Отидете към основна версия

940 1

Премиерът на Молдова депозира своята оставка

  • модлова-
  • оставка-
  • премиерът

Това стана след скандала за изчезването на $ 1 млрд. от три местни банки

Премиерът на Молдова Кирил Габурич  депозира своята оставка, съобщи Ройтерс.

Това стана дни, след като Габурич призова за оставките на управителя на Централната банка и главния прокурор заради изчезването  на $ 1 млрд. от три молдовски банки.

38-годишният Габурич е про-европейски настроен бизнесмен, който пое властта през този февруари. Той оглави коалиционно правителство, подкрепяно от други две про-европейски партии.

„Аз не съм политик, аз съм мениджър. Страната има нужда да промени своята политическа система.“, заявява Габурич пред журналисти.

Молдова попадна в политическа криза, след като се разбра, че еквивалентът на около една осма от брутния вътрешен продукт на страната е изчезнал от три местни банки. По повод скандала Габурич поиска оставките на управителя на Централната банка и главния прокурор на страната. Впоследствие започна производство срещу Габурич във връзка с проблеми с документите за неговото образование.

„Това е жест, а не отстъпление. Надявам се, че тази стъпка ще даде шанс за сформирането на ново управляващо мнозинство в парламента. Надявам се, че нашите инициативи ще бъдат продължени. В основата на всичко е борбата с корупцията.  Благодаря на поздравлението на тези, които ме подкрепиха. Вчера бях извикан в кабинета на главния прокурор във връзка с проблемите с документите за моето образование. Разбирате, че това стана след като призовах за оставките на някои висши служители. Това не е политическа жест, а крачка напред.“, заяви Габурич, цитиран от ТАСС.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини