Отидете към основна версия

1 484 6

Даниел Митов: ПСЮИЕ е важен за интеграцията на Западните Балкани

  • псюие-
  • западни балкани-
  • интеграция-
  • ес

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ има важна роля за европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Това заяви външният министър на България Даниел Митов.

Той взе участие в неформалната среща на министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, която се проведе днес в Тирана, в рамките на Албанското председателство /юли 2014 – юни 2015 г./. Първите дипломати на страните от Югоизточна Европа обсъдиха както последните развития в рамките на инициативата, така и възможностите за адаптиране на ПСЮИЕ към актуалните предизвикателства пред региона, с оглед постигането на по-ефективно и резултатно сътрудничество.

Даниел Митов взе участие и в организираната пресконференция във формат „Тройка”, където подчерта изключителното значение на приемствеността между отделните председателства като предпоставка за устойчивото развитие на региона.

В изказването си на форума министър Митов подчерта ролята на ПСЮИЕ като водещ политически формат на сътрудничество в региона, фактор на сигурност, стабилност и просперитет, отбелязвайки важната ролята на процеса за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Той обърна специално внимание и на предстоящото българско председателство на ПСЮИЕ от юли 2015 г. за период от една година. Министър Митов акцентира върху отбелязването на 20-тата годишнина на ПСЮИЕ /1996-2016/, което съвпада с българското председателство и дава допълнителен позитивен акцент за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в области от взаимен интерес.

Даниел Митов се спря накратко и на основни приоритетни сфери на взаимодействие в рамките на предстоящото Българско председателство, сред които са: свързаност – транспорт, енергетика и инфраструктура, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток. Той подчерта, че страната ни ще продължи да полага усилия и в области като стабилизация и икономическо развитие, сигурност и правов ред, опазване на околната среда и борба с климатичните промени, регионална политика за младежта и спорта, развитие на човешкия потенциал - култура и образование.

В края на срещата външните министри на страните-участнички в ПСЮИЕ излязоха със съвместно изявление по въпросите на тероризма, в което остро осъдиха разпространението му в световен мащаб, като същевременно потвърдиха ангажимента си да засилят сътрудничеството помежду си с оглед неутрализирането на подобни заплахи в бъдеще. „Съвместното изявление изразява нашата нарастваща загриженост по отношение на опасността, идваща от ИДИЛ и управляващата идеология, която тя разпространява. Ако наистина искаме да се превърнем в действително интегриран район, ако искаме да бъдем наистина адекватни, ние следва да отговорим твърдо и решително на предизвикателствата, пред които сме изправени от терористите“, се посочва в документа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини