Отидете към основна версия

992 0

Бенямин Нетаняху договори ортодоксална коалиция

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • победа-
  • избори

Политически анализатори прогнозират, че новият кабинет на Нетаняху ще доведе до влошаване на отношенията с Европейския съюз и САЩ

Снимка: АП/БТА

Два часа преди изтече крайният срок премиерът Бенямин Нетаняху успя да договори управляваща коалиция, съобщава АП.

Премиерът ще има подкрепата на 61 депутата в 120-местния Кнесет, съобщава Би Би Си.

Лидерът на Еврейски дом Нафтали Бенет успя да договори подкрепата на своите осем депутата срещу поста на правосъден министър. Поста се заема от Айелет Шакед.

В новата коалиция на Бенямин Нетаняху влизат партиите на ортодоксалните евреи Шас и Обединен юдаизъм на тората, така и десноцентристката Кулану (Всички ние).

Това става 11 седмици след провеждането на извънредни парламентарни избори в страната. Бенямин Нетаняхи е на власт от 1996 г. , коментира в. „Джерусалем поуст“.

Сформирането на коалицията се проточи заради пазарлъците с бившия съюзник на Нетаняху и външен министър Авигдор Либерман. Оглавяваната от него партия на руските заселници Наш дом Израел искаше повече власт в новия кабинет на Ликуд. Истинската причина е, че Либерман, който през последните два кабинета на Нетаняху беше външен министър, се срина на последния парламентарни избори, спечелвайки едва 6 мандата в Кнесета.

Това принуди лидерът на Ликуд да потърси подкрепата на крайно - религиозните формации, обещавайки че няма да допусне създаване на палестинска държава и че ще продължи да строи еврейски селища на окупирания Източен Ерусалим.

Предизборната кампания на Ликуд ясно показа, че Нетаняху ще търси дясна коалиция с участието на крайнодесния Еврейски дом на Нафтали Бенет, религиозни партии и евентуално Кулану (Всички ние) на Моше Кахлон.

Последният беше един от функционерите на Ликуд и бивш министър на комуникациите, преди да напусне партията, за да основе собствена политическа формация.

Политически анализатори прогнозират, че новият кабинет на Нетаняху ще доведе до влошаване на отношенията с Европейския съюз и САЩ, които настояват за подновяване на преговорния процес с палестинците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини