Отидете към основна версия

2 327 2

147 мъртви след терористична атака над университет в Кения

  • кения-
  • атака-
  • загинали-
  • аш шабаб-
  • терористи

Отговорност пое ислямистката групировка Аш Шабаб

Снимки АП/БТА

Най-малко 147 души, предимно студенти, бяха убити при нападение на бойци на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб срещу университет в североизточна Кения, съобщава Ройтерс.

Тежко въоръжени нападатели нахлули в университетския кампус в Гариса рано в четвъртък, убивайки двама охранители след което започнали да стрелят безразборно срещу студентите.

Местните власти обявиха,че антитерористичната операция е приключила. Министърът на вътрешните работи на Кения Джоузеф Нкаисери съобщи, че четирима от нападателите са били убити от органите на реда.

Това е най-смъртоносната атака на Аш Шабаб до момента.

Бойците нарочили християни и стреляли по тях, съобщиха свидетели.

Повече от 500 студенти са успели да избягат, 79 от тях са били ранени. Девет души бяха тежко ранени и откарани с хеликоптер до столицата Найроби за лечение, предаде АП.

Според слуховете пети стрелец е бил арестуван.

В момента тече евакуация на оцелелите студенти. В някои части на страната е въведен вечерен час. Той е наложен в четири общини в близост до границата на Кения със Сомалия.

Организацията, която е свързана с "Ал Кайда", в миналото извърши няколко нападения в Кения в отговор на изпращането на кенийски войски в Сомалия.

Говорителят на терористите шейх Абдиасис Абу Мусаб обяви, че държат много християни за заложници в университета. "Отделихме хората и освободихме мюсюлманите, заяви той пред "Ройтерс".

Правителството на Кения посочи Мохамед Куно, високопоставен член на Аш Шабаб, като ръководител на атаката.

Куно беше директор на ислямското училище в Гариса преди да напусне през 2007 г.

Кенийският президент Ухуру Кениата изказа съболезнования на семействата на жертвите и нареди да бъдат предприети "спешни мерки" за обучение и попълнение на полицейските редици. "Ние пострадахме ненужно поради недостиг на персонал по сигурността", каза той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атаката, която нарче "терористична атака" и заяви, че ООН е готова да помогне на Кения в "предотвратяването и борбата с тероризма и екстремизма".

Съединените щати заявиха, че предлагат на Найроби помощ да се справи с Аш Шабаб и ще продължи да работи  в региона, за да надвие терористичната групировка.

България остро осъжда терористичния акт в университета в град Гариса, Кения, извършен от сомалийската терористична организация „Аш Шабаб”, довел до смъртта на 147 цивилни граждани и раняването на 79 други. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР.

Категорично против всички форми на тероризъм. Убийството на невинни хора е варварски акт, който не оправдава каквито и да било цели и политики.

В този тъжен за Кения ден поднасяме своите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и изразяваме дълбокото си възмущение от използването на агресия и насилие.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини