Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 10:36, обновена 11 Февруари, 2015 19:02 1 804 0

Отново жертви в Донецк. В Минск се събира Нормандската четворка

  • донецк-
  • донбас-
  • краматорск
Отново жертви в Донецк. В Минск се събира Нормандската четворка - 1
Представители на ОССЕ оглеждат мястото на трагедията. Снимки: АП/БТА

Най-малко 20 души са загинали, а други десетки са ранени след като снаряд се взриви на автогара в Донецк.

Взривът е станал около 7:30 часа местно време, когато много хора са чакали, за да отидат на работа. Свидетели съобщават за две изгорели маршрутки. Снарядът е ударил сграда близо автогарата. В момента спасители проверяват за жертви и оцелели сред останките.

Най-малко 16 са загинали, десетки са ранени при вчерашния обстрел на източноукраинския град Краматорск.

От Министерството на извънредните ситуации на проруската сепаратистка Донецката народна република заявиха, градът е обстрелван от силите на Киев.

Един от снарядите е улучил автогара „Център“. Повредени са покривът на автогара и намиращият се до нея супермаркет, съобщи ТАСС.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко направи изненадваща визита в Краматорск. Това стана часове след като местното население беше подложено на тежък артилерийски обстрел.

Най-малко 16 са загинали, а други 64 са били ранени при атаката по жилищни квартали на града и по главния щаб на антитерористичната операция на правителствените сили, разкри Петро Порошенко.

Освен това щети са нанесени на 41 жилищни сгради в града, за който се смята, че е контролиран от правителствените сили.

САЩ дават $1 млрд. на Украйна под формата на военна помощ.

Това предвижда подготвен от републиканци и демократи законопроект.

В документа се предвижда Киев да получи бойно оръжие, техника и подготовка на армията в размер на $1 млрд.

Помощта трябва да бъде представена на няколко транша до края на 2017 г.

Блумбърг уточнява, че за въоръжаването на Украйна се подкрепя от Пентагона, вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери.

Проруските сепаратисти обаче заявиха, че не са обстрелвали Краматорск, защото се въздържат да атакуват цивилни цели.

В беларуската столица Минск за днес е насрочена среща на високо равнище в т. нар. нормандски формат. Очаква се лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция - Владимир Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, да обсъдят намирането на мирно решение на украинската криза.

Отивам в Минск, за да прекратя огъня и да започна политически диалог незабавно и без всякакви условия, заяви Петро Порошенко чрез своята пресслужба.

Решението на украинската криза може да бъде само политическо. Доставките на оръжие не влизат в плановете на Франция, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Украйна настоява за възстановяване на правителствения контрол над размирните райони като се предвижда по-широка автономия за Донецк и Луганск. Освен това Киев настоява за разоръжаването на бунтовниците, изтеглянето на руските части, размяна на военноплениците и възстановяване на контрола по руско-украинската граница.

Проруските сепаратисти настояват за отделяне от Украйна и признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Лугански народни републики, амнистия за сепаратистките лидери и запазването на въоръжението.

Изграждат КПП на изходите на Киев

На всички изходи от столицата Киев са поставени блок постове, съобщава „Интерфакс“.

За засилване на защитата на столицата от възможни терористични действия е било взето решение да се укрепят позициите на изходите от столицата. Това са бетонни съоръжения, край които ще дежурят полицаи. При необходимост на тези изградени контролно-пропусквателни пунктове ще се проверяват документи, подозрителни коли и камиони, така и товари. Това обяви заместник-кметът на Киев Петро Пантелеев.

На изходите са изградени на осем места - на Одеско шосе, Варшавско шосе, Борисполското шосе, Житомирско шосе, Днепропетровско шосе, Броварско шосе, така и на Богатирски и Мински проспект.

Русия също настоява за законови гаранции за рускоезичното население в Източна Украйна, пълна автономия за Донецк и Луганск във федеративна Украйна. На този етап Кремъл не поставя изискване за независимост, но не е съгласен да върне Крим на Украйна. За сметка на това иска изтегляне на украинските части.

ЕС и САЩ настояват за възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Русия да прекрати намесата си в Източна Украйна и да изтегли всички части и тежко въоръжение. Ефективен контрол над руско-украинската граница и демилитаризирана зона между двете враждуващи страни.

Американският президент Барак Обама предупреди Русия, че ще плати висока цена, ако продължава своите „агресивни действия" в Украйна часове преди началото на ключовите мирни преговори в Беларус.

В телефонен разговор Обама призова руския президент Владимир Путин да се възползва от възможността за нови преговори за намиране на мирно решение на войната.

Днешната среща в Минск беше подготвена от среща на Контактната група. В заседанието участваха бившият украински президент Леонид Кучма и Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси. Сепаратистите бяха представени от Денис Пушилин и Владислав Дейнего, Москва – от посланика си в Киев Михаил Зурабов, а ОССЕ - от специалната си пратеничка Хайди Талявини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА