Отидете към основна версия

2 772 1

Изключиха фактора „човешка грешка” при приземяване

  • система-
  • приземяване-
  • самолет

Руски учени са разработили радиолокационна система за приземяване на самолети, като се изключва участието на диспечер в целия процес. Разработката е по-евтина в сравнение с нейните съществуващи аналози и позволява да бъде избягнат фактора „човешка грешка”.

Това, което отличава новия приземяващ радиолокатор ПРЛ-2СТ е отсъствието на въртящи се механични части и използването на антени с фазирана решетка. Последният елемент позволява да се раздели приемната от предавателната част. ПРЛ-2СТ е с 30%-40% по-евтин от своите аналози.

„Информацията се предава на пилота по радиоканал. Той в реално време вижда отклоненията от зададената посока на снижаване по вертикала и хоризонтала. Няма нужда от радиоразговори с диспечера и командира на екипажа. Изключва се грешка по вина на човек”, съобщиха от екипа, разработил системата.

ПРЛ-2СТ може да се използва какво в гражданската, така и в експерименталната авиация. Документацията по въвеждането в експлоатация на системата е готова, а окончателното й завършване е предвидено да 2016 г. С разработването на системата се е заела челябинската компания „Полет”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини