Отидете към основна версия

1 273 0

Най-големият страх на Нетаняху: Иран ще се съобрази с ядрената сделка

  • израел-
  • иран-
  • бенямин нетаняху-
  • ядрена сделка

Ядрената сделка с Иран ще промени статуквото през последните 35 години

Снимка АП/БТА

Израелски представители многократно и на висок глас осъждаха сделката с Иран и заявяваха, че тя е недостатъчна. Запознати със ситуацията обаче разкриха, че най-големия страх на израелския премиер Бенямин Нетаняху не е, че Иран ще наруши сделката, а по-скоро, че ще я спази, пише сайтът antiwar.com.

"Нетаняху заяви по време на срещата, че щебъде невъзможно да се хванат иранците в измама, просто защото те няма да мамят", отбеляза един от служителите. Това твърдение е в контраст с многократните му претенции, че на Иран не може да се вярва за сделката.

Големият проблем от израелска гледна точка е, че това ще промени статуквото през последните 35 години, когато новите санкции бяха лесни и Израел би могъл да заплаши с атака Иран когато си поиска.

10-15 годишният договор означава 10-15 години, през които тези израелски заплахи ще звучат все по-кухо, през които нови санкции ще бъдат почти невъзможно.

През последните години Нетаняху се опита да съсредоточи цялата си политическа кариера около враждебните настроение към Иран, а неговата външна политика изключително много се опитваше да убеди САЩ, че е необходима война срещу Иран. Сближаването ефективно ще съсипе усилията му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини