Last news in Fakti

17 Октомври, 2015 16:19 1 615 3

Протест в защита на граничния полицай, убил бежанец

  • бежанец-
  • протест-
  • вълкан хамбарлиев-
  • граничен полицай-
  • уби
Протест в защита на граничния полицай, убил бежанец - 1
Снимка: kamerite.novatv.bg

Протест в защита на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, който в четвъртък вечерта уби под моста в местността „Рибарска среща", край Средец нелегален имигрант, се провежда пред Народното събрание в София.

Протестната демонстрация е организирана от гражданските организации Български военен съюз "Васил Левски" и Българско национално движение "Шипка".

В пространството пред Паметника на Цар Освободител на площад "Народно събрание" са се събрали над 100 души, които развяват националният флаг и плакати с надписи: "Не съдете граничния полицай, той е герой" и “Спрете партийните експерименти с българската армия и полиция". Хората са пристигнали в София от цялата страна, като най-голяма е групата от Варна. По думите им те не искат протестът да се политизира и забраняват да има партийни знамена. Според тях граничарят е изпълнил професионалния си дълг.

„Протестът ни е свързан с това, което се случи вчера с граничния полицай. Взехме решение да пристигнем тук, за да види народът, първо, че има някой, който мисли и е готов за него да защитава страната и  второто - да изразим подкрепата си за полицаите, които 25 години са извергнати и реформирани, дезинформирани и изпращани на границата да гладуват и да студуват без средства, както и без достатъчна техника, без социална и друга защита, докато горе престъпните продажни партийци разграбват милиарди от държавата“, заяви основният организатор на протеста Владимир Русев, цитиран от БНР.

„За да защитим човекът, който вчера пострада и то в изпълнение на клетвата и дълга - клетвата пред народ и отечество. Край на етно-религиозната асимилация, която се извършва в момента с приемането на огромни потоци от бежанци - хващат 50 човека, а те всеки ден влизат 500“, подчерта още Русев.

Протестът продължава, като движението по булевард "Цар Освободител"  не е затруднено или затворено.

В Средец пък са категорични, че съгражданинът им Вълкан Хамбарлиев е национален герой, съобщиха от gramofona.com. В града описват Вълкан като изключително дружелюбен и добър човек.

Днес къщата на граничния полицай остана пуста и тъмна, но в съседския магазин всеки, който влезе, се разписва в защита на Вълкан. Според съседите и живеещите в Средец, граничният полицай е герой и трябва да бъде награден заради действията си в нощта на инцидента. На всяка крачка в Средец се споменава името на Вълкан и това, че той не трябва да бъде съден или порицан за поведението си.

Местните бяха категорични, че ще бранят граничния полицай и ще бъдат с него. Местополжението на най-коментирания от дни човек все още е неизвестно. Вълкан Хамбарлиев има две деца –дъщеря на 16 години и син на 21, който е студент в Лесо- техническия университет. Съпругата му е счетоводител в местното ловно- рибарско дружество. Вълкан има брат, който работи в „Жандармерия“.

Срещу него все още няма повдигнато обвинение, коментира окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.

Агенти на Държавната агенция за национална сигурност пък разпитват днес чрез преводачи част от задържаните афганистанци. Разпитите са в Окръжна прокуратура - Бургас.

Факти.бг припомня, че в четвъртък вечерта трима гранични полицаи засякоха група от 54 имигранти на 20 км от границата. Според МВР те били агресивни. Един от полицаите произвел предупредителен изстрел. Куршумът обаче рикоширал, твърдят полицаите, и повалил един от имигрантите. Малко по-късно той починал. По непотвърдена информация, убитият е на 56 години. Смята се, че той е бил водач на групата.

По думите на главния секретар на МВР Геотги Костов - групата на афганистанските мигранти била хомогенна. Състояла се от агресивни момчета със спортни тела. 54 мигранти срещу патрул от трима граничари. Главният секретар на МВР разказа още, че подчинените му били принудени да стрелят, за да респектират тълпата. За нещастие, първият изстрел се оказал и фатален за едно от момчетата със здрави спортни тела.

Стрелбата става под моста на пътя Средец-Бургас. От МВР твърдят, че групата афганистански мигранти била агресивна, но не и въоръжена. Оказала съпротива. 

Вчера в района на Средец пък започна подписка в подкрепа на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев.

Според местните хора, колегите на служителя на реда и неговите приятели от ловната дружина, в която членува, той не е имал друга възможност, освен да стреля. Според аутопсията на убития, той е получил фаталната огнестрелна рана след рикошет по време на сблъсък между граничния патрул и чужденците под моста.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова снощи определи действията на полицаите като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    0 0 Отговор
    Протеста бе организиран във фейсбук, 1800 човека бяха заявили че ще отидат и още 800 се двоумяха. Уж беше за неудобряване на допускането на мигранти през нашата граница, а сега се оказва че някой е яхнал протеста в полза на граничния полицай... ГРУПАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА В ТОЗИ МОМЕНТ. На организатора да му изсъхнат ръцете, както и на всички тези които са казали че ще са там, а не са. Същите сте като господарите си - боклуци!!! По този начин нищо няма да промените, нужна е употребата на сила!
  • 2 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    със сигурност не е геройство да застреляш невъоръжен и неоказващ съпротива човек.
  • 3 PlimP

    0 0 Отговор
    Деси, Париж, такаче не знам кво е геройство, но тикви много
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове