Отидете към основна версия

10 Май, 2015 18:15, обновена 10 Май, 2015 18:15 4 485 18

Осем мъртви полицаи след акцията в Куманово

  • македония-
  • куманово-
  • стрелба

Траур в Македония

Снимка: БТА

Правителството на Македония взе решение за обявяване на двудневен траур, заради смъртта на петимата полицаи които загинаха при престрелка в Куманово, предаде македонското електронно издание Репортер.

Според решението на правителството 10 и 11 май ще бъдат обявени дни за национален траур.

Броят на загиналите полицаи при престрелките в Куманово достигна осем души, предаде македонската телевизия Телма. При вчерашните сражения загинаха петима полицаи. Тази сутрин бил убит още един, а през нощта е починал още един от ранените. При разчистването на терена днес полицаите са открили още един техен колега, който най-вероятно е загинал от експлозия. В болницата в Скопие днес са били закарани още няколко ранени полицаи. Броят на тежко ранените все още не е ясен.

Според говорителя на вътрешното министерство Иво Котевски, при сраженията  са ранени 37 служители на реда, но няма информация за пострадали цивилни граждани. Той съобщи, че са били елиминирани 14 терористи: Полицейската акция в Куманово завърши, терористичната група е напълно разбита, неутрализирана и елиминирана.

Групата наброявала над 40 души, тя е била замесена в поредица от нападения в продължение на години. Става въпрос за една от най-известните терористични групи. Организаторите са петима, всички са граждани на Косово и са свързвани с формиране на многобройни терористични и екстремистки групи в района, т.е. фигурират като създатели на паравоенни  структури. Трима от тях най-вероятно са се предали на полицията. Намерено е много оръжие, който ще бъде предадено за по-нататъшен анализ.

Македонският министър-председател Никола Груевски даде следобед извънредна пресконференция, като заяви: Вчера и днес Македония преживя много тежки дни, а лично за мен това бяха двата най-тежки дни. Терористична група от над 40 добре въоръжени лица влезе нелегално в Македония с намерение да извърши големи терористични нападения в държавни и граждански обекти, в полицейски управления, магазини и на спортни прояви.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети изигра ключова роля при предаването на терористите, които влязоха в престрелка с полицията, предаде македонското електронно издание Локално, като се позовава на неназован източник от ДСИ.

Медии на албански език по-рано съобщиха, че Ахмети е напуснал страната и бил издирван от чуждестранни дипломати, които искали да помогне в успокояване на обстановката.

Източникът от ДСИ е заявил пред електронното издание Либертас, че Ахмети бил цял ден в централата на партия в Малка Речица и оттам е помагал за решаване на ситуацията.

България изразява загриженост по повод събитията в град Куманово, Република Македония, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените. Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите.

Призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона. Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона
, се казва в позицията на нашето външно министерство.  
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: