Отидете към основна версия

764 2

Германия отпуска € 6 млрд. за помощ на бежанците

  • германия-
  • помощ-
  • бежанците

Обмислят се различни варианти за облекчаването на процедурата по даване на статут

Снимка: БТА/Xinhua

Правителството на Германия реши да отпусне € 6 млрд за подпомагането на рекордния брой имигранти, които пристигат в страната и за справянето с бежанската криза, съобщи Би Би Си.

Различни критици упрекват канцлера Ангела Меркел, че създава опасна ситуация, отваряйки границите на Германия за бежанци. Около 18 000 имигранти пристигнаха в страната през последните два дни, след сключването на споразумение с Австрия и Унгария за свободно преминаване на бежанци.

В същото време обаче австрийският премиер Вернер Файман заяви, че тези извънредни мерки са временно явление и на тях трябва да бъде сложен край. След разговор с Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан той заяви, че „крачка по крачка нещата ще се връщат към нормалното“.

На гарата в Мюнхен продължават да пристигат бежанци и през днешния ден. Германия обяви отпускането на допълнителни средства след продължителни преговори между двете партии, които съставят управляващата коалиция, оглавявана от Ангела Меркел. €3 млрд. ще бъдат отпуснати на федералните провинции и местни съвети, а други €3 млрд. ще отидат за финансиране на федерални програми. Споразумението подчерта необходимостта от „солидарност и справедливо разпределение на бежанците между страните от ЕС. Работи се и по мерки за облекчаването на процедурите по даване на статут на имигрантите.

В същото време работите по издигането на стена по южната граница на Унгария със Сърбия, която трябва да спре имигрантския поток към страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: