    ЗАЩО ЯЕСТНИЯТ ЧОВЕК ДНЕС Е ТЕРОРИСТ ?
    ЗАЩО ЧЕРНОТО ДНЕС Е БЯЛО?

    ЗАЩОТО СИ ИЗГУБИХМЕ СЪЗНАНИЕТО!
    НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА РАЗСЪЖДАВАМЕ САМОСТОЯТЕЛНО!
    НИЕ МАЛКО СЕ ОТЛИЧАВАМЕ ОТ СТАДОТО ГОВЕДА ДЕТО ВЪРВЯТ ТАМ КЕДЕТО ИМ КАЖАТ.

    Коментиран от #22

  • 21 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    комплексари като теб няма как да ме уплашат.
  • 22 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "ДТиБ":

    терорист е този дето разпространява лъжите дето си логнал докато избива мирните жители на донбас в суверенна украйна.този дето сваля пътнически самолети,дето праща военни и техника през границата и лъже че не го прави ,този на чиито съвест лежат хилядите убити при дестабилизацията на украйна!
  • 23 Кольо

    1 0 Отговор
    " Проруските сепаратисти съзнателно унищожиха стотици предприятия," казва Балтажи. Значи представям си как сепаратистите, укрепили се в Донецк и Луганск, застават на покрива на детска градина и обстрелват с оръдия съседното училище. После отиват в училището и обстрелват съседната болница, после от болницата стрелят по електроцентралата. А през това време украинските войски садят кокичета и рози по границата със сепаратистите, пият кафе и играят на табла. Тоя умник си въобразява, че тук ядем доматите с колците и ръси ли ръси идиотщини за малоумни.
  • 24 боко

    0 0 Отговор
    ами те са терористи а в Киев са фашисти и олигарси,като най големия е ПЕдро порошенко