Last news in Fakti

9 Май, 2015 10:40, обновена 9 Май, 2015 21:26 5 631 29

Нападателите в македонския град Куманово се предадоха

  • престрелка-
  • македония-
  • куманово

Загинали са трима полицаи

Нападателите в македонския град Куманово се предадоха - 1
Снимка: АП/БТА

Трима полицаи са загинали при днешната операция в Куманово, съобщи македонската телевизия Телма, като се позова на информация от семействата им. И тримата са от Тетово.

Повече от 15 часа в града имаше спецакция срещу въоръжена група, влязла нелегално от съседна държава, съобщиха от вътрешното министерство на Македония.

Около 21 часа българско време стана ясно, че нападателите са се предали. Съобщава се за тридесетина души, които са се били барикадирали в около 10 къщи. От кадри на телевизията се вижда, че нападателите са в цивилни дрехи.

Хронология:

Престрелка в македонския град Куманово тази сутрин стресна жителите, съобщи местното издание „Кумановски муабети“.
 

МВР на Македония съобщи, че е в ход акция за неутрализиране на терористи в Куманово.

МВР тази сутрин проведе акция срещу въоръжена група, която е имала за цел да организира нападение срещу държавни институции, заяви говорителят на МВР Иво Котевски, предаде novatv.mk.

Според Котевски става дума за добре въоръжена група, която е извършила нападение с автоматично оръжие и бомби. Полицията е все още на терена и се извършва обиск в къщи в квартал "Дио селище" в Куманово. МВР призова гражданите да запазят спокойствие.

От Министерството на вътрешните работи на Македония съобщават, че полицията предприема мерки за разбиване на въоръжена група в един от кварталите, предаде Македонската информационна агенция.
 
От МВР призовават гражданите да останат спокойни. От Спешна помощ информират, че имат два екипа в тази част на града, но и нямат подробна информация за пострадали хора.
 
Операцията е започнала в 4 часа стутринта и още продължава. От полицията посочват, че докато тя не приключи, няма да се дава повече информация.

Различни македонски издания съобщават за ранени полицаи - от трима до петнайсет, но официална информация няма.

Лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев призова премиера Никола Груевски и коалиционния му партньор Али Ахмети да пояснят на обществото какво се случва в Куманово, предаде македонското електронно издание НОВА.

„Призовавам Никола Груевски веднага да излезе пред обществеността и да поясни кой и за каква цел иска да дестабилизира Македония. Дали и защо криминални групи от съседни държави влизат на територията на страната? Кой ги организира и с каква цел. Подобно пояснение трябва да даде и Али Ахмети”, заявява Зоран Заев.

Армията за национално освобождение (АНО) пое отговорност за нападението в Куманово, съобщи Макфакс.
„Във вековната борба за свобода и национално достойнство, която все още продължава, силите на АНО тази сутрин нападнаха македонската полиция, която вече дни тероризира цивилното население“, се казва в съобщение на АНО, публикувано от прищинското издание Botasot. В съобщението се посочва, че акциите на АНО в бъдеще ще бъдат още по-ожесточени. Макфакс посочва, че все още не е потвърдена автентичността на съобщението, подписано от говорител на АНО от Гостивар.

Увеличават се престрелките между полицията и терористичната групировка в Куманово, съобщи novatv.mk, малко след 16 часа българско време.

Изданието отбелязва, че до преди два часа е имало впечатление, че престрелките намаляват, но в последния част сблъсъкът се е увеличил. Полицията, която е на пунктовете в Куманово е получила подкрепление. Полицаите са в пълна бойна готовност. Семейства с малки деца от „Диво селище“ напускат квартала и се движат с багаж към другата част на града.

Медии в Македония съобщиха, че въоръжена група от Косово е влязла на територията на Македония и възнамерява да напада полицаи и служители на специалните части.

Албанската общност в града е силно развълнувана, като обвинява властите, че не допускат независими наблюдатели в квартала, където се водят боевете.  Те смятат, че терористичната група не е от града им, а от Косово.  Тежката ситуации принуди кмета на града да апелира за междуетническо спокойствие, предаде Нова телевизия от Куманово.

Сръбското вътрешно министерство засили охраната по границата с Македония. Заради тежката ситуация президентът на Македония Георге Иванов прекрати посещението си в Москва и спешно се завърна в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВВВ

    3 1 Отговор
    време е явно американските башибузуци със мълчаливото съгласие на ес д аизползват косоварите да създадат ислямски анклав и в Македония по подобие на Косово

    РАЗДРОБЯВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ СТРАНИ ИСЛЯМСКАТА ДЪГА ПРОДЪЛЖАВА .
  • 2 СТЕЛТ

    1 4 Отговор
    БРАТЯТА НИ ПО ОРЪЖИЕ ОТ АЛБАНИЯ РАБОТЯТ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕЛЕГИТИМНАТА МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА.
    А НИЕ СПИМ ???? ЗАЩОТО ПУТИН ТАКА ИСКАЛ ?
    ДА ГО ДУХА ПУТИН И СИДЕРОВ С НЕГОВИТЕ ЕТНИЧЕСКИ И ВЕРСКИ МАНЕВРИ.
    МАКЕДОНИЯ Е ЗА ПОДЯЛБА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АЛБАНИЯ !
    С ПОМОЩТА НА АМЕРИКА ТОВА ЩЕ СТАНЕ !

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "СТЕЛТ":

    А Албания кога ще е делим?
  • 4 Симеончоцар на Българите

    1 1 Отговор
    Албания няма да я делим ,тя си е наша.
  • 5 СТЕЛТ

    1 2 Отговор
    аман от руски тролове

    Коментиран от #7

  • 6 православен куманово

    2 2 Отговор
    a зашто не дојдеш тук во Куманово да подпомогнеш твоите Албански брашта ас ште те пречека с удоволстие

    Коментиран от #8

  • 7 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "СТЕЛТ":

    Ти къде видя нещо, някъде, някой да споменава нещо руско, освен в твоя пост? А тролче?
  • 8 СТЕЛТ

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "православен куманово":

    каниш ли ме ? внимавай да не ти се сбъдне мечтата
    ке дойдем с американците и макетата ке ви закачим по стълбовете и лампите да ни светите, оти сте много умни.
  • 9 Умната

    1 2 Отговор
    България трябва да се пази от въвличане в чужди задкулисни сценарии ! Гражданите на Р. Македония трябва да създадат партии, които да не са под контрола на УДБАШКО-руски агенти, да предизвикат избори и да дадат доверието си на тях, ако искат да станат част от ЕС и да просъществуват ! В противен случай неизбежно ще бъдат прилапани от Сърбия и Албания !

    Коментиран от #26

  • 10 православен куманово

    2 1 Отговор
    кога искаш, многу си силен с смрадовите американци ас доста сум поминал такви силни като требе којито војна не се виделе освен пред копијутера ами може американците ште ти помогнат тези се многу силни сшто като тебе кажи кад искаш да ти испрата адрес или искаш ас да дојда при тебе да ти појасна некои нешта.

    Коментиран от #11

  • 11 СТЕЛТ

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "православен куманово":

    дай адрес
  • 12 коларов

    2 1 Отговор
    Ти верно ли си мислиш СТЕЛТ че Америка, ще ти даде Македония :)))
    Много си заблуден. На Америка не и дреме за НАС - България. Америка иска да ни ползва за своите цели. Да ползва нашата територия, за да разположи ракети уж ПРО - за да може да окупира Русия от всички страни близо до нейната територия. Понеже тука правителството е ОК с това... Няма размирици, но явно македонците не са ОК и размирици има - изскуствено направени. Толкова ли сте тъпи, че си затваряте очите пред обективните неща. Америка да си стои на техния континент. Тука е Европа - Балкани, нямат работа тук.
    А Македонците поне не са продажници като нас - това е истината колкото и да ни е неприятна!

    Коментиран от #13

  • 13 лелеееееее

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "коларов":

    Не си пораснал достатъчно да коментираш политиката на САЩ. Разбра ли бе ?!

    Коментиран от #15

  • 14 onq s konq

    0 1 Отговор
    Според мен ако ускорим иэдаването на бълг паспорти на македонците,в един момент Македония от самосебеси ще стане България!

    Коментиран от #21, #27

  • 15 коларов

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "лелеееееее":

    Политиката на Америка ми е повече от ясна бе. Прави конфликти далече от нейната територия. Купува си марионетни правителства, а там където не може прави вътрешни конфликти, за смяна на властта, пак с подставени купени лица. Продава си оръжието на воюващите в разпалените от нея конфликти. Демагогства, прави се на миротворец. Но иска МИР само, за нея, а другите е добре да са във войни, понеже миротворецът трябва да умиротворява някой - продавайки му. Политиката на Америка е паразитна - искат еднополюсен свят и тя да е начело на управлението му. А както се знае конкуренцията определя пазара и го регулира - представи си един свят без конкуренция и с еднолично управление... Кефиш ли се на идеята, а?

    Коментиран от #20

  • 16 Алексо

    2 0 Отговор
    Аз съм македонец също и българин
    информацията че терористите са се предали е лъжа.Убиха още 2ма полицаи,а и до момента продължават престрелки.Затова не дейте да си давате адреси за да се избивате.
    Бъдете спокойни.Поздрави
  • 17 сдрр

    2 0 Отговор
    време е явно американските башибузуци със мълчаливото съгласие на ес д аизползват косоварите да създадат ислямски анклав и в Македония по подобие на Косово

    РАЗДРОБЯВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ СТРАНИ ИСЛЯМСКАТА ДЪГА ПРОДЪЛЖАВА .
  • 18 ееее

    2 0 Отговор
    разпалват етнически конфликти американците в европа ..за да имат повод да останат войските им тук д аимат струпана армия до русия

    жалк акартинка е управата на ес ..просто вълка пази стадото
  • 19 деее

    2 0 Отговор
    лошото е че по планираната ислямска дъга ..босна и херциговина сърбия македония ...следващите сме ние
  • 20 кмета

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "коларов":

    Не се ядосвай те дирекно налапват кранчето вместо да пият от чаша и накрая аа то имало уса ли а може би черна уса.
  • 21 кмета

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    НЕ България ще стане македония ,а Македония ще стане турция.
    Защото се продадохме и ни купиха с нашите пари .
  • 22 внвн

    1 0 Отговор
    кмете, ние сме си виновни приятел. Само си седим и чакаме - така нищо не става!
  • 23 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    македонците са антибългари като манталитет и култура,тва че имат в голямата си част български произход ги прави още по-негативни към нас.отношението им там към малкото дето се смятат за българи е агресивно и нетолерантно.така че по-леко с изцепките за присъединяване и т.н.,щото те са готови по-скоро да станат част от голяма албания отколкото да се обединят с нас.познаваики нашите чувства към македония те често изгодно ги осребряват чрез паспорти,търговия, внос на коли,но в македония българите ни имат за ниво под циганите!
    през 2001 когато сръбската агентура прехвирли конфликта от косово в македония ,костов им даде наши танкове и им обеща подкрепа,после отнесохме кви ли не псувни за това вместо да ни се благодари,а танковете демонстративно нарязаха за скраб.сега ще е същото ако ги нагазур.т албанците ще има да идват тук и да ни викат брато ,брато,а като идем там да ни трепат и малтретират.
  • 24 Пижо

    2 0 Отговор
    Няма такова нещо, бил съм в Македония и са ме посрещали навсякъде много приятелски настроени. Е вече ако си борсук и не знаеш как да се държиш в обществото - македонците не са ти виновни.

    Коментиран от #25

  • 25 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пижо":

    посрещали са те ако си им бил клиент сърдечно ,то и гърците така биха те посрешнали.в македония българин и българско е нарицателно подобно както е при нас циганин и циганско.там казват българска работа на това което ние викаме на циганската работа,дори македонския дядо торбалан е црн бугарин .те ни смятат за генетично увредени македонци или азиатци с некачествен ген имат специална литература издадена от македонски академици в новото време с изследвания точно за тази наша непълноценност!тва не е шега за съжаление.в последните 20 години има малтретирани стотици българи от българия и такива от македония заради етническия им произход.всяка година на единствения паметник на българщината в скопие се извършват вандалски прояви и се нападат почитащите мара бунева,това става с потдръжката на властта там независимо от коя партия е и с пълното одобрение на обществото.в македония може да си всякакъв ,но като българин ще имаш сериозни проблеми и никаква защита от властта,преди години един идиот издави огромно количество българи в едно круизно корабче в охридското езеро и получи присъда по-малка от това да бе удавил кучета вместо хора.мога да давам примери за македонската любов към българия стотици .
  • 26 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Умната":

    В никакъв случай не бива да се месим в работите на суверенна държава , дори и там да живеят етнически българи и хора с българско самосъзнание ! Да , дадохме на македонците танкове които те не нарязоха , а продадоха . Защо им ги даде Иван Костов, защо не ги продаде и парите да бяха останали в България ? Никой не ни е виновен , че не си защитаваме интереса !Колкото до хората с български паспорти , аз съм убедена , че не малка част от тях са с комерсиална цел. Не съм съгласна , че отношението на македонците към българите е толкова отрицателно . Обикновените хора са мили и сърдечни ! Колкото до присъдата над капитана на кораба мога да кажа , че няма нищо общо с това дали съдят македонец или българин , просто тяхната правосъдна система е по- корумпирана и от нашата !
  • 27 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    По- скоро, да издаваме паспорти на банатските българи и на тези от Волжска България !
  • 28 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    ани не се заблуждаваи.в македония антибългарската пропаганда е част от манталитета на хората вече.мили са всички хора по света ,но македонците към българите имат отношение.там от години е изкривена историята в училищата и медиите ,там да малтретираш българин не е престъпление по моралните стандарти ,примери безброи одобрени от общество медии и политици.преди години взеха на едно момиче от гевгели детето и го дадоха на мъжа и съвсем тенденциозно щото момичето се опита да използва българското си гражданство като защита ,казва се спаска митрова ,може да прочетеш помията за българската ку.ва излята в македонските медии и форуми от политици и обикновенни македонци,прочети ,колко пъти е строшена плочата на мара бунева в македония или колко пъти са нападани честващите и колко наказани има за това ,прочети как се отнасят македонските медии и форуми към тези нападения,прочети какво е състоянието на българските военни гробища,само на българските не на сръбските или гръцките ,може да погледаш снимки на гробищата с разхвърляните кокали на защитниците именно на тази македония и паралелно потдържаните сръбски гробища на окупаторите и пак казвам всичко тва е с одобрение на основните там партии и общество.тва са фактите .македония до последно ни съботира за европа не признава структурата на държавата ни има териториални претенции както и малцинствени,които не почиват на никакви исторически факти,финансират сепаратиси тук и се радваи че са бедни щото ,като имаха парички в
  • 29 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    като имаха парички в началото на 90 те ни натвориха доста неприятности.
    и за последните 30 години не са мръднали на сантиметър от позицията си срещу нас .за тях няма евро интеграция и т.н. там си прожектират горещ вятър и днес може да видиш шурда едно към едно по техните улици ,макар че титова югославия е няма мноооого отдавна.имат една изпитана тактика обаче която работи ,като го закъсат идват и почват да ни братосват докато получат тва дето искат ,а после си обясняват как са ни пре.бали :)!българия има елементарни изисквания към македония ,но обществото и политиците там не дават и дума да се издума за общо честване на празници,за коректно отношение към общата история,за българските светини там,както и за правата на малцината останали там българи.не е само тва към днешна дата те подпомагат омо илинден правят събори всяка година на рожанския манастир,където се говорят исторически лъжи и се изтъкват политически и териториални претенции към българия.тяхната академия на науките произвежда и към днешна дата антибългарски фалшификати ,а киноиндустрията им антибългарски филми.
Новини по държави: