Отидете към основна версия

1 340 2

Имигранти убити в религиозен сблъсък на лодка в Средиземно море

  • италия-
  • имигранти-
  • религиозен сблъсък-
  • италия-
  • лодка

Повече от 40 души са се удавили, след като друга лодка пълна с имигранти от Африка

Снимка АП/БТА

12 души загинаха заради религиозен сблъсък, след като бяха изхвърлени зад борда на поредната лодка с нелегални имигранти, пътуваща за Италия, съобщава Би Би Си.

В отделен инцидент, повече от 40 души са се удавили, след като друга лодка пълна с имигранти от Африка потъна между Либия и Италия.

15 имигранти мюсюлмани са били арестувани от италианската полиция по обвинение, че са изхвърлили 12 християни зад борда.

Мюсюлманите участвали в спречкването с християните са били арестувани в сицилианския град Палермо и обвинени в множество тежки убийства, мотивирани от религиозна омраза.

Заподозрените, които са от Кот д'Ивоар, Сенегал, Мали и Гвинея, са били сред 105 имигранти, пътуващи в надуваема лодка, която напуснала Либия във вторник.

Християнските имигранти обяснили на италианските власти, че идват от Гана и Нигерия и всички се бояли за живота си.

Също в четвъртък, италианският флот прибра четирима оцелели - един ганаец, двама нигерийци и един мъж от Нигер - от морето. Те заявиха, че тяхната надуваема лодка е потънала след като напуснала Либия с 45 души на борда.

Международната организация по миграция заяви, че останалите 41 души са се удавили. Четиримата оцелели са откарани в Сицилия, заедно с 600 други имигранти, опитващи се да преплуват Средиземно море с различни съдове.

Почти 10 000 имигранти, опитващи се да прекосят Средиземно море са били спасени през последните дни. Италия призова за повече помощ от ЕС, за да се справи с кризата. Повече от 500 души от Африка и Близкия изток са загинали докато са се опитвали да стигнат до Европа от началото на годината. По-рано тази седмица 400 души се удавиха, когато лодката им се преобърнала.

По-рано в четвъртък италианският външен министър Паоло Джентилони заяви, че Италия "не е получила адекватен отговор от страна на ЕС" за кризата с мигрантите.

Говорителката на Европейската комисия Наташа Бертауд на свой ред заяви, че организацията няма "сребърен куршум" за проблема.

Миналата година рекордните 170 хиляди души, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток, предприеха опасното пътуване до Италия.

С подобряването на метеорологичните условия броят на хората, които престрашават да пропътуват около 500 км се е увеличил рязко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: