Отидете към основна версия

21 728 39

Сенатор се изказа пренебрежително за България

  • ранд пол-
  • външна политика-
  • хилари клинтън-
  • сащ-
  • българия

България се засегна от забележката на кандидата за президент Ранд Пол

Ранд Пол. Снимка АП/ БТА

България показа раздразнението си от сенатор Ранд Пол, пише списание „Тайм“.

Посолството на страната във Вашингтон отвърна на коментарите, които Републиканският фаворит за президентското кресло направи в края на февруари. Той изглежда отхвърли с лека ръка значението на страната, докато подплатяваше с доказателства словесна атака срещу Хилъри Клинтън.

"От само себе си се разбира, че забележката на сенатор Ранд Пол е неуместна", заявиха пред списание "Тайм" от българското посолство във Вашингтон. "Неговото пренебрежително отношение към един съюзник на САЩ и НАТО и приятелски настроена страна във външната политика ще бъде осъдено от американския народ."

Преди време Пол за пореден път отправи критики към бившия държавен секретар Хилари Клинтън, че не е обърнала достатъчно внимание на ситуацията на място в Либия преди нападението през септември 2012 г. срещу консулството на САЩ в Бенгази, при което загинаха посланикът Крис Стивънс и други трима американци.

Клинтън на свой ред заяви, че не е чела дипломатическа грама с искане за повишаване на сигурността на консулството.

"Можех да очакваме, че тя няма да прочете грамите от България", каза Пол пред Yahoo и добави:  "Но е абсолютно немислимо, че тя не чете грамите идващи от Бенгази."

България се изказа много по-мило по отношение на Клинтън.

"Не толкова отдавна секретар Клинтън бе на официално посещение в България", заявяват от посолството, позовавайки се на посещението й от 2012 г. "Тя остава ангажирана с нас и е много добре запозната с геополитическата реалност в региона."

От предизборния щаб на Пол отказаха да коментират изявлението на българското посолство.

Републиканският кандидат за президент на САЩ отдавна се е фокусирал върху мандата на Клинтън в Държавния департамент и по-специално върху нападението в Бенгази, като отправна точка за критика и изтъкване на своята позиция за анти-намеса, либертарианска външна политика в навечерието на президентските избори.

Миналата година например, по време на разговор в Кентъки, той парадира с възгледите си, като размаха сметка за разходите на Държавния департамент за вътрешен интериор и декорация на едно посолство. "Те похарчиха 700 000 долара за озеленяване на посолството в Брюксел", каза той през август. "Те похарчиха 5 милиона долара за кристално стъкло за посолствата по света."

Българското посолство заяви, че Пол може да се възползва от своя съветник по външна политика.

"Сред държавите членки на ЕС и НАТО България е една от тези, които се изправят най-близо до най-големите предизвикателства за регионалната и глобалната сигурност в днешни дни", се казва в изявлението. "В този контекст информацията, идваща от американското посолство в София може да бъде повече от полезна за всеки, който се стреми да бъде отговорен за формирането на външната политика на САЩ."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини