Отидете към основна версия

8 Септември, 2015 19:32, обновена 8 Септември, 2015 19:32 4 139 41

България не дала на Русия въздушен коридор за Сирия

  • самолет-
  • гърция-
  • българия-
  • русия-
  • въздушно пространство

България е отказала на Русия да предостави въздушен коридор за самолети с хуманитарна помощ за Сирия, съобщава в. „Катимерини“.

Пред Ройтерс български дипломат заявил, че София имала сериозни съмнения за превозвания товар и това била причината за отказа. От руското министерство на външните работи са отказали коментар.

В резултат на това двата руски самолета с хуманитарна помощ за Сирия избрали маршрут през въздушното пространсто на Иран.

Освен към България с молба за коридор Москва се е обърнала и към Гърция. Отказът на София облекчил живота на Атина да отговаря на искането на Кремъл.

Говорителят на гръцкото правителство потвърди, че Русия ще използва въздушни коридори източно от гръцкото въздушно пространство. В понеделник САЩ поискаха от Атина да отхвърли искането на Русия.

Министерство на външните работи на България би желало да потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015 година.

Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на България относно целта на полетите и превозвания товар, се посочва в официално съобщение на МВнР.

Външно министерство е имало съмнения за въоръжение на руските самолети за Сирия.Отговорността и решението си е изцяло на МВнР, каза в "Лице в лице" военният министър Николай Ненчев.

България е отказала коридор на руските самолети за Сирия с мотив, че има съмнения по отношения на товара. Товарът е заявен като хуманитарна помощ, а в Министерството на външните работи са имали информация, че не се касае за хуманитарна помощ, а за вид въоръжение. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Отговорността и решението си е изцяло на МВнР, подчерта Ненчев. По думите му е твърде вероятно информация да е подадена от наши и чужди служби.

"Убеден съм, че Външно министерство е взело единственото и най-правилното решение, посочи военният министър. „Не се съмнявам, че външният министър Даниел Митов е взел това решение въз основа на много задълбочен анализ. Бях уведомен, бях в течение, имах разговор и с премиера Бойко Борисов, и с президента Росен Плевнелиев”, каза още министърът на отбраната.

Според него това решение не би следвало да изостри прекалено отношенията между България и Русия.

„Ние сме добронамерени и не водим агресивна политика към когото и да е, придържаме се строго към правната рамка и приоритетите, които следва страната – по-силна интеграция в рамките на ЕС и НАТО и съблюдаване на тези решения, които се вземат от колективните органи”, категоричен беше Ненчев.

Ако се случи самолет с отказан въздушен коридор да излети в нашето въздушно пространство, трябва да съблюдаваме закона, изтъкна министърът.

„Законът ясно разпорежда, че нашите изтребители трябва да бъдат вдигнати в рамките на 15 минути, след което да прихванат самолета, който е нарушил нашето въздушно пространство, да го локализират, визуализират, да го предупредят да се приземи на летище, на което ние преценим. Ако откаже да стори това, трябва да предприемем други действия, за които не бих искал дори да споменавам”, разясни Ненчев.

„Ние се запознахме със съобщението на официалния говорител на българското МВнР. От други коментари по дадения въпрос посолството се въздържа“, заяви пред РИА Новости говорителят на посолството на Русия в България Евгения Сусловова.

Руските политици за българското решение

Русия ще намери адекватен начин да отговори на решението на България относно закриването на въздушното си пространство за руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Това каза пред агенция ТАСС вице-говорителят на Държавната Дума на Русия, Николай Левичев. „Ние ще запомним тази недружелюбна крачка и ще намерим адекватен отговор на нея”, каза Левичев и допълни: „с това решение (от каквото и да е било продиктувано) управляващите в България се присъединиха към противниковата страна в международните отношения. Закриването на въздушното пространство за самолети с хуманитарна помощ за страдащите от войната в Сирия е нечовечен и откровено недалновиден акт”.

Той добави, че „за руските самолети вече са намерени други въздушни пътища, а пътят на конфронтация с Русия от официална София, няма да донесе полза на българския народ”. Левичев припомни, че „през XIX в. именно Русия е освободила балканските народи от Османската империя и е спомогнала за създаването на българската държава. Очевидно, у управляващите в България, паметта е доста кратка. За сметка на това, на Русия е дълга”.

„Решението на България не влиза в никакви рамки и подрива руско-българските отношения”, казва първият заместник-председател на Комисията на руската Дума по международните въпроси Леонид Калашников. „Въпросът не е дори в това какви мерки ще предприеме в отговор Русия, а в това, че с подобно решение се подкопават нашите отношения за в бъдеще. Решението на София е изпълнение на решението на господаря. САЩ очевидно се опитват да затворят въздушното пространство към Близкия Изток по целия периметър. Някой се държи като Гърция, а такива слабички като България, които някога защитавахме от турските завоеватели, добро не помнят”.

Отказът на България да предостави въздушното си пространство за руските самолети с хуманитарна помощ, не е от голямо значение, тъй като повечето самолети преминават през Закавзазието и Иран. „Вчерашният отказа на Гърция предизвика лека усмивка, тъй като всички знаят, че от миналата година, руските самолети заобикалят територията на Украйна, така че прелитане над Гърция е невъзможно. Те следват маршрута – Москва-Закавказие-Турция-Иран, а да достигнат до там през Гърция е невъзможно”, обясни заместник-председателят на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията Владимир Джабаров. Той окачестви като несъстоятелни подозренията, че може да се превозват военни товари. „Става дума за хуманитарни товари. Дори теоретично превозването на оръжия по въздух е нерентабилно”, обяснява Джабаров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания