Last news in Fakti

17 Март, 2015 12:03 1 829 8

САЩ и руски медии критикуват филма за Крим

  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • крим-
  • донбас-
  • медии-
  • филм-
  • крим-
  • "крим. пътят към родината"-
  • владимир путин

Според Държавния департамент Москва е признала в лентата военната си намеса в Украйна

САЩ и руски медии критикуват филма за Крим - 1
Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки

Документалният филм „Крим. Пътят към родината“ бе оценен от Държавния департамент на САЩ като признание на Русия за военна намеса в Украйна, съобщи „Независимая газета“. Представителката на Департамента Джен Псаки заяви, че във филма е прозвучала и готовността на Москва да предприеме още по-агресивни действия. Псаки подчерта, че „Русия е използвала военна сила и насилствено е завзела Крим“. По-рано тя потвърди, че санкциите по отношение на Руската федерация ще останат в действие докато полуостровът не бъде върнат на Украйна и не стане отново част от страната.

Руските медии също критикуват творбата. Въз основа на нея „Независимая газета“ разсъждава може ли Западът да се довери на Москва. По време на т. нар. "Кримска пролет" руският президент Владимир Путин твърдеше, че на полуострова няма руски войски, а сега в лентата признава точно обратното.

"Днес Путин казва, че Русия не участва в конфликта в Донбас. Доколко верни са тези твърдения? В момента в центъра на вниманието както на Русия, така и на всички заинтересовани световни играчи, вече не е Крим, а Донбас", пише авторът на статията Станислав Минин, цитиран от Би Би Си.

Според "Независимая газета" процесът на мирно уреждане в Донбас може да помръдне от мъртвата точка само ако между страните посредници (Русия, Германия и Франция) се създаде поне минимално доверие.

Ако Москва е заинтересована да започне да се създава такава атмосфера, то излъчването на филма "Крим. Пътят към родината" със сигурност не е най-добрият начин да се постигне това, коментира вестникът.

Филмът е елемент от пропагандна кампания и като такъв е правен за вътрешно потребление. Очевидно е обаче, че на Запад не пропускат подобни изказвания на руската власт и открояват в тях важни послания, пише "Независимая газета".

Може ли да се вярва на руските власти - било то на президента Путин, или на някой друг - ако те твърдят, че в Донбас няма никакви руски военни и никаква руска техника, пита вестникът.

Може ли да се вярва на Кремъл, когато той заявява, че не може императивно да въздейства на опълченците, че не е страна в конфликта, а страничен наблюдател и може да влияе на ситуацията само донякъде?
За Запада посланието на филма на Андрей Кондрашов е точно това - че е трудно да се вярва. Никой не може да гарантира на Франсоа Оланд и Ангела Меркел, че след година или две няма да видят филм, наречен "Как спасявахме Донбас", в който представители на руската власт няма да споделят нови откровения и да признаят ролята си в съдбата на Донецк и Луганск, коментира изданието.

С филма "Крим. Пътят към родината" Владимир Путин обозначи нов етап и равнище на самоизолация на Русия, пише вестник "Ведомости" в редакционен коментар.

"Човекът, който сам е върнал на Русия Крим, може да не обръща внимание на това, което му се подвиква от другата страна на океана. Сигналът към Запада най-малкото е следният: ще стигнем докрай, защитавайки Крим. А като максимум: изобщо не ни пука какво е вашето мнение", посочва всекидневникът.

Според "Ведомости" пиарите на Путин явно искат да използват рекордния рейтинг на президента, за да утвърдят ролята му на герой.

Това може да означава нов кръг от мобилизиране на електората – може би за „правилно възприемане на някаква нова славна спецоперация", предполага изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    1 1 Отговор
    Е 2014г. Путин какво да каже? Имаме войски в Крим, ние сме агресори... Нали в случай, че има оперативни данни от специалните служби, че преврата е изцениран и спонсориран от чужди сили, той не може да ги предостави на западните страни, тъй като те се явяват замесени косвено или пряко и ще остане с вързани ръце!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мислещ

    4 1 Отговор
    Говори се за руските медии, но се цитират само опозиционни такива.
    А Путин не казва нищо по-различно. В Крим има руска база, от там с аи руските войски. Имено интересите на САЩ към тази база предизвикаха цялата история. Чисто и просто Майдана бе за да се вземе тази база. Просто явно не си даваха сметка че Русия няма да стои и да ги гледа. Така че тази кифла може да се обеси!
  • 4 Истината боли

    4 0 Отговор
    Не «ПРЕВЕЖДАЙТЕ» глупости!
    Гледайте «документалния» филм „Крим. Пътят към родината” и после коментирайте!

    По «договор» Русия има «законното» право да «рзполага» с 20.000 военнослужещи!
    В Крим по време на «преврата» в Киев е имло «само» 2.000!
    Който има «договор» има правото да защити и гражданите си!
    Русия изпраща 1.000 военнослужещи за подкрепление!
    Жителите в Крим, никога не са се считали украинци а Киев тях винвги за руснаци!
    Когато пристига руското попълнение от 1.000 вс почти не се стига до конфликт с
    «Месните жители организирали опълчение» в случай на военен метеж от украинската армия която се намира в Крим, «Когато виждат, че са руснаци си отдъхват»!

    Гледайте и ще видите Руска екипировка, снаражение и техника в дйствие!
    В нито един репортаж от Домбас, войска с такава екипировка не съм видял!!!!
    Заглавието «Не се сравнявайте с Русия» или «Русия е велика Държава» му подхожда по-вече!

    След руския десант в Крим, САЩ «иска» да покаще мукули и изпраща есминеца "Доналд Кук".

    Руснаците решават, че трябва да им покажат на какво са способни и ги неотрализират «ТОТАЛНО», електрониката блокира, «черен екран»!

    Заповедта е били, приатели « спрете се тук»!

    За тези със «ЗАПЕК» изпращат су-24 да ги «разхлаби»!

    За тези с по-голямото затруднение самолетът се е «грижил» в продъжение на половин час и прелитял 12 пъти над палубата!

    След като и «Капитана» се разхлабил, размахал бял флаг и руснаците им «разблокират» комппютрите, на екрана им изписало «до свидание товарищи»!

    Филма по-скоро с научно-популярен жанр и иска да покаже «военната мощ на Русия»!
    Който още не е разбрал до къде води война с Русия, вече му е време - «само тежко военно поражение»!
  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор
    Каква жалка пропаганда изтъкана от плитки лъжи.

    На Крим винаги е имало Руски войски и никой нито е отричал това нито пък някой е искал де да напуснат полуострова. Как по дяволите после се хваща в лъжа някой който няма как да е произнасял подобна простотия.

    Пропагандният остарял номер от миналият век че ако една лъжа се повтори многократно става истина. Да ама не. Тия жалки пропаганди само показват слабостта и неувереността на терористите от сащ и нато.

    И последно в Крим вчера и днес е мир за разлика от украйна - ФАКТ.
  • 6 европеец

    0 0 Отговор
    ако някой вярва на "коментарите" за филма, ето ви го, гледайте го със собствените си очи и сами решете на кой да вярвате в конфликта между запада и Русия - https://www.youtube.com/watch?v=t42-71RpRgI
  • 7 Цар Борис

    1 0 Отговор
    Винаги с Германия и никога против Русия! Това е позицията между Русия и запада!
  • 8 бай тошо

    0 0 Отговор
    просто запореден път руснаците изпревариха САЩ