Отидете към основна версия

2 649 4

Военни самолети на Венецуела са нарушили въздушното пространство на Колумбия

  • венецела-
  • колмбия-
  • въздушно пространство-
  • военни самолети

Колумбийските власти са поискали обяснение от Венецуела, която все още не е коментирала инцидента

Снимка АП/БТА

Колумбия заяви, че два венецуелски военни самолета са нарушили нейното въздушно пространство без предупреждение или разрешение, съобщи Би Би Си.

Самолетите са навлезли в колумбийското въздушното пространство на два пъти в събота сутринта, според министерството на отбраната.

Самолетите са навлезли на 2,9 км във вътрешността на страната и са прелетели над две военни бази в района на Алта Гуаджира преди да се завърнат във Венецуела.

Колумбийските власти са поискали обяснение от Венецуела, която все още не е коментирала инцидента.

Отношенията между двете страни са напрегнати.

На 19 август, Венецуела затвори повечето пропусквателни пунктове по границата с Колумбия и стартира мащабна операция срещу контрабандата.

Повече от 1000 колумбийци, живеещи зад граница са били екстрадирани за предполагаемо участие в контрабанда или връзки с контрабандисти и паравоенни групи. Хиляди други колумбийци избягаха, страхувайки се от репресии.

Колумбийския президент Хуан Мануел Сантос разкритикува едностранното решение на венецуелския си колега и отзова посланика си от Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро върна жеста часове по-късно.

Външните министри на двете страни се срещнаха в Еквадор в събота, за да се опитат да намерят дипломатическо решение на кризата. В изявление след срещата се казва, че преговорите са минали добре, проправяйки пътя за среща на върха между Сантос и Мадуро в близко бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини