Отидете към основна версия

2 363 9

Исландия окончателно се отказа да влиза в ЕС

  • исландия-
  • ес-
  • окончателно-
  • отказа-
  • влиза-
  • квоти-
  • рейкявик-
  • брюксел

Напрежение между страната и Евросъюза предизвикаха определените квоти за улов на риба

Исландските власти официално оттеглиха подадената през 2009 г. заявка за приемане на страната в Европейския съюз, съобщава се на сайта на Министерството на външните работи на Исландия. Външният министър Гунар Браги Свенсон е уведомил за това латвийския си колега Едгар Ринкевич, председателстващ Съвета на ЕС, по време на срещата на външните министри, предаде Лента.ру. Той е връчил на Ринкевич писмо до ръководството на ЕС за отказа на Рейкявик за възобновяване на преговорите за влизане в Съюза.

Правителството смята, че Исландия вече не е страна кандидат и призовава ЕС в бъдеще да действа в съответствие с това решение, казва се в съобщението.

Свенсон е подчертал, че решението на Исландия отменя ангажиментите, поети пред Евросъюза от предишното правителство на страната. Въпреки това той е изявил желание за задълбочаване и укрепване на сътрудничеството между Рейкявик и Брюксел.

Ринкевич заяви, че уважава решението на исландското правителство.

Исландия подаде молба за членство по времето на най-дълбоката икономическа криза в страната. Тогава се смяташе, че присъединяването може да обезпечи стабилността на икономиката й и да предотврати кризи, подобни на тази от 2008 г. Преговорите започнаха през 2010 г. През 2013 г. новият кабинет, сформиран от дясноцентристката коалиция в Исландия, взе решение за преустановяване на преговорите с Брюксел и въпросът да се постави на референдум. Напрежението между ЕС и Исландия възникна във връзка с риболова, тъй като определените квоти за улов не устройваха исландските власти.

През февруари миналата година парламентът на Исландия подкрепи инициативата на външния министър Свенсон за окончателен отказ от присъединяване към Евросъюза. Бе решено и да не се провежда референдум по въпроса за евроинтеграцията. Това предизвика протест в Рейкявик, подкрепен от около 3500 души.

През януари премиерът на страната Сигмундур Давид Гунлаугсон заяви, че в най-скоро време ще бъде официално обявен отказът от влизане в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини