Отидете към основна версия

2 861 19

Световните медии: Първи трагичен случай с прострелян бежанец в Европа

  • убит-
  • бежанец-
  • афганистанец

България се прочу в световния обмен с трагичния случай с прострелян и по-късно издъхнал афганистански бежанец.

Мигрант е бил застрелян при опит за влизане в България, пише Ройтерс. Агенцията разказва накратко събитията довели до трагичния инцидент.

Световните медии отбелязват, че това е първият известен случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантската криза. И за в. „Билд“ това е първият смъртоносен изстрел по външните европейски граници от началото на кризата с бежанците.

Макар световните медии да подеха тона, подаден от АФП за "първият прострелян и убит мигрант", Факти.бг припмня, че в края на август 17-годишен сирийски бежанец бе убит от гръцката брегова охрана при престрелка между гръцки полицаи и трафиканти на хора. Престрелката тогава бе заради лодка със 70 души на борда, която се опита да навлезе нелегално в гръцки териториални води от Турция.

В средата на март пък, турската брегова охрана откри огън, за да спре товарен кораб, превозващ 337 емигранти, предимно сирийци. Тогава нямаше пострадали, а трафикантите бяха задържани.

От Върховния комисариат за бежанците към ООН в България осъдиха днешната случка се и призоваха разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо.

Френският в. „Експрес“ отбелязва, че драмата се разиграва на фона на дискусиите в Брюксел за намиране на решение с Турция за бежанската криза. В. „Вима“ също се спира на трагичния инцидент, цитирайки официалната позиция на МВР. 

Почти навсякъде се припомнят думите от пресконференцията на главния секретар на МВР Георги Костов, че съотношението е било трима служители на МВР срещу 54 незаконни имигранти, които са оказали съпротива. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини