14 Септември, 2015 09:37 2 648 4

Военни самолети на Венецуела са нарушили въздушното пространство на Колумбия

  • венецела-
  • колмбия-
  • въздушно пространство-
  • военни самолети

Колумбийските власти са поискали обяснение от Венецуела, която все още не е коментирала инцидента

Военни самолети на Венецуела са нарушили въздушното пространство на Колумбия - 1
Снимка АП/БТА

Колумбия заяви, че два венецуелски военни самолета са нарушили нейното въздушно пространство без предупреждение или разрешение, съобщи Би Би Си.

Самолетите са навлезли в колумбийското въздушното пространство на два пъти в събота сутринта, според министерството на отбраната.

Самолетите са навлезли на 2,9 км във вътрешността на страната и са прелетели над две военни бази в района на Алта Гуаджира преди да се завърнат във Венецуела.

Колумбийските власти са поискали обяснение от Венецуела, която все още не е коментирала инцидента.

Отношенията между двете страни са напрегнати.

На 19 август, Венецуела затвори повечето пропусквателни пунктове по границата с Колумбия и стартира мащабна операция срещу контрабандата.

Повече от 1000 колумбийци, живеещи зад граница са били екстрадирани за предполагаемо участие в контрабанда или връзки с контрабандисти и паравоенни групи. Хиляди други колумбийци избягаха, страхувайки се от репресии.

Колумбийския президент Хуан Мануел Сантос разкритикува едностранното решение на венецуелския си колега и отзова посланика си от Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро върна жеста часове по-късно.

Външните министри на двете страни се срещнаха в Еквадор в събота, за да се опитат да намерят дипломатическо решение на кризата. В изявление след срещата се казва, че преговорите са минали добре, проправяйки пътя за среща на върха между Сантос и Мадуро в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Всичко е заради вихрещата се необуздана контрабандна дейност между двете държави и почти невъэможното й прекратяване.А причината е повече от очевидна-Венецуела има НАЙ-ЕВТИНИЯ БЕНЗИН НА СВЕТА!И докато в доказано богатите страни-производителки на нефт в Близкия изток цената на литър е около 16 стотинки на литър,то във Венецуела е 2/две/!!!Не че Колумбия пък не е държавата-производителка на вероятно най-евтината дрога,така че ...

    Коментиран от #2

  • 2 Странно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Малко ми е неловко, ама да те питам: тука мигар не виждаш намеса на комунисти или техните деца, или поне внуци, или поне Русия?... Чак не мога да повярвам, че правиш толкова обективен коментар. Излиза, че не си глупав, ами просто си зомбиран или платен...

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Странно":

    Обяснението е просто-имам почивен ден.
  • 4 БАНКЯНСКА МЕЧТА

    0 0 Отговор
    МЕЧТАТА НА ФИЛИЯТА С МАС Е ДА Е ПРЕЗИДЕНТ НА ВЕНЕЦУЕЛА...МНОГО ДРОГА И ПРОСТ НАРОД...АЗ СЪМ УМЕН ВИЕ СТЕ ПРОСТИ....