Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 08:22 5 329 39

Сепаратистите са обградили украинската армия в Дебалцево

  • украйна-
  • донецк-
  • меркел-
  • обама

Киев официално обяви за деветима убити военни и най-малко седем за последните 24 часа. Продължаващата близо година война в Донецк е причинила смъртта на 5300 души, а над 1,5 млн. са бежанци

Сепаратистите са обградили украинската армия в Дебалцево - 1
Снимка: АП/БТА

Подкрепяните от Москва проруски сепаратисти обявиха, че са обградили украинските сили в ключовия транспортен център Дебалцево, предаде Би Би Си.

От своя страна от пресслужбата на украинското военно министерство обявиха, че боевете за стратегическия град продължават. От своя страна сепаратирстите разпространиха в свои блогове снимки, за които твърдят, че техните сили контролират всички пътища към Дебалцеве, който се намира близко до град Донецк.

Дебалцево е ключов жп център. Неговото превземане ще позволи на сепаратистите да прехвърлят по-бързо сили и техника, така и да получават помощ от Русия, твърдят пожелали анонимност западни военни експерти.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Олександър Матузяник заяви за Би Би Си, че боевете продължават и армията държи пътя открит.

Хиляди украински войници са хванати в капан в района след като от седмица сепаратистите предприеха широкомащабна офанзива в района.

Киев официално обяви за деветима убити военни и най-малко седем за последните 24 часа. Продължаващата близо година война в Донецк е причинила смъртта на 5300 души, а над 1,5 млн. са бежанци.

Възможността да снабдим Киев със смъртоносни отбранителни оръжия" е на масата, призна президентът на САЩ Барак Обама. Неговото изказване беше направено на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Продължаваме да преследваме дипломатическо решение. Макар че претърпяхме доста неуспехи. Но както досега съм казвала, не виждам военен изход от този конфликт, дипломатично намекна Ангела Меркел.

Тя все пак за пореден път заяви, че не бива да става възможен военен изход от конфликта в Украйна.

Все още не е взето окончателно решение. Истината е, че ако наистина дипломатичните опити се провалят, помолих екипа ми да разгледа всички възможни варианти. Какво друго можем да направим, за да променим сметките на г-н Путин?, риторично попита Обама. Преди седмица водещи американски издания разкриха, че администрацията на Белия дом вече е разработила планове за въоръжаването на украинската армия с бойни оръжия.

Ангел Меркел посети Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон.

Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства, отбеляза канцлерът на обща пресконференция с канадския премиер Стивън Харпър. От своя страна канадският премиер отбеляза, че би искал и руският президент Владимир Путин да прояви същия стремеж към дипломатическо решение.

Ангела Меркел трябва да лети в сряда до Минск, където ще вземе участие в четиристранни разговори между Украйна, Русия, Германия Франция, в пореден опит да се възроди спирането на огъня и пътната карта за разрешаване на конфликта през миналия септември.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    4 0 Отговор
    Венци отново е точен - според германското разузнаване жертвите са над 50 хиляди, а не 5 хиляди. И "изненадващо" пропусна да спомене, че всички се лумнаха да говорят за мирни преговори не само защото опълченците започнаха да превземат град след град, а най-вече защото обкръжиха Дебалцево, където към момента има над 1500 натовски воени и наемници, плюс не се знае колко натовско оръжие
  • 2 mediator37

    2 0 Отговор
    Когато САЩ нападаше суверенни държави, отдалечени на десетки хиляди километри разстояние, Русия не им е доставяла "смъртоносни оръжия". А сега, когато става дума за етнически конфликт с многомилионно руско население, САЩ се кани да организира избиването му като доставя на противната страна оръжие.
    Доста тъп ход на Обама.
    В крайна сметка никой няма да успее да пороби руския народ от двете републики, най-малко Украйна с американско оръжие.

    Коментиран от #3

  • 3 гост 1

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Ти откъде пък знаеш че, Русия не е подпомагала противниците на САЩ....то затова из целият свят е пълно с Руско ортжие и техника !

    Коментиран от #4

  • 4 Toko

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост 1":

    А трябваше да е българско,ма и тоя отрасъл унищожихме заради тази западна измет!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Toko":

    Кое оръжие е българско? Всичките ни заводи правеха руско оръжие - от АК-47 до САУ-122 "Гвоздика" и МТЛБ, всичко е руско!!!
  • 6 Wow

    2 0 Отговор
    Абсолютно заставам зад Русия в този конфликт, не защото Путин е доста радикален в собствената си страна ами защото САЩ и тая маймуна се опитва да се меси навсякъде и отново иска да задейства своята машина за производство на оръжия! Да не забравяме какво направи САЩ със страни в които се намеси - Афганистан, Ирак, Либия, Египет да не продължавам напред, след тях само разруха, ето това остава!

    Коментиран от #8

  • 7 гост 1

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Toko":

    ...."западна измет" ...пфффф...добре че, са те да ни хранят че, с тоя наш мързел и тарикатлък ще изпукаме от глад и мизерия, а за капак на всичко ще е и с "мутренски" превкус... ,ами айде ,айде...!!! Ти май ,много не помниш от онова време ,ако и изобщо си живял през него,...на опашки за хляб, банани и кока кола редил ли си се, обувки от празен магазин за обувки купувал ли си ?
  • 8 гост 1

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Wow":

    Че, САЩ имат отвратителна външна политика и палят огъня по всички световни конфликти ...съм съгласен, но защо на сметката на Украйна която страда за да запази териториите си които се опитват да и отнемат ?

    Коментиран от #9, #20

  • 9 Wow

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост 1":

    А ти запознат ли си с историята, и тази територия каква е била и какво всъщност е 80% от населението и. Така, че няма място САЩ в тази част на света и където и да било, защото заради нея се запали този конфликт с конспиративни подходи!

    Коментиран от #17

  • 10 бай тошо

    1 0 Отговор
    липсва коментар на вездесъщата Десислава Димитрова.От сега си представям какви глупости пак ще напише
  • 11 гусь

    0 0 Отговор
    а дано вас Българи Турция по същия начин да истарбуши в бъдещото както Путин направи с Украина , да ви видя русофилите гнили .......
    Харесва ти русия - газ до там , ама пак искате Германия , Сащш , Англия .... никой неще Пер , Воронеж и т.н
    мнногознайки !

    Коментиран от #12, #25

  • 12 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гусь ":

    С цялото си уважение към Русия, бих ти стиснал вратлето с най-голямо удоволствие...
    П.П. От почти русофил.
  • 13 гусь

    0 1 Отговор
    до 12 , седни там аз да не ти го стисна - смелчага !

    Коментиран от #14

  • 14 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гусь ":

    Не стоит...
  • 15 нов

    2 0 Отговор
    винаги когато руснаците притиснат нацистките батальончета на коломойски потрпшенко и компания хукват на преговори и мир и накрая налагат санкции на които сами сърбат попарата. и сега е така, офанзива на опълченците и ауууууууууууу нааканите украински фашисти изгинаха. затова е всичко. на западните циници не им пука за жовота на руснаци, украинци или кото и да било други пука им само за далверата на ционистката мафия
  • 16 чуй

    2 0 Отговор
    не са сепаратисти, а от Нова Руссия!!!
  • 17 гост 1

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Wow":

    Да запознат съм, четох за историята на Украйна още в началото на конфликта ...е и ? Кое в нея те кара да мислиш че, там е Руско и като 90% от населението в юго и северо -източна България е етническо ....ами да им го дадем бе и Родопите, защо ни са яяя...!?!? А в селата с 80% цигани да им ги предоставим бе, да си напраят там по едно "ислямско калифатче".... ко ш каиш а...кво муййй ?

    Коментиран от #27

  • 18 некойси

    0 1 Отговор
    Кой би повярвал че именно Путин ще е един от водещите ни към 3-та световна война.
    Явно глупостите по тоя свят не свършват ... война за какво?
    За ресурси, за идеология, расово надмощие ... за чий ... ?
  • 19 hhui

    0 0 Отговор
    ДОКОЛКОТО ЗНАМ ТОВА СА ТЕРИТОРИИ НА СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗАВЗЕТА ОТ РУСНАЦИТЕ. ЩО СЕ ОТНАСЯ СЕГА ТЕРИТОРИЯТА Е НА ТЕЗИ КОИТО Я НАСЕЛЯВАТ. КОЙТО ГОВОРИ ЗА МИР СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА-СТАРО ПРАВИЛО. БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА И СЛЕД 100 ГОДИНИ НО НЯМА ДА СЕ НАСЕЛЯВА ОТ БЪЛГАРИ.
  • 20 европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост 1":

    човече, ти сега ли научаваш за положение в Украйна или следиш историята от самото начало?! никой не се опитва да отнеме територия на Украйна! В Украйна стана държавен преврат, хора които никой не ги е избирал завзели властта, забраниха половината партии и организираха "избори", на които изненадващо спечелиха. Източна Украйна отказа да признае държавния преврат от самото начало, след забрана на партии, след арестуване и избиване на отделни политици - обявиха, че ще си изберат свое правителство - избраха го и поискаха федерализация на Украйна. В отговор първо се опитваха да арестуват избраните политице (един от първите арестувани наскоро е намерен мъртъв в някаква горичка), когато местните полицаи и воени отказаха да изпълняват подобни заповеди - пратиха им танкове и армията. Само че хората се надигнаха още повече, организираха се, наистина има и доста доброволци отидоха в Източна Украйна от Русия, Беларус, Казахстан, Кавказ, но основно там се бият местни украинци. Украинци се бият за СВОЯ земя! Тези хора не са дошли от някъде другаде и няма къде да си ходят - или Киев ще ги чуе, или ще трябва да ги избие

    Коментиран от #22

  • 21 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Както е казал един виден американски политик след края на Втората Световна и началото на Студената Воина...Трябва да направим така,че Русия постоянно да затъва в блатото на Европа.
  • 22 гост 1

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "европеец":

    Ахааа а... е добре че, поне от време на време се включват във форумите просветни хора като тебе та да ни образоват и обясняват нещата които се случват ! Ама само не разбрах какво стана с Крим защото по кметствата казват се веели "РУСКИ" знамена... а и защо, ми е необяснимо как първото нещо което направиха недоволните от Донецк "украински граждани" бе да свалят всички Украински знамена от държавните учреждения и сгради и ги смениха със забележи ...... РУСКИ, а уж са само едни недоволни от ставащото "украинци" !? А и тези само едни недоволни "украински опълченци" по-добре са обучени, облечени и екипирани с техника от украинската армия бе професоре... . хм ...транно !?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост 1":

    Главния ти мозък няма връзка със централната нервна система, а ти с действителността. Не знам какви украинци те гонят пък било те и недоволни. Дори по царско време в Одеса се е говорило за одеската, руска мафия, а не украинска. Ако не вярваш питай Остап Бендер, и без туй и ти си измислен герой, като него...

    Коментиран от #28, #31

  • 24 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост 1":

    Крим винаги е бил АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА в Украйна - Крим няма нищо общо с Източната Украйна. Крим също не подкрепи преврата, направиха си референдум, хората гласуваха, пратиха запитване до Русия, Русия съгласи се да ги включи в Руската Федерация. Източната Украйна също искаше да се влезе в Руската Федерация, но Русия отказа. Украинските знамена ги сменяха с руските, защото по същото време в Киев биеха всеки говорещ на руски език, всеки с георгевската лента и обвиняваха Русия във всички проблеми на Украйна. Руското знаме беше станало символ на противоположното мнение. А Киев вместо да ги чуе - пратиха им танковете. Когато ДНР и ЛНР си измислиха техни знамена - почнаха да слагат техните си знамена

    Коментиран от #39

  • 25 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гусь ":

    Доживяхме украински малоумници не само да заплашват Русия но и в собствената ни Родина България да ни заплашват.

    Коментиран от #30

  • 26 909

    0 0 Отговор
    БРАВО НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ! САМО БОЙ ЗА ФАШИСТИТЕ !
  • 27 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост 1":

    В Родопите не живее "етническо" население, та да се налага да го даваме някому. Понеже не правиш разлика между религия и етнос. Българи живеят в Родопите, които не знаят турски. А когато са ги помюсюлманчвали насила не са ги черпили с рахат локум и халва. Не знам дали си чувал.

    Коментиран от #29

  • 28 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Монго":

    Не може да ме убедите да приема това което се случи в Косово за нормално и правилно ! Това е моето мнение и няма смисъл някой да ме убеждава в обратното...!
  • 29 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "mediator37":

    Браво....сега ако, ще се обиждаме както го прави онзи "псевдо"№23... ? Дисертация съм защитавал на тема "...етнос и религия' ...не ми се исписват фермани, за това само 1 пример : ....ако, отидеш в Кърджали се поразходи ,заговори на български и забележи как учудено ще те погледнат, ако влезнеш в магазин предварително научи как се наричат на турски език някой основни хранителни продукти та да не останеш гладен ! А Кърджали е град който се намира в юго-източна България в ниските Родопи... Не говоря с лошо за никой, турците ни уважават по-вече отколкото ние тях, а помаците са дружелюбни хора (изключение ината !) и по истински българи ...по душа !
  • 30 гусъ 1

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бай хой":

    Ей "бай уйчо" б България си си "у нас"... само по курортите на балканите и морето ни и то, при условие че, си развържите кесийките . В противен случай обратно в Чукотка...! ;)

    Коментиран от #34

  • 31 Съдията

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Монго":

    Абе знаещият, и във Варна не се говори за чеченската мафия а не българската (доволна или недоволна!) но, Варна не е Чечня !!! И в Ница се говори за Руската мафия ама Ница не е в Русия !
    Пфффф...кой знае какъв неквалифициран с БМВ 3-ка си като гледам как злобно се заяждаш с хората !

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Съдията":

  • 33 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Съдията":

    Подфорума за автомобили е малко по-назад
  • 34 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гусъ 1":

    Живея и притежавам имоти и по черноморието и в Балкана. Роден съм в България и не приемам украински патки да ми нареждат къде да отида. Като си много корав върви се запиши в азов или айдар и Опълченците твърде бързо ще те превъзпитат. Те украинските идиоти могат само да стрелят по жилищни квартали, автобуси и граждански самолет.

    Коментиран от #38

  • 35 в комшията

    0 0 Отговор
    Мечката щом играе в комширта,
    значи, че и у нас ще дойде.
    Днеска е в Донбас, а утре добре дошла и у нас.
    Няки ще се радват в скачат във екстаз,
    а други жълтеят и ще пикаят ГАЗ.
  • 36 в комшията

    0 0 Отговор
    Където е Русия там е и България!
    Има ли Русия, ще има и България!
  • 37 909

    0 0 Отговор
    До коментар 36 .Много правилно казано ! Само така Опълченци бой над фашистката украинска измит!
  • 38 гусь 1

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    Аааа... аха ,роден си в България, е значи си българин...ами говори ,пиши и мисли като Българин тогава вместо да защитаваш, взимаш чужда страна и лиж.ш ду.е на Руснаци, на тоя или оня ! И аз уважавам братушките ама с мярка, по-внимателно с тях !
  • 39 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "европеец":

    Тъй ,тъъъййй.... е това е точният сценарий ,който си описал по долу и по който ще резнат от България юго-източната ни територия ,само чакай и гледай ! Пляскай сега на Руснака, защото после ще плачеш за родината си.... както Сърбите за Косово !