Отидете към основна версия

1 833 8

САЩ и руски медии критикуват филма за Крим

  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • крим-
  • донбас-
  • медии-
  • филм-
  • крим-
  • "крим. пътят към родината"-
  • владимир путин

Според Държавния департамент Москва е признала в лентата военната си намеса в Украйна

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки

Документалният филм „Крим. Пътят към родината“ бе оценен от Държавния департамент на САЩ като признание на Русия за военна намеса в Украйна, съобщи „Независимая газета“. Представителката на Департамента Джен Псаки заяви, че във филма е прозвучала и готовността на Москва да предприеме още по-агресивни действия. Псаки подчерта, че „Русия е използвала военна сила и насилствено е завзела Крим“. По-рано тя потвърди, че санкциите по отношение на Руската федерация ще останат в действие докато полуостровът не бъде върнат на Украйна и не стане отново част от страната.

Руските медии също критикуват творбата. Въз основа на нея „Независимая газета“ разсъждава може ли Западът да се довери на Москва. По време на т. нар. "Кримска пролет" руският президент Владимир Путин твърдеше, че на полуострова няма руски войски, а сега в лентата признава точно обратното.

"Днес Путин казва, че Русия не участва в конфликта в Донбас. Доколко верни са тези твърдения? В момента в центъра на вниманието както на Русия, така и на всички заинтересовани световни играчи, вече не е Крим, а Донбас", пише авторът на статията Станислав Минин, цитиран от Би Би Си.

Според "Независимая газета" процесът на мирно уреждане в Донбас може да помръдне от мъртвата точка само ако между страните посредници (Русия, Германия и Франция) се създаде поне минимално доверие.

Ако Москва е заинтересована да започне да се създава такава атмосфера, то излъчването на филма "Крим. Пътят към родината" със сигурност не е най-добрият начин да се постигне това, коментира вестникът.

Филмът е елемент от пропагандна кампания и като такъв е правен за вътрешно потребление. Очевидно е обаче, че на Запад не пропускат подобни изказвания на руската власт и открояват в тях важни послания, пише "Независимая газета".

Може ли да се вярва на руските власти - било то на президента Путин, или на някой друг - ако те твърдят, че в Донбас няма никакви руски военни и никаква руска техника, пита вестникът.

Може ли да се вярва на Кремъл, когато той заявява, че не може императивно да въздейства на опълченците, че не е страна в конфликта, а страничен наблюдател и може да влияе на ситуацията само донякъде?
За Запада посланието на филма на Андрей Кондрашов е точно това - че е трудно да се вярва. Никой не може да гарантира на Франсоа Оланд и Ангела Меркел, че след година или две няма да видят филм, наречен "Как спасявахме Донбас", в който представители на руската власт няма да споделят нови откровения и да признаят ролята си в съдбата на Донецк и Луганск, коментира изданието.

С филма "Крим. Пътят към родината" Владимир Путин обозначи нов етап и равнище на самоизолация на Русия, пише вестник "Ведомости" в редакционен коментар.

"Човекът, който сам е върнал на Русия Крим, може да не обръща внимание на това, което му се подвиква от другата страна на океана. Сигналът към Запада най-малкото е следният: ще стигнем докрай, защитавайки Крим. А като максимум: изобщо не ни пука какво е вашето мнение", посочва всекидневникът.

Според "Ведомости" пиарите на Путин явно искат да използват рекордния рейтинг на президента, за да утвърдят ролята му на герой.

Това може да означава нов кръг от мобилизиране на електората – може би за „правилно възприемане на някаква нова славна спецоперация", предполага изданието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини