Отидете към основна версия

3 124 26

Горещо примирие в Донбас

  • донецк-
  • украйна-
  • примирие

Най-малко трима украински войници са били ранени

Примирието в Източна Украйна навлезе в поредната си гореща фаза след като Киев и проруските сепаратисти взаимно отправиха обвинения, предаде Ройтерс.  

Най-малко трима украински войници са били ранени в Донбас през последното денонощие. Проруските сепаратисти пък съобщиха за петима ранени. Говорителят на украинското военно министерство Андрий Лисенко дори обвини сепаратистите, че са използвали артилерия срещу армията.
Сраженията продължават обаче спорадично и около стратегическия пристанищен град на Азовско море Мариупол. Това е една от основните зони на напрежение в Източна Украйна след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня.

Силите на Киев съобщават за обстрел в района на Донецк, Луганск и Мариупол. От щаба на донецките сепаратисти твърдят, че правителствените войски са обстрелвали позициите им 41 пъти.

Западът трябва да използва всичките средства, за да помогне на Украйна, дори и да започне  и доставки на оръжия. Това каза пред Ройтерс главнокоманващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав. Според него и бездействието по проблема не било по-малко опасно за ескалацията на напрежението в района. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини