Last news in Fakti

11 Май, 2015 08:12 2 164 0

Национален траур в Македония

  • куманово-
  • македония-
  • албанци

Тигрите разкриха убитите си колеги

Силите за специални задачи в Македония, известни като „Тигрите“, публикува снимките на загиналите свои колеги при контратерористичната операция в Куманово.

Правителството в Скопие взе решение за обявяване на двудневен траур, заради смъртта на осмината полицаи, които загинаха при престрелка в Куманово.

10 и 11 май бяха обявени дни за национален траур.

Говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски разкри, че при сраженията са ранени 37 служители на реда, но няма информация за пострадали цивилни граждани. Той съобщи, че са били убити 14 терористи.

Полицейската акция в Куманово завърши, терористичната група е напълно разбита, неутрализирана и елиминирана, каза Иво Котевски.

Групата наброявала над 40 души, тя е била замесена в поредица от нападения в продължение на години. Става въпрос за една от най-известните терористични групи. Организаторите са петима, всички са граждани на Косово и са свързвани с формиране на многобройни терористични и екстремистки групи в района, т.е. фигурират като създатели на паравоенни структури. Трима от тях най-вероятно са се предали на полицията. Намерено е много оръжие, който ще бъде предадено за по-нататъшен анализ.

Въоръжените екстремисти, които бяха елиминирани в Куманово, са планирали много нападения в Македония с цел дестабилизиране на страната. Това заяви в неделя вечерта македонският президент Георге Иванов. Той говори след извънредно заседание в Скопие на Съвета за национална сигурност.

Още в началото на 2015 година писмено сме предупредили 17 партньорски държави от ЕС и НАТО, както и съседни страни, за дейността на тази въоръжена група. Можем да констатираме, че обмяната на информация, която целеше да се предотвратят намеренията на групата, не даде резултат. Искам да стане ясно - няма да допуснем ескалация на напрежението. Правим всичко необходимо, за да не допуснем дестабилизация на страната и влошаване на междуетническите отношения, каза Георге Иванов.

Междувременно Освободителната народна армия - македонското крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово. Групировката обяви, че започва създаване на република Илирида.

Председателят на общинския съвет в Куманово Максим Димитриевски беше цензуриран от телевизия Канал 5. Причината беше поисканите оставки на премиера Никола Груевски и на вътрешния министър Гордана Янкулоска.

Премиерът се закани предалите се терористи да бъдат изправени пред правосъдието, за да получат цялата строгост на закона.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че следи за събитията в Македония с голямо внимание и призова страните да се въздържат и да избягват всякакво ескалация в интерес на страната и на региона.

Европейската комисия също призова да се избягва напрежението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: