Отидете към основна версия

1 236 24

Нови санкции срещу компании от Русия

  • санкции-
  • нови-
  • сащ

Министерството на търговията на САЩ разшири списъка от санкции срещу компании от Русия и други страни

Американските власти са решили да наложат санкции срещу няколко руски компании, заподозрени от тях в дейности, които са в противоречие с американския закон за неразпространение на ядреното оръжие.

В списъка присъстват значими предприятия, като самолетостроителната корпорация "МиГ", Конструкторско бюро в Тула за приборостроене, новосибирски производител на прибори за нощно виждане, машиностроителни корпорации и други.

Заедно с руски фирми, в новия списък на американските санкции са и компании от Иран, Китай, Северна Корея, Обединените арабски емирства, Сирия, Судан и Турция.

В съобщение на Държавния департамент се пояснява, че в бъдеще няма да се допуска на министерства и ведомства от САЩ да сключват договори за обществени поръчки и да предоставят каквато и да е помощ за фирмите в списъка. Изключения могат да се правят само с личното разрешение на държавния секретар.

Забранено е на тези фирми да се продават стоки с военно предназначение.

Мерките се въвеждат за срок от две години.

Законът за неразпространение на ядреното оръжие, който става основа за новите санкции бяха въведени през 2000 г. в САЩ срещу Иран. През 2005 г. беше добавена Сирия, а година по-късно - на КНДР. Смисълът на закона е да попречи на трите страни да произведат ядрено оръжие.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини