Отидете към основна версия

1 952 16

Башар Асад: Европа подкрепя тероризма

  • башар асад-
  • тероризма-
  • европа

Президентът на Сирия обвини Турция, че е подкрепяла разрастването на Ислямска държава

Снимка: БТА/AP

Сирийският президент Башар Асад заяви, че  не смята да напуска поста си, заради чуждестранен натиск, съобщи rt.com

Асад даде интервю пред руски медии, в което потвърди, че Иран подкрепя сирийското правителство „политически, икономически и военно“, но отрече от там да са били изпращани наземни войски.  В същото време той обвини Турция, че с нейна подкрепа две от най-големите ислямистки групировки в Сирия – Ислямска държава и Фронтът Нусра към Ал Кайда са се разраснали значително. Той отправи и преки обвинения към Западните сили и Европа, че подкрепят тероризма, с което и предизвикват бежанската вълна.

„Ако се тревожите за бежанците, спрете да подкрепяте тероризма. Това е в ядрото на цялата криза с бежанците. Европа е отговорна за това, защото подкрепя тероризма. Не може да плачеш за едно загинало в океана дете, а да не го правиш за хилядите, които са убити от терористи в Сирия.  Същото важи за мъжете, жените и възрастните хора. Двойните стандарти на Европа вече не са приемливи.“, заяви Асад.

Все пак той заяви, че е готов на споразумение с всеки лидер, който е готов да се включи в борбата с Ислямска държава и заяви готовност да си сътрудничи със Запада и Саудитска Арабия за създаването на голя антитерористична коалиция.  Асад още добави, че правителствените сили не поддържат комуникация или тактически обмен с водените от САЩ коалиционни сили, които извършват въздушни бомбардировки над цели на Ислямска държава.

„Те не могат да приемат реалността, че ние сме единствената сила, която се бори с Ислямска държава по суша. За тях вероятно едно сътрудничество със сирийската армия ще е като признание за нейната ефективност в борбата с Ислямска държава. Всички политически партии, армията и въоръжените групи, които се бориха срещу правителството, трябва да се обединим в борбата срещу Ислямска държава. Западните сили винаги са вярвали, че тероризмът е карта в техния ръкав, която може да използват от време на време в нашия регион. Опитваме се да си сътрудничим с приятелски настроени държави като Русия и Иран, както и с Ирак, които водят борба, подобна нашата.“, заяви Асад. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания