Отидете към основна версия

5 350 39

Сепаратистите са обградили украинската армия в Дебалцево

  • украйна-
  • донецк-
  • меркел-
  • обама

Киев официално обяви за деветима убити военни и най-малко седем за последните 24 часа. Продължаващата близо година война в Донецк е причинила смъртта на 5300 души, а над 1,5 млн. са бежанци

Снимка: АП/БТА

Подкрепяните от Москва проруски сепаратисти обявиха, че са обградили украинските сили в ключовия транспортен център Дебалцево, предаде Би Би Си.

От своя страна от пресслужбата на украинското военно министерство обявиха, че боевете за стратегическия град продължават. От своя страна сепаратирстите разпространиха в свои блогове снимки, за които твърдят, че техните сили контролират всички пътища към Дебалцеве, който се намира близко до град Донецк.

Дебалцево е ключов жп център. Неговото превземане ще позволи на сепаратистите да прехвърлят по-бързо сили и техника, така и да получават помощ от Русия, твърдят пожелали анонимност западни военни експерти.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Олександър Матузяник заяви за Би Би Си, че боевете продължават и армията държи пътя открит.

Хиляди украински войници са хванати в капан в района след като от седмица сепаратистите предприеха широкомащабна офанзива в района.

Киев официално обяви за деветима убити военни и най-малко седем за последните 24 часа. Продължаващата близо година война в Донецк е причинила смъртта на 5300 души, а над 1,5 млн. са бежанци.

Възможността да снабдим Киев със смъртоносни отбранителни оръжия" е на масата, призна президентът на САЩ Барак Обама. Неговото изказване беше направено на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Продължаваме да преследваме дипломатическо решение. Макар че претърпяхме доста неуспехи. Но както досега съм казвала, не виждам военен изход от този конфликт, дипломатично намекна Ангела Меркел.

Тя все пак за пореден път заяви, че не бива да става възможен военен изход от конфликта в Украйна.

Все още не е взето окончателно решение. Истината е, че ако наистина дипломатичните опити се провалят, помолих екипа ми да разгледа всички възможни варианти. Какво друго можем да направим, за да променим сметките на г-н Путин?, риторично попита Обама. Преди седмица водещи американски издания разкриха, че администрацията на Белия дом вече е разработила планове за въоръжаването на украинската армия с бойни оръжия.

Ангел Меркел посети Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон.

Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства, отбеляза канцлерът на обща пресконференция с канадския премиер Стивън Харпър. От своя страна канадският премиер отбеляза, че би искал и руският президент Владимир Путин да прояви същия стремеж към дипломатическо решение.

Ангела Меркел трябва да лети в сряда до Минск, където ще вземе участие в четиристранни разговори между Украйна, Русия, Германия Франция, в пореден опит да се възроди спирането на огъня и пътната карта за разрешаване на конфликта през миналия септември.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини