Last news in Fakti

17 Октомври, 2015 09:32 1 275 4

Нелегалните имигранти – притиснати до стената или обикновени престъпници

  • нелегални-
  • имигранти-
  • притиснати-
  • стената-
  • обикновени-
  • престъпници

Граничният полицай, застрелял мигрант, не е агресивен, твърди негов приятел

Нелегалните имигранти – притиснати до стената или обикновени престъпници - 1
Снимка: АП/БТА

Трябва да се обединим около това, че човешки живот не бива да бъде губен от огнестрелна рана на границата на Европа. Това каза по bTV говорителят на Върховния комисариат по бежанците на ООН Борис Чеширков във връзка със смъртта на нелегален имигрант след сблъсък с български граничен патрул.

Той подчерта, че организацията цени и уважава работата на МВР по охрана на границата, но тя не трябва да е за сметка на търсенето на убежище. Чеширков посочи, че според международното право преминаването на граница с цел търсене на убежище не е закононарушение.

„В момента няма законови пътища към Европа (...) няма хуманитарни визи, които да позволят на хората да пристигнат по законов път (...) липсват програми за разселване”, заяви още той. По думите му така имигрантите биват тласнати в ръцете на каналджии и предприемат рисковани пътувания.

„Никой не би рискувал своя живот или живота на своето семейство, ако имаше алтернатива”, категоричен беше Борис Чеширков.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов на свой ред посочи, че е проявяван хуманизъм, когато става въпрос за бягащи от война семейства, но сега се вижда промяна в профила на имигрантите – „млади хора, групирани и организирани” (подобна теза изказа вчера и сегашният главен секретар Георги Костов – б.р.).

По думите му групите правят по две престъпления още с влизането си – пресичат нелегално границата и унищожават личните си документи, както са били посъветвани от каналджиите. В конкретния случай от Средец, Радулов нарече над 50-имата чужденци „организирана престъпна група”, която е оказала и съпротива на полицията.

Според него мъжете не са искали да бъдат регистрирани у нас и целта им е била „обетованата земя Германия”. Бившият главен секретар на МВР изрази мнение, че полицаите от патрула са си „свършили работата, за която са се заклели, това не е причина и повод за награждаване”. Той категорично се обяви срещу тяхното „оплюване”.

По думите му полицията е изоставена от ръководството на МВР, все още не е компенсирано съкращаването на стотици гранични полицаи от преди няколко години, а интегрираната система за наблюдение на браздата е зле проектирана и реално не върши работа.

"Вълкан е в гранична полиция от създаването на Районното управление в Средец. Той е стар и опитен полицай. Спокоен човек е, не е агресивен. Познавам семейството му. Това са едни добри хора", заяви приятел на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, произвел фаталния изстрел.

"Мисля, че това не са бежанци", заяви той.

Mигрантът, който беше застрелян, може да е бил водачът на групата от 54 афганистанци. По думите на полицаи, които пожелаха да останат анонимни, няма как човек да се ориентира в района от границата до моста, край който се случи инцидента, без да има специален водач, който да навигира. 

На въпроса какво мисли за версията с рикоширалия куршум, приятелят на граничния полицай отговори: "Инцидентът е станал в тъмната част на деня. Вълкан няма как да знае какво има над него".

"Амнести Интернешънъл" поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец, съобщи БНР. Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбеляза, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията. Също така ние сме много разтревожени от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата.

Факти.бг припомня, че в четвъртък вечерта трима гранични полицаи засякоха група от 54 имигранти на 20 км от границата. Според МВР те били агресивни. Един от полицаите произвел предупредителен изстрел. Куршумът обаче рикоширал, твърдят полицаите, и повалил един от имигрантите. Малко по-късно той починал. По непотвърдена информация, убитият е на 56 години. Смята се, че той е бил водач на групата.

По думите на главния секретар на МВР Геотги Костов - групата на афганистанските мигранти била хомогенна. Състояла се от агресивни момчета със спортни тела. 54 мигранти срещу патрул от трима граничари. Главният секретар на МВР разказа още, че подчинените му били принудени да стрелят, за да респектират тълпата. За нещастие, първият изстрел се оказал и фатален за едно от момчетата със здрави спортни тела.

Стрелбата става под моста на пътя Средец-Бургас. От МВР твърдят, че групата афганистански мигранти била агресивна, но не и въоръжена. Оказала съпротива. 

Вчера в района на Средец пък започна подписка в подкрепа на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев.

Според местните хора, колегите на служителя на реда и неговите приятели от ловната дружина, в която членува, той не е имал друга възможност, освен да стреля. Според аутопсията на убития, той е получил фаталната огнестрелна рана след рикошет по време на сблъсък между граничния патрул и чужденците под моста.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова снощи определи действията на полицаите като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“:

"Мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, с цел да спасят ситуацията и да задържат тази група. Нека не забравяме, и първото нещо, което трябва да помним в тази ситуация, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконното преминаване и в този смисъл служителите са си свършили работата."

Директорът на НИМ Божидар Димитров и лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък даже поискаха медали за полицаите.

Късно снощи в Бургас пред съдия са били разпитани част от задържаните млади мъже, представили се за афганистанци. Очаква се днес от Средец да пристигнат и останалите. Транспортът на голямата група е сложен, не достигат и преводачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 саркосито

    0 0 Отговор
    а здрасти ..събудихте се от зимен сънн

    атака от 3 г прави предавания и показва със снимки ... главорези със отрязана глава в рака .обръснали брада и живеещи в нашите бежански центрове... окачени знамена на идил по стените в центъра з абежанци в елхово и още и още ..просто вижте архива на предаването ,,в кокото на бурята,, по тв алфа

    сега чак са сетихте че влизат терористи

    жалко че така лесно ще ни ислямизират шейховете .. защо им е война като мое да си напазаруваш боковци куневици и всякакв аизмет политици дето да толерират това нашествие
  • 2 Alisa

    0 0 Отговор
    "според международното право преминаването на граница с цел търсене на убежище не е закононарушение."
    Не е закононарушение, ако на граничните КПП декларираш, че търсиш убежище, другото е престъпление.
  • 3 Alisa

    0 0 Отговор
    Потресаващ разказ на репортер за пътуването си с влак пълен с ,,мигранти“: „Живяла съм 5 години в арабски държави: Мароко, Египет и Тунис. Владея свободно арабски език, познавам Корана. „Бежанците” си говореха за това дали не си заслужава да ни ограбят – щяло да бъде угодно за Аллах дело. Били сме неверници /кафири/. А за мен конкретно коментираха дали няма да е добре и да ме изнасилят – облечена съм била като непорядъчна жена. Т.е. – нямам хиджаб на главата. Не съм мюсюлманка и вече по силата само на това – лошо. „Бежанците” се опитваха да отнемат от околните скъпоценности, дърпаха им куфарите. Те искат само да получат пари от Европа. Абсолютното мнозинство от тях нямат никаква професия, а и не желаят да се занимават с каквото и да било. Освн ненавист,
    друго нищо не изпитват към европейците”. http://trafficnews.bg/news.php?id=28341
  • 4 българин

    0 0 Отговор
    Според Конституцията на РБ преминаването на границата налегално поради каквато и да е причина е ЗАБРАНЕНО. Едно време са ги стреляли на място, сега ги канят даже...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове