Отидете към основна версия

19 770 89

Путин праща ракети в Калининград и бомбардировачи в Крим

  • русия-
  • путин-
  • учения-
  • ракети-
  • калининград-
  • крим-
  • бомбардировачи

Ще бъдат мобилизирани 38 000 военни, 41 кораби, 15 подводници и 110 самолета

След близо десетдневно отсъствие от публичния  живот руският президент Владимир Путин се завърна  с маниера на император - с широкомащабни военни  учения.

По заповед на Путин руските въоръжени сили  започнаха стратегически командно-щабни учения в  Арктика, съобщава телевизия "Россия сегодня".
Те се провеждат под ръководството на министъра на  отбраната на страната генерал Сергей Шойгу.  Маневрите имат за цел да потвърдят интересите на  Кремъл в богатия на природни ресурси регион.

От руското министерство на отбраната дори  съобщиха, че в Крим се прехвърлят стратегическите  бомбардировачи Ту-22М3, а оперативно-тактическите  ракетни комплекси "Искандер" – в Калининград като  се използват десантните кораби на Балтийския флот.
Придвижването на стратегическо руско въоръжение в  стратегически точки на Стария континент става на  фона на последната размяна на дипломатически  реплики между Белия дом и Кремъл за намесата на  Москва в Източна Украйна, отбелязва Си Ен Ен.  

В понеделник говорителят на Държавния департамент  Джен Псаки заяви, че Русия не трябва да се надява  на отмяната на санкциите, докато не върне Крим на  Украйна. Псаки припомни, че Кремъл използва сила в  Крим и продължава да я използва за дестабилизация  на положението в Източна Украйна.
"Ние не признаваме и в бъдеще няма да признаем  опита на Русия да анексира Крим, каза Джен Псаки.

Крим е руски регион. Москва няма намерение да  обсъжда въпроса с никого, дори и САЩ, заяви във  вторник говорителят на Владимир Путин - Дмитрий  Песков. По този начин той репликира на позицията на Държавния департамент.

Ключови войскови съединения от Балтийския флот,  Южния военен окръг, Въздушнодесантните войски в  понеделник бяха приведени в най-високата степен на  бойна готовност. Пред тях е поставена задачата да  оттренират защита на националните граници на Русия  с  прехвърлянето на големи разстояния на десантни  части.
Ученията трябва да продължат до 21 март. Сергей Шойгу разкри, че за този период ще бъдат мобилизирани 38 000 военни, 41 кораби, 15 подводници и 110 самолета.

Втори ден Москва провежда мащабни военноморски  учения с три групи бойни кораби в Баренцово море.  В ученията участва и самолет, издирващ вражески  подводници.

Руските маневри са отговор на планираните в Балтийските страни и Източна Европа учения на НАТО, така и на военните маневри в Черно море на флота на Алианса, съобщи АП. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини