Отидете към основна версия

15 937 13

Идва потоп! Нивото на океана се е покачило с 8 см. от 1992 г.

  • океан-
  • ниво-
  • наса-
  • проучване

Учените от НАСА предупреждават, че топенето на ледниците е виновно за по-бързото повишаване на водния стълба в сравнение с преди 50 години

Нивото на световни океан се е повишило средно с около 8 см. от 1992 г. Причината е затоплянето на водите и топенето на ледниците. Това обяви екип от учени от НАСА.

През 2013 г. създадена от ООН работна група прогнозира, че нивото на световния океан ще се повиши между 0,3 м. и 0,9 м. до края на столетието. Новото изследване показа, че морското ниво вероятно ще се повиши повече, отколкото са досегашните прогнози, заяви геофизикът от университета в Колорадо Стив Ниръм.

Нивото на океана се повишава по-бързо в сравнение с преди 50 години и изглежда ще става още по-лошо, отбеляза Ниръм.

Промените не са еднакви. В някои райони се отчита повишаване от 25 см., а на други като западното крайбрежие на САЩ се забелязва спад. Това показва анализът на сателитните снимки и данни от последните 23 години.

Учените вярват, че океанските течения и природни цикли са временно компенсиране на покачване на морското равнище в Тихия океан, и в западното крайбрежие на САЩ може да се очаква значително покачване на морското равнище през следващите 20 години.

Хората трябва да разберат, че планетата не само се променя, тя е променена, каза ученият от НАСА Том Вагнер.

Ниско разположените райони като Флорида са особено уязвими, заяви Майкъл Файлих , директор в НАСА за изследването на Земята.

Днес нормален по-силен пролетен дъжд предизвиква наводнения по улиците на Маями. Това не се е случвало само преди десетилетия, припомни Файлих.

Повече от 150 млн. души предимно в Азия, живеят в рамките на един метър на морето, каза ученият.

Учените са единни, че топенето на полярните шапки има ключово значение за повишаване на новото на световния океан. За тяхното възстановяване и за запазването на планинските глетчери ще са необходими столетия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини